Pericolul din carnea de peşte

Sistemul de apărare al corpului uman poate fi afectat de o serie de poluanţi organici prezenţi în special în peşte, după cum arată rezultatele unui nou studiu.
Pericolul din carnea de peşte

Sistemul de apărare al corpului uman poate fi afectat de o serie de poluanţi organici prezenţi în special în peşte, după cum arată rezultatele unui nou studiu. „Este foarte important să ne asigurăm că peştele contaminat nu ajunge în farfuriile noastre”, spune unul dintre autorii cercetării, notează Gândul.

Studiul, publicat în revista Science Advances, este primul care identifică modul în care substanţele chimice şi pesticidele blochează o proteină cheie, responsabilă cu capacitatea corpului uman de a elimina toxinele. Este vorba despre P-glycoprotein, care distruge toxinele din organism. Funcţionarea acestei proteine este oprită de poluanţii de natură organică, care se găsesc tot mai frecvent în carnea de peşte.

Acest fapt nu este o noutate. Specialiştii în sănătate au mai avertizat populaţia cu privire la riscul existent.

S-au pornit chiar şi campanii în care se reclama eliminarea acestui tip de poluanţi din mediu, astfel încât să nu mai intre în contact cu lucruri care să poată afecta, ulterior, omul.

Dacă până acum oamenii de ştiinţă nu reuşiseră să identifice cu certitudine modul în care aceşti poluanţi reuşeau să afecteze omul, acum pare că au găsit o explicaţie. Peşti prinşi din Golful Mexic de pe coasta Louisianei, au fost analizaţi şi în corpul lor s-a găsit o concentraţie ridicată de poluanţi, care pot cauza creşteri ale nivelului de P-glucoproteină din corpul uman.

Cercetătorii se aşteaptă ca această problemă să existe şi în cazul altor tipuri de carne şi chiar în lactate. 

Recomandări:
Cele mai nocive sortimente de cafea pentru inimă. De evitat!
Cele mai nocive sortimente de cafea pentru inimă. De evitat!
Rețelele sociale, principalele surse de știri false și dezinformare în pandemie
Rețelele sociale, principalele surse de știri false și dezinformare în pandemie