Reacțiile adverse după vaccinare pot semnala un titru mai mare de anticorpi anti-COVID

13.04.2021
Reacțiile adverse după vaccinare pot semnala un titru mai mare de anticorpi anti-COVID
Sursa foto: Shutterstock

O doză de vaccin Pfizer ar putea fi suficientă pentru a asigura titrul de anticorpi necesari împotriva COVID-19 în cazul persoanelor care au trecut deja prin boală. De asemenea, reacțiile adverse după vaccinare pot fi un indiciu că organismul dezvoltă un titru mai mare de anticorpi neutralizanți protectori împotriva COVID-19, arată datele unui studiu recent.

Conform unui studiu desfășurat de MedLife în perioada ianuarie-martie 2021, 99,7% dintre participanți au dezvoltat anticorpi neutralizanți cu valori mai mari de 80 AU/ml la 8-15 zile de la administrarea celei de-a doua doze de vaccin Pfizer. Pentru restul de 0,3%, titrul de anticorpi nu depășește această valoare nici după acest interval de la rapel.

O singură doză de vaccin Pfizer, suficientă pentru cei care au trecut prin boală?

Același studiu arată că persoanele care au trecut anterior prin infecția cu SARS-CoV-2 pot dezvolta un titru de anticorpi de până la 14 ori mai mare după administrarea primei doze de vaccin, față de cei care nu au trecut prin boală.

Concluziile au la bază un eșantion de 889 de persoane, cu vârste cuprinse între 20 și 70 ani, alese în mod aleatoriu din rândul personalului medical și auxiliar al companiei, din toate regiunile țării.

În urma analizei datelor, specialiștii au observat că antecedentele COVID-19 aduc diferențieri în ceea ce privește titrul de anticorpi dobândiți.

Astfel, persoanele care au trecut prin infecție cu SARS-CoV-2 în trecut dezvoltă un titru de anticorpi neutralizanți de până la 14 ori mai mare chiar după prima doză de vaccin, comparativ cu cei care nu au venit anterior în contact cu virusul.

În schimb, pentru două treimi din cei care nu au avut COVID-19, titrul de anticorpi depășește valoarea de 80 AU/ml abia după administrarea celei de-a doua doze de vaccin.

În ceea ce privește evoluția anticorpilor după prima și a doua doză de vaccin, s-a observat că după rapel, valoarea titrului de anticorpi crește cu 30% în rândul persoanelor care au avut COVID-19 și de 6 ori în rândul celor care nu au trecut prin infecție cu coronavirus.

Așadar, probabil se impune evaluarea de către Ministerului Sănătății a vaccinării persoanelor care au trecut prin boală cu o singură doză pentru a optimiza campania de vaccinare.

Reacțiile adverse după vaccinare, un semn că organismul dezvoltă un titru mai mare de anticorpi

Din totalul participanților la studiu, 45% nu au prezentat simptome specifice nici după administrarea primei doze, nici după rapel, aceștia dezvoltând titruri de anticorpi cu 20% mai mici comparativ cu cei care au avut reacții post-vaccinare.

Din categoria celor care au semnalat reacții adverse fac parte, preponderent, persoane tinere, femei și persoane care au trecut prin infecția COVID-19 și care au dezvoltat forme medii sau severe.

Pentru aproape două treimi din eșantion, simptomele au dispărut după o zi de la vaccinare sau mai puțin, în timp ce aproximativ 5% dintre persoanele vaccinate au acuzat prezența reacțiilor timp de o săptămână sau mai mult.

Semnificativ mai multe reacții adverse au fost înregistrate după rapel, numărul lor corelând și cu gradul de severitate al infecției avute anterior, însă cele mai frecvente au fost: durere la locul administrării, stare de oboseală, dureri de cap, frisoane și dureri musculare.

Tinerii dezvoltă mai mulți anticorpi post-vaccinare

Potrivit reprezentanților MedLife, valorile titrului de anticorpi la 8-15 zile după rapel corelează semnificativ cu vârsta.

Cele mai ridicate valori se înregistrează în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 20 și 29 de ani și scad gradual la celelalte categorii de vârstă, ajungând la valori cu peste 30% mai mici în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă 50 și 70 de ani.

În ceea ce privește diferențele între femei și bărbați, acestea se pot observa mai accentuat abia după vârsta de 50 ani, bărbații din această categorie prezentând niveluri cu aproape 40% mai mici ale titrului de anticorpi post-vaccinare decât femeile de aceeași vârstă.

De asemenea, valori mai mici ale anticorpilor au fost înregistrate și în rândul persoanelor care au grupa sanguină 0I, indiferent de RH.

În cadrul studiului s-a observat că persoanele care suferă de cel puțin două afecțiuni cronice dezvoltă valori cu 40% mai mici ale titrului de anticorpi, sub media populației analizate. Mai mult decât atât, obezitatea și afecțiunile oncologice se asociază cu niveluri și mai mici ale titrului de anticorpi, la jumătate față de cele măsurate în rândul persoanelor care suferă de alte afecțiuni cronice.

1 din 10 persoane vaccinate a făcut o formă ușoară de boală, fără pneumonie

În cadrul studiului a mai fost analizat riscul de îmbolnăvire post-vaccinare. Doar una din zece persoane care au intrat în contact direct cu o persoană infectată a făcut boala și a raportat o formă ușoară sau medie, fără semne de pneumonie, arată comunicatul remis de companie.

Rezultatele au indicat că nu mai mult de 1 din 10 persoane care au intrat in contact cu o persoană infectată a făcut boala, respectiv 1% din persoanele vaccinate, detaliu care întărește faptul că riscul de infectare post-vaccinare este foarte mic.

Cele mai vulnerabile sunt persoanele cu titru mic de anticorpi dobândiți după rapel, dar chiar și în rândul acestui segment, rata de infectare este mică, de aproximativ 2%.

Cei care s-au îmbolnăvit au dezvoltat forme ușoare (71%) sau medii, fără semne de pneumonie (29%).

Studiul mai arată că două treimi dintre cei care au făcut boala după vaccin au fost în contact direct cu o persoană infectată din gospodărie.

Aceste date confirmă eficiența vaccinării în lupta cu pandemia atât din punctul de vedere al sănătății, cât și din perspectiva repornirii economiei la nivel național. Faptul că avem date clare care ne arată că vaccinarea funcționează ar trebui să reprezinte un imbold atât pentru populația care încă nu s-a vaccinat, cât și pentru autorități, în vederea creșterii eforturilor de informare și a capacității de vaccinare la nivel național, a declarat Mihai Marcu, Președinte și CEO MedLife Group.

Detalii despre eșantion și abordarea metodologică

Pentru studiul desfășurat de MedLife în perioada ianuarie-martie 2021 au fost selectate persoane aparținând personalului medical și auxiliar din cadrul companiei, cărora li s-au recoltat probe biologice în vederea detectării anticorpilor specifici SARS-CoV-2 IgG anti-Spike și IgG anti-Nucleocapsida, după prima și a doua doză de vaccin Pfizer BioNTech.

Studiul de față a fost efectuat pentru evaluarea eficienței vaccinului produs de Pfizer BioNTech întrucât tot personalul medical care a participat în cadrul studiului a fost vaccinat la începutul campaniei cu acest vaccin pe baza deciziei guvernamentale.

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic informații despre diverse afecțiuni, alimentație, ... citește mai mult
Recomandare video
Cârnați la grătar cu legume și porumb copt