Scrisul de mână, terapie pentru pacienții care au suferit un accident vascular cerebral

  • Publicat:
  • Actualizat:
Scrisul de mână, terapie pentru pacienții care au suferit un accident vascular cerebral
Sursa foto: Shutterstock

Scrisul de mână este sănătate curată pentru creier! Ajută la dezvoltarea creativității și poate reduce riscul de apariție a bolii Alzheimer. În plus, scrisul de mână este frecvent utilizat ca terapie de recuperare în cazul pacienților care au suferit un atac cerebral.

Prof. univ. dr. Alexandru Vlad Ciurea explică importanța scrisului de mână pentru sănătatea creierului.

„Recomand tuturor să scrie cât mai mult de mână. Din păcate, tot mai mulți folosesc astăzi computerul, pentru că este mai rapid. Dar caligrafia este foarte importantă. Pentru că mii și mii de celule nervoase lucrează la acțiunea de scriere.

Practic, participă tot creierul: emisfera dreaptă este cea artistică, a creativității, iar cea stângă a execuției.

Când scriem, punem pe hârtie un gând, apoi îl formulăm cât mai succint. Este extraordinar cum tot creierul lucrează: mișcăm mâna, folosim ochii, degetele, ne concentrăm. Ca o locomotivă care se pune în mișcare. Este un proces complicat, care duce la dezvoltarea creierului.

Scrisul de mână este parte a terapiei de recuperare pentru pacienții care au suferit accident vascular cerebral sau traumatism craniocerebral. Pentru că scrisul creează legături, sinapse, iar celulele se activează.

Și mai e ceva: scriind, îți vin idei, rezolvi probleme, te organizezi. Este o bună metodă de a preveni teribila boală Alzheimer.

Puțini știu, de exemplu, că doamna doctor Ana Aslan, supranumită „femeia care a învins bătrânețea”, a scris și a primit 130.000 de scrisori de-a lungul timpului. În peste o sută de țări. Coresponda fie cu pacienți, fie cu colegi medici. Extraordinar!

Cititul, de asemenea, este obligatoriu. Vă mărturisesc că profesorul meu, Constantin Arseni, ne spunea mereu să citim, să citim. Și o făcea în stilul lui: „Dacă un doctor nu pune mâna pe o carte timp de câteva luni, poate să se ducă cioban la oi!”

Prof. univ. dr. Alexandru Vlad Ciurea
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandru-Vladimir Ciurea
Medic primar neurochirurgie - Alexandru-Vladimir Ciurea
Dl Dr. Alexandru-Vladimir Ciurea este medic neurochirurg român. A înființat Departamentul de Cercetare în Neuroștiințe al Spitalului Clinic „Bagdasar-Arseni”, a condus și a fost implicat în aproape 20 proiecte de cercetare naționale și internaționale. Este coordonator al departamentului ... citește mai mult
Redactia CSID
Medic primar neurochirurgie - Redactia CSID
Recomandare video
Cum se tratează multimodal cancerul colorectal