Produsele din soia, bune pentru sănătatea inimii

Un nou studiu vorbeşte despre beneficiile pe care produsele din soia le au pentru sănătatea inimii.
Produsele din soia, bune pentru sănătatea inimii
FOTO: shutterstock / Produsele din soia, bune pentru sănătatea inimii

Consumul de alimente precum tofu şi ale produse care au la bază soia îmbunătăţesc starea de sănătate, arată o nouă cercetare. Mai exact, produsele din soia oferă numeroase beneficii pentru sănătatea cardiovasculară.

O nouă cercetare sugerează că în urma consumului de alimente care au la bază soia, se reduce riscul apariţiei de boală coronariană. Descoperirile, care au fost publicate în jurnalul Circulation, oferă mai multe informaţii despre beneficiile izoflavonelor, un tip de compus care apare natural în anumite alimente pe bază de plante, printre care se numără şi tofu, din soia.

Soia şi controversele

În 1999, Administraţia Alimentelor şi Medicamentelor a permis etichetarea produselor din soia după ce s-a descoperit că aceste alimente reduc riscul de boală coronariană. Încă de atunci, studiile în privinţa beneficiilor pentru sănătate au oferit rezultate mixte. Ca o consecinţă, în 2007, FDA a anunţat că se vor reevalua dovezile în privinţa legăturii produselor din soia cu sănătatea inimii. În 2017 au propus revocarea prespunerilor că produsele din soia reduc bolile de inimă. Cel mai recent studiu însă, aduce noi dovezi în privinţa beneficiilor alimentelor din soia pentru sănătatea inimii. Centrul de Control şi Prevenţie a Bolilor notează că ”bolile de inimă sunt principala cauză de deces în Statele Unite”.

Aşadar, dovezile obţinute în urma studiului valorifică faptul că produsele din soia sunt bogate în fibre, au un nivel scăzut de sare, zahăr şi grăsimi saturate sau grăsimi trans.

Trei studii majore

Cel mai recent studiu a analizat datele de la alte trei studii care au inclus un total de 168,474 de femei şi 42,226 de bărbaţi, ţinuţi sub observaţie timp de 20 de ani. Participanţii nu sufereau de cancer sau boli de inimă la inceputul studiilor. La fiecare interval de 2-4 ani, participanţii primeau un chestionar nutriţional pe care să-l completeze. Cercetătorii au obţinut astfel informaţii în privinţa bolilor de inimă de care sufereau sau, în cazul altora, de care au fost răpuşi.

Beneficiile izoflavonelor

După ce au fost analizare datele studiilor, s-a descoperit că un consum mare de izoflavone era asociat cu o reducere moderată a riscului de boli de inimă. De asemenea, s-a descoperit că, de fapt, consumul de tofu era benefic în special înainte de perioada de menopauză. După menopauză, cercetătorii au notat o asociere clară între consumul de tofu şi reducerea riscului de boli de inimă în rândul femeilor care nu urmau tratament hormonal.

”Dacă dietele lor sunt bogate în alimente nesănătoase precum carnea roşie, sucurile carbogazoase şi carbohidraţi rafinaţi, ar trebui să opteze pentru alternative sănătoase. Tosu şi alte alimente bogate în izoflavone sunt excelente surse de proteine şi alternativa proteinei animale”, a spus Dr. Qi Sun, profesor al departamentului de nutriţie al Universităţii Harvard şi autor al studiului.