Obiceiul nesănătos care îți reduce speranța de viață

Dacă vrei să reduci cantitatea de sare pe care o consumi, renunță la alimentele procesate. Iată ce spun datele studiului.
18.07.2022
Obiceiul nesănătos care îți reduce speranța de viață
Foto: shutterstock / Obiceiul nesănătos care îți reduce speranța de viață

Se întâmplă de multe ori să fii tentat să mai pui sare în mâncare, dar poate că ar fi cazul să te gândești de două ori înainte de a face acest lucru. Deși vrei ca preparatul să aibă mai mult gust, potrivit unui studiu, prin acest gest nu faci altceva decât să-ți reduci durata de viață.

În urma unui studiu publicat în European Heart Journal au fost luate în calcul dietele ținute de peste 500.000 de participanți și comparate între ele. Specialiștii au notat persoanele care s-au stins din viață mai devreme de 75 de ani și s-a descoperit că riscul crescut cu 28% de moarte prematură era cauzat de cantitatea de sare folosită în dietă. Pe lângă asta, bărbații de 50 de ani riscă să-și reducă durata de viață cu 1.5 ani în urma consumului în exces de sare, în timp ce femeile de aceeași vârstă își reduc durata de viață cu 2.28 de ani.

„Descoperirile noastre sprijină recomandările de a reduce consumul de sare pentru a îmbunătăți beneficiile pentru sănătate și mai ales speranța de viață. Studiul arată totodată importanța unui echilibru în dietă de sodiu și potasiu”, spune Amanda Lane, autor al studiului. „Mulți indivizi urmează dieta Western care presupune consumul de prea multă sare și prea puțin potasiu. Un dezechilibru pe termen lung al celor doi electroliți poate duce la creșterea tensiunii arteriale care poate afecta inima, ochii, rinichii și creierul”, adaugă specialistul.

Lane notează și că multe dintre recomandările făcute de Dietary Guidelines for Americans și dieta mediteraneană recomandă limitarea sodiului la 2.300 miligrame sau o linguriță de sare pe zi. Dacă vrei să reduci cantitatea de sare pe care o consumi, renunță la alimentele procesate. Mai mult, poți înlocui sarea folosind alte surse acide precum oțetul de mere, oțetul de orez alb sau citricele.

Recomandare video
Dr. Mihaela Sebeni: mamografia, o investigație de o importanță covârșitoare de peste 120 de ani
Recomandări:
Vino în echipa noastră! Echipa DESCOPERĂ.RO caută coleg/colegă
Vino în echipa noastră! Echipa DESCOPERĂ.RO caută coleg/colegă
Alexandru Arșinel a murit! Adevărul din spatele bolilor care l-au răpus
Alexandru Arșinel a murit! Adevărul din spatele bolilor care l-au răpus