Ouăle subţiază! Alimente care dau dependenţă

Consumul de ouă la micul dejun poate reduce aportul caloric total pe o zi cu până la 400 de calorii, se arată într-un studiu al experţilor americani.
Ouăle subţiază! Alimente care dau dependenţă

Consumul de ouă la micul dejun poate reduce aportul caloric total pe o zi cu până la 400 de calorii, se arată într-un studiu al experţilor americani. Acest efect se datorează conţinutului bogat în proteine, care conferă saţietate, dar şi vitaminelor şi mineralelor, care menţin nivelul de energie din organism un timp îndelungat.

Un singur ou are 85 de calorii, însă este recomandat să-l consumăm fiert sau sub formă de omletă, fără ulei şi alte adaosuri, pentru a beneficia la maximum de proprietăţile sale dietetice.

Alimente care dau dependenţă

Studiile arată că aceia care consumă frecvent alimente precum pizza, ciocolată, chipsuri, covrigei şi prăjituri e foarte probabil să devină dependenţi de ele. Pe lângă faptul că au un indice glicemic ridicat, favorizând astfel depunerea kilogramelor şi riscul de apariţie a diabetului, aceste vicii culinare duc şi la o stare psihică proastă, chiar dacă pe moment suntem în al 9-lea cer.

Dar cum scăpăm de dependenţa de dulciuri?

În ultimii ani consumul de zahăr a crescut foarte mult şi puţine persoane reuşesc să nu depăşească cantitatea zilnică recomandată. Potrivit American Heart Association, bărbaţii ar trebui să consume cel mult 37 grame de zahăr zilnic, iar femeile maximum 25 de grame. Un pahar de 250 de ml de Coca-Cola, de exemplu, conţine 27 de grame de zahăr.

Multe persoane nu reuşesc să se abţină de la consumarea alimentelor dulci, la fel ca în cazul altor dependenţe.

Întocmai ca drogurile, zahărul stimulează aceleaşi zone din creier ca şi droguri precum nicotina şi cocaina, elibereză dopamină în sistemul de recompense al creierului şi oferă “plăcere”.

Citeşte aici articolul în care Cristina Aliman, consultant în psihologie, ne explică detaliat cum se manifestă dependenţa de dulciuri şi cum putem scăpa de această problemă.