Afinele, secretul culorii lor! De ce nu sunt albastre?

Afinele sunt văzute de ochiul uman ca fiind de culoare albastră, însă realitatea este cu totul alta. Ce culoare au, de fapt, afinele ?
  • Publicat:
Afinele, secretul culorii lor! De ce nu sunt albastre?

Afinele sunt super fructe, bogate în antioxidanți.  Acestea au numeroase proprietăți asupra organismului. Ele sunt văzute de ochiul uman ca fiind de culoare albastră, dar, de fapt, acestea sunt de un roșu aprins.

Culoarea conținută de afine

Un studiu publicat recent în revista Science Advances dezvăluie secretul asupra culorii afinelor. Cercetătorii au descoperit că acest fenomen este rezultatul unor nanostructuri. Acestea împrăștie lumina albastră și ultravioletă, determinând, astfel, o altă percepție vizuală decât cea reală.

Percepția vizuală este una puternică, iar ochii noștri văd culoarea din afine ca fiind una remarcabilă și rar întâlnită în natură. Deși mai există fructe albastre, precum strugurii, cantitatea de pigmenți albaștri este relativ mică, la fel ca și în cazul afinelor. În schimb, structurile nano din stratul ceros al afinelor reușesc să creeze propriul albastru, chiar dacă pigmenții lor ar trebui să ofere o nuanță de roșu închis.

Afinele văzute de păsări

Un alt aspect interesant în ceea ce privește culoarea afinelor, o reprezintă percepția vizuală a păsărilor. Acestea sunt capabile să vadă în spectrul ultraviolet, drept pentru care ar putea percepe afinele ca fiind fosforescente, datorită albastrului lor ultraviolet.

Cercetările nu se opresc, însă, aici. Oamenii de știință susțin că înțelegerea profundă a structurilor ceroase ar putea conduce la noi aplicații practice. De exemplu, posibilitatea de a recrea efectul de culoare în laborator ar putea conduce la inovații în industria plasticului sau a machiajului, oferind o alternativă non-invazivă și durabilă pentru colorare.

Sursă: https://www.sciencenews.org/article/blueberry-blue-color-nanostructure-wax-pigment

Sursă foto: Bukhta Yurii / Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult
Recomandare video
Salată cu ciuperci și Mușchi File și paste cu Jambon de Curcan