Pacienții care iau tratament anticoagulant se pot vaccina împotriva COVID-19

23.10.2021
Pacienții care iau tratament anticoagulant se pot vaccina împotriva COVID-19
Sursa foto: Shutterstock

În contextul campaniei de vaccinare care se derulează pe teritoriul țării noastre, tot mai mulți pacienți cu afecțiuni cardiace, în special pacienții cu probleme de coagulare a sângelui, se întreabă dacă și în ce condiții se pot vaccina.

Iată câteva precizări importante pentru pacienții cardiaci care sunt sub tratament cu medicamente anticoagulante sau antiplachetare.

Ca medic cardiolog, recomand vaccinarea tuturor pacienților cardiaci aflați în grupa de risc. În cazul pacienților care se află sub tratament anticoagulant este nevoie de câteva măsuri de precauție, din cauză că vaccinul se administrează intramuscular și există riscul, destul de scăzut, de apariție a unui hematom. Cu toate acestea, beneficiile vaccinului depășesc cu mult riscurile asociate, astfel că recomandarea noastră fermă este vaccinarea, declară dr. Iulian Călin, medic specialist cardiolog la Centrele ARES.

Vaccinarea împotriva COVID-19 la pacienții care urmează tratament cu anticoagulant

Specialistul atrage atenția că pacienții cu afecțiuni cardiace sunt mai vulnerabili în fața infecțiilor virale, astfel că vaccinarea împotriva COVID-19 ar trebui să fie o prioritate. Imunizarea pacienților cu afecțiuni cardiovasculare și probleme de coagulare a sângelui se poate face în siguranță, în condițiile de mai jos:

  • Pacienții anticoagulați care se află sub tratament cu Sintrom sau Trombostop pot fi imunizați cu condiția ca valoarea INR să se situeze în pragul terapeutic, între 2.0 și 3.0.
  • În cazul pacienților care iau anticoagulante noi (rivaroxaban, apixaban și dabigatran), vaccinarea se face fără a verifica valoarea INR. În ziua vaccinării, pacientul va aștepta până după imunizare pentru a administra doza zilnică de anticoagulant.
  • Pacienții care se află sub tratament antiplachetar (aspirină sau clopidrogel) pot continua administrarea tratamentului, fără nicio interferență cu vaccinarea.
  • Pentru vaccinare se va folosi un ac fin, iar administrarea serului se va face lent.
  • Pentru evitarea sângerării se va aplica presiune locală timp de cel puțin 2, până la 5 minute, fără a se masa zona.
  • Pacientul va rămâne cel puțin 15 minute sub observație, pentru că există riscul formării unui hematom la nivelul puncției.

Este important ca pacienții să discute cu medicul cardiolog curant despre oportunitatea vaccinării și să anunțe personalul de la centrul de vaccinare despre istoricul medical. Mai mult, orice alergii cunoscute trebuie anunțate înainte de administrarea vaccinului.

De regulă, se recomandă tratament cu anticoagulante persoanelor cu afecțiuni cardiace, pentru a fluidiza sângele în interiorul arterelor și a preveni formarea cheagurilor. Aceste cheaguri de sânge pot ajunge în plămâni, favorizând apariția unor leziuni grave.

De aceea este important ca un tratament cu anticoagulante să fie instituit corect și monitorizat periodic de medicul cardiolog, mai ales în cazul unui diagnostic de fibrilație atrială sau valvulopatie.

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. A scris peste 5.000 de articole în acest timp. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic ... citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Platou de post rapid de făcut și foarte sănătos
Recomandări: