Reconstrucţia costală cu implanturi din titan – o premieră medicală naţională

Un bărbat în vârstă de 51 de ani, victimă unui accident rutier soldat cu distrugerea peretelui toracic şi leziuni pulmonare asociate a primit o nouă şansă la viaţă, printr-o reconstrucţie costală cu implanturi din titan - o procedură de chirurgie toracică realizată în premieră naţională la Spitalul European Polisano din Sibiu.
Reconstrucţia costală cu implanturi din titan – o premieră medicală naţională

Un bărbat în vârstă de 51 de ani, victimă unui accident rutier soldat cu distrugerea peretelui toracic şi leziuni pulmonare asociate a primit o nouă şansă la viaţă, printr-o reconstrucţie costală cu implanturi din titan – o procedură de chirurgie toracică realizată în premieră naţională la Spitalul European Polisano din Sibiu.

Echipa medicală care s-a ocupat de acest caz a fost condusă de doctorul Victor Costache, un chirurg cu o bogată experienţă în România şi Franţa, având la activ peste 2.000 de intervenţii chirurgicale din care mai mult de jumătate pe cord deschis. În ultimul an, dr. Victor Costache a realizat o altă premieră medicală naţională (prima protezare valvulară aortica cu vâlvă Perceval S – decembrie 2013) precum şi o premieră medicală mondială (prima endoprotezare aortica cu MFM Streamliner – aprilie 2014).

Prin introducerea acestei tehnici moderne în România, pacienţii cu traumatisme toracice au acum şansa unei recuperări uşoare şi fără complicaţii. Datorită experienţei echipei chirurgicale şi a aparaturii ultra-moderne, intervenţia realizată astăzi a durat aproximativ 2 ore. Pacientul a fost trezit imediat după intervenţie. Va fi supravegheat o zi în reanimare, după care va rămâne internat încă 4-5 zile a declarat dr. Victor Costache, şeful departamentului de Chirurgie Cardiovasculara şi Toracică din cadrul spitalului.

Reconstrucţia costala cu implanturi din titan este o tehnică nouă, apărută în Europa în 2010-2011. Primele intervenţii în Franţa au fost realizate tot de dr. Victor Costache, acesta deţinând în 2013, înainte de întoarcerea în ţară, recordul la numărul de intervenţii de acest tip din Franţa (12 cazuri). Intervenţia se adresează pacienţilor care au suferit un traumatism toracic major, soldat cu apariţia mai multor fracturi costale etajate, asociate cu deformare importantă a peretelui toracic.

Pacienţii care ajung în această situaţie în urmă unui accident, pot dezvolta diverse complicaţii la nivelul peretelui toracic şi a organelor intratoracice, ajungând ca pe termen lung să sufere de dureri cronice şi de deformări importante ale peretelui toracic. Printr-o reconstrucţie de acest tip, pacientul poate reveni la o situaţie medicală similară celei anterioare accidentului. În plus, datorită tehnicii inovatoare, se reduce foarte mult durată de internare, prevenind în acelaşi timp apariţia unor complicaţii intraspitaliceşti. Pe termen lung, intervenţia facilitează o integrare rapidă socioprofesionala a pacientului.

Secţia de Chirurgie Cardiovasculară şi Toracică din cadrul Spitalului European Polisano este dotată cu angiografe de ultima generaţie, oferind servicii de maximă complexitate pentru tratamentul infarctului miocardic acut, a bolilor ischemice cardiace, coronarografii, arteriografii, angioplastii, endoprotezari de anevrism de aortă, dar şi intervenţii chirurgicale minim invazive precum implant de stimulatoare, de fibrilatoare cardiace, sisteme de resincronizare, ablaţii, studii de electrofiziologie. De asemenea, sfera terapiei endovasculare se extinde şi la intervenţii periferice, carotidiene, fibroame uterine, abordarea pluridisciplinară fiind în beneficiul pacienţilor

Cel mai nou articol Video:
Ce este atașamentul și cum îți influențează viața