Regimul alimentar care previne instalarea diabetului zaharat

Un studiu recent arată că persoanele care adoptă o dietă mediteraneană pe bază de legume şi ulei de măsline şi cele care se feresc de alimentele bogate în carbohidraţi pot evita predispunerea la diabet. În cazul celor care au diabet, aceştia au o cantitate mai mare de zahăr decât cea pe care corpul o poate procesa. De aici apar şi probleme precum afecţiuni ale inimii, ale vaselor de sânge şi ale rinichilor, iar supraponderalitatea este principala cauza a diabetului zaharat, care apare de obicei la adulţi.
Regimul alimentar care previne instalarea diabetului zaharat

Un studiu recent arată că persoanele care adoptă o dietă mediteraneană pe bază de legume şi ulei de măsline şi cele care se feresc de alimentele bogate în carbohidraţi pot evita predispunerea la diabet.

În cazul celor care au diabet, aceştia au o cantitate mai mare de zahăr decât cea pe  care corpul o poate procesa. De aici apar şi probleme precum afecţiuni ale inimii, ale vaselor de sânge şi ale rinichilor, iar supraponderalitatea este principala cauza a diabetului zaharat, care apare de obicei la adulţi.

Legătura dintre dietă şi diabet nu este una directă pentru că este foarte greu să separăm ceea ce oamenii mănâncă de factorii care îi îmbolnăvesc. Dar este de luat în considerare faptul că adoptând o dietă mediteraneană, care include foarte multe legume, fructe, nuci, peşte şi fructe de mare, putem reduce riscul de diabet.

Alimentele care conţin forte mult zahăr (carbohidraţii), fiind imediat absorbiţi în corp, au fost legaţi de creşterea riscului diabetului, în anumite studii, dar în altele, această legătură nu a fost foarte clară.

Această cercetare realizată de experţii din Grecia ne arată o legătură destul de clară între dietă şi diabet, însă nu foarte detaliată. Studiul se bazează pe informaţii clare legate de dietele adoptate de oameni, dar sunt inexacte şi acest lucru poate afecta rezultatul final.

De exemplu, cercetătorii nu au fost capabili să calculeze indicele glicemic a anumitor reţete greceşti, acest indice depinzând de modul în care sunt preparate şi gătite alimentele. Legătura dintre dietă şi riscul de a face diabet poate fi mult mai complexă decât acest exemplu şi pot fi alţi factori care ne pot predispune la diabet, factori pe care cercetătorii nu i-au luat în calcul.

Sunt foarte multe lucruri pe care noi nu le ştim despre alimentele pe care le consumăm şi acestea ne pot afecta sănătatea. În schimb, ştim că o dietă echilibrată este cheia menţinerii siluetei, sănătăţii şi poate reduce semnificativ riscul de diabet.

 

Autor: Daniela Rădeanu

Cel mai nou articol Video:
Nora Neghină, psiholog: ce determină comportamentul adictiv
Recomandări:
10 lucruri pe care le poți face pentru a preveni atacul cerebral
10 lucruri pe care le poți face pentru a preveni atacul cerebral
Inteligența artificială depistează mincinoșii. Cum funcționează testul
Inteligența artificială depistează mincinoșii. Cum funcționează testul