Cercetătorii israelieni de la Universitatea Haifa sunt convinşi că au descoperit o nouă metodă ieftină şi accesibilă care v-ar putea ajuta să reduceţi numărul de ţigări. Este vorba despre suplimentele cu Omega 3, substanţă care atenuează ”pofta” de nicotină.
”Substanţele şi medicamentele recomandate celor care nu se pot lăsa singuri de fumat au limitele lor şi multe efecte adverse. Iar în aceste condiţii, suplimentele cu Omega-3 care costă puţin, pot fi o soluţie fără efecte adverse, una care reduce semnificativ nevoia de a fuma” a declarat dr. Sharon Rabinovitz Shenkar, de la Universitatea din Haifa, în urma studiului referitor la impactul consumului de acizi graşi asupra nevoii de a fuma.
Specialistul ne reaminteşte care sunt consecinţele fumatului asupra organismului, printre acestea menţionând riscul de boală pulmonară, cardiacă, disfuncţii ale sistemului imunitar, dar şi reducerea nivelului de acizi graşi de tip Omega-3 de la nivelul creierului. Orice deficienţă de Omega-3 afectează structura celulelor nervoase şi procesele de neurotransmisie spre zonele creierului responsabile cu dobândirea plăcerii. Aceste zone sunt esenţiale pentru luarea deciziilor, dar joacă un rol important şi în procesul de perpetuare a oricărei adicţii.
De aici şi dificultatea de a renunţa la fumat, fenomen menţinut şi prin carenţele de Omega-3 care pur şi simplu pun piedici fumătorilor în a amâna cât mai mult următoarea ţigară. “Alte studii au demonstrat faptul că un nivel precar de acizi graşi afectează sănătatea mentală şi este responsabil pentru creşterea riscului de depresie, dar şi pentru afectarea capacităţii de gestionare a stresului. Deseori, acesta este asociat cu nevoia de a fuma. De asemenea, se ştie că stresul şi tensiunile sunt frecvente în rândul celor care se lasă de fumat. Corelarea tuturor acestor aspecte se studiază abia acum” a declarat dr. Rabinovitz Shenkar.
Studiul condus de acesta a fost făcut pe un eşantion de 48 de persoane, cu vârstele între 18 şi 45 de ani care au fumat cel puţin 10 ţigări pe zi şi o medie de 14 ţigări timp de un, înainte de debutul analizei. Aceştia au fost diagnosticaţi cu o dependenţă medie de nicotină. Grupul a fost împărţit în două: o parte dintre participanţi au primit capsule de Omega-3, iar al doilea grup a primit capsule placebo.
Toţi participanţii la studiu au luat câte 5 capsule pe zi timp de 30 de zile. În acest stadiu al studiului, nu li s-a cerut să renunţe la fumat. Însă pofta de ”nicotină” le-a fost evaluată după mai multe criterii printre care dorinţa acută de a fuma, pierderea controlului, satisfacţia post-ţigară şi numărul de ţigări consumate zilnic.
Rezultatele studiului au fost următoarele: după 30 de zile, fumătorii care au luat pilule cu Omega-3 au scăzut numărul ţigărilor cu două în medie pe zi, chiar dacă nu li s-a cerut să renunţe la fumat. În plus, la o lună după încetarea tratamentului, pofta de a consuma mult tutun a rămas scăzută, cu mult sub nivelul celei iniţiale. Pe de altă parte, la grupul care a primit placebo s-a observat acelaşi nivel de dependenţă şi aceeaşi dorinţă acută de a consuma nicotină.
Concluzia coordonatorului studiului, dr Rabinovitz Shenkar, a fost că această terapie ar putea ajuta persoanele care nu vor să se lase de fumat să reducă mult mai uşor numărul zilnic de ţigări consumate. Rămâne de văzut dacă acizii graşi Omega-3 ar putea fi eficienţi în renunţarea totală la tutun.