Premieră pentru Europa de Est: prima intervenţie de reconstrucţie a valvei mitrale, realizată prin abord minim invaziv cu ajutorul unui dispozitiv de ultimă generaţie

Premieră în Europa de Est! Particularitatea cazului constă în reconstrucţia tridimensională a valvei mitrale, cu ajutorul dispozitivului revoluţionar Memo 4D.
Premieră pentru Europa de Est: prima intervenţie de reconstrucţie a valvei mitrale, realizată prin abord minim invaziv cu ajutorul unui dispozitiv de ultimă generaţie
Premieră pentru Europa de Est: prima intervenţie de reconstrucţie a valvei mitrale, realizată prin abord minim invaziv cu ajutorul unui dispozitiv de ultimă generaţie, foto PR

O echipă medicală din Sibiu de la Polisano – MedLife din coordonată de Conf. Dr. Victor Costache, a realizat prima plastie mitrală endoscopică cu ajutorul dispozitivului de ultimă generaţie Memo 4D. Operaţia a constat în reconstrucţia tridimensională a valvei mitrale native, asigurând, astfel, un flux unidirecţional al sângelui, dinspre atriul spre ventriculul stâng. În prezent, doar câteva centre de excelenţă au primit acreditarea de a utiliza acest sistem, spitalul din Sibiu fiind primul din Europa de Est care obţine acest drept.

Pacienta salvată are 49 de ani


Intervenţia, realizată prin abord minim invaziv, a salvat o pacientă de 49 de ani, care în urmă cu aproape un an a fost diagnosticată cu insuficienţă mitrală severă. Afecţiunea a apărut în urma rupturii mai multor cordaje la nivelul valvei mitrale, situată între atriul şi ventriculul stâng, iar din cauza neînchiderii corespunzătoare, aceasta determina scurgerea sângelui înapoi în atriul stâng în perioada de contracţie a inimii. Primele semne ale bolii s-au manifestat prin scăderea tolerenţei la efort, cu agravare progresivă, iar într-un timp relativ scurt calitatea vieţii pacientei a fost influenţată semnificativ. Pentru a-şi putea relua stilul de viaţă activ în cel mai scurt timp, femeia a evitat intervenţia clasică, care presupune deschiderea sternului, dorindu-şi o recuperare post-operatorie mult mai rapidă.

Operaţii modene duc la minimizarea timpului în care cordul este oprit


“Intervenţia de reconstrucţie tridimensională a valvei native, prin mini-toracotomie laterală dreaptă video-asistată, cu o incizie de 5 cm, a fost realizată cu ajutorul unui inel de nitinol şi a şase cordaje de Goretex, calibrate la o precizie milimetrică. Avantajul utilizării dispozitivului Memo 4D constă în minimizarea timpului operator şi timpului în care cordul este oprit. În plus, fiind vorba de reconstrucţia şi nu de schimbarea valvei, a fost evitat tratamentul anticoagulant, care poate avea efecte secundare multiple pe toată perioada vieţii pacientei. Acest tip de intervenţie presupune o recuperare foarte rapidă, pacienta fiind externată după patru zile, iar după două săptămâni îşi poate relua stilul de viaţă, întorcându-se la serviciu”, a declarat dr. Victor Costache, coordonatorul echipei medicale. Operaţiile realizate cu inelul Memo 4D prezintă beneficii multiple, printre care diminuarea riscului de SAM (mişcare sistolică anterioară), optimizarea statusului hemodinamic, standardizarea implantării neocordajelor, uşurinţa şi rapiditatea în implantare. “Particularităţile acestui sistem nu sunt doar în beneficiul pacienţilor, ci şi în favoarea noastră, a chirurgilor, întrucât simplifică intervenţiile. În prezent, în cadrul spitalului Polisano – MedLife, toate plastiile mitrale sunt realizate cu ajutorul acestui dispozitiv revoluţionar”, a adăugat dr. Victor Costache.

Cine a făcut parte din echipa de medici

Echipa medicală care a realizat intervenţia, coordonată de conf. dr. Victor Costache, medic primar chirurgie cardiovasculară, toracică şi pulmonară, a fost formată din medici specialişti în chirurgie cardiovasculară – dr. Felix Fărcaş şi dr. Anca Maria Chitic şi anestezie-terapie intensivă, dr. Modrigan Irina.

Cel mai nou articol Video:
Natalia Pavalachi Pittet, sexolog: Cum discutăm cu copiii și adolescenții despre sex