Şi mâncarea poate provoca dependenţă

Poate mâncarea într-adevăr să provoace dependenţă? Dr. Nora Volkow, director al Insitutului Naţional al Abuzului de Droguri susţine că răspunsul este afirmativ iar descoperirea legăturii dintre dependenţa de mâncare şi cea de droguri ar putea ajuta pe viitor la înţelegerea anumitor comportamente alimentare compulsive.
27.11.2013
Şi mâncarea poate provoca dependenţă

Ştim cu toţii, drogurile provoacă dependenţă.

E un lucru atât de frecvent dezbătut încât nu realizăm că mai există şi alte lucruri nocive pe care le consumăm zi de zi, aproape ca şi un drog.

Unii cercetători susţin că mâncarea poate avea exact acelaşi efect asupra oamenilor.

Poate mâncarea într-adevăr să provoace dependenţă? Dr. Nora Volkow, director al Insitutului Naţional al Abuzului de Droguri susţine că răspunsul este afirmativ iar descoperirea legăturii dintre dependenţa de mâncare şi cea de droguri ar putea  ajuta  pe viitor la înţelegerea anumitor comportamente alimentare compulsive.

Cercetările realizate au arătat că mâncarea gustoasă şi bogată în calorii poate declanşa centrul de plăcere al creierului. Dr. David Ludwig, director al New Balance Foundation Obesity Center din Boston, a realizat RMN-uri pe 12 bărbaţi obezi, după ce au consumat două milk shake-uri. Ambele conţineau acelaşi număr de calorii, proteine, grăsimi şi carbohidraţi şi aveau gustul exact la fel. Totuşi, unul dintre ele a avut un index glicemic mai ridicat decât celălalt. Cu ajutorul acestor teste, specialiştii au reuşit să demonstreze că aceste shake-uri cu indice glicemic crescut au activat nucleul plăcerii din creier, care este de asemenea activat de droguri sau de plăcerea jocurilor de noroc.

În ciuda acestui studiu, există încă mulţi cercetători care nu sunt de acord cu faptul că mâncarea bogată în grăsimi şi zahăr poate provoca dependenţă, susţinând că aşa-zisă dependenţă nu provoacă acel comportament compulsiv ca şi în cazul consumatorilor de droguri.

Ludwig susţine că este nevoie de mai multă cercetare pentru a dovedi exact această dependenţă provocată de mâncare dar că, deşi dependenţa de mâncare nu este la fel de nocivă ca şi cea provocată de droguri, găsirea legăturii dintre plăcerea de a mânca şi satisfacţia oferită de aceasta ar putea ajuta la o mai bună controlare sau chiar evitare a alimentelor nesănătoase.

Iulia Pocol
Iulia Pocol

De mai bine de o săptămână, scriu şi rescriu acest text. Am înţeles că trebuie să pară profesionist, dar să nu vă sperie.

Sincer, la 20 de ani, nu aş putea spune că experienţa mă recomandă şi nici că sănătatea era interesul meu principal.

Totuşi, nu pot să nu ... citește mai mult

Cel mai nou articol Video:
Dr. Gina Chiriac: metode eficiente de a ne menține creierul sănătos