Sportul practicat după infectarea cu COVID-19 sau vaccinare crește numărul anticorpilor în corp

Participanții care practică sportul doar pentru 45 de minute după imunizare nu își cresc nivelul de anticorpi din organism.
14.02.2022
Sportul practicat după infectarea cu COVID-19 sau vaccinare crește numărul anticorpilor în corp
Foto: shutterstock

Cercetătorii de la Iowa State University au studiat impactul activității fizice a pacienților imediat după infectarea cu COVID-19 sau vaccinarea împotriva virusului. Rezultatele arată o creștere constantă a răspunsului anticorpilor la patru săptămâni după imunizare în special în rândul pacienților care fac sport 90 de minute. Participanții care practică sportul doar pentru 45 de minute după imunizare nu își cresc nivelul de anticorpi din organism.

Sportul după COVID-19 crește numărul anticorpilor în organism

Cercetătorii au publicat noua lucrare în ScienceDIrect și au descoperit că 90 de minute de activitate fizică de intensitate moderată, precum mersul pe jos sau jogging-ul, după infectarea cu COVID-19 sau vaccinul anti-COVID, rezultă o imunizare extra.

În urma studiului au fost examinate trei vaccinuri diferite: o doză Pfizer-BioNtech, un vaccin pentru gripa sezonieră și o doză H1N1. Pentru participanții care făceau sport pentru 90 de minute la intensitate ușoară spre moderată chiar după imunizare, cercetătorii au notat o creștere consistentă a anticorpilor în organism la patru săptămâni de la imunizare.

Rezultatele preliminare sunt primele care demonstrează că o anumită perioadă de timp poate îmbunătăți răspunsul anticorpilor la Pfizer-BioNtech și două vaccinuri pentru gripă, spune Marian Kohut, autor al studiului potrivit The Hill.

Aproximativ jumătate dintre participanții la studiu aveau un indice de masă corporală încadrat în categorii precum supraponderali sau obezi. În timpul celor 90 de minute de antrenament după imunizare, aceștia s-au concentrat pe menținerea ritmului cardiac între 120 și 140 și nu pe distanța parcursă.

Recomandare video
Top 5 alimente sănătoase care îngrașă