Noi metode de terapie impotriva cancerului

Diagnosticul molecular şi terapia ţintită reprezintă, acum, cea mai importantă şansă pentru cei care se luptă cu cancerul.
Noi metode de terapie impotriva cancerului

Cercetătorii lucrează la descoperirea celor mai revoluţionare metode de terapie împotriva cancerului şi vin, de la an la an, cu noi soluţii care să dea încredere pacienţilor. Dintre acestea, diagnosticul molecular şi terapia ţintită reprezintă, acum, cea mai importantă şansă pentru cei care se luptă cu boala.

În trecut, oncologii trebuiau să încerce rând pe rând diferite medicamente. Acum se poate acţiona din timp cu cel mai potrivit medicament pentru fiecare pacient în parte, în funcţie de profilul său molecular, a declarat Profesorul Istvan Petak (Ungaria), cercetător oncolog, farmacolog molecular şi pionier internaţional în medicina oncologică personalizată, în cadrul Conferinţei Societăţii Naţionale de Oncologie Medicală din România, organizată la începutul lunii octombrie la Poiana Braşov.

Prof. Istvan Petak a prezentat, printre altele, cazul unui pacient cu cancer de prostată care, după multiple terapii eşuate, a fost tratat individualizat, pe baza diagnosticului molecular care a identificat mutaţiile genetice responsabile de apariţia cancerului de prostată. S-a putut acţiona, astfel, ţintit, ulterior pacientul beneficiind de includerea într-un trial clinic din afara ţării, unde a putut primi terapie ţintită într-un mediu controlat de specialişti.

Nu doar cancerul de prostată beneficiază de terapie personalizată pe diagnosticul molecular al fiecărui pacient, după cum a explicat Prof. Istvan Petak. Cancerul pulmonar este o adevarată ameninţare, întrucât există o multitudine de gene implicate în carcinogeneză. Având informaţii despre oncogenele care au generat creşterea tumorală, se poate acţiona cu terapii specifice care să blocheze aceste gene.

Medicamentul erlotinib, spre exemplu, funcţionează doar dacă o anumită genă a suferit mutaţii. Medicamentul crizotinib actionează dacă o altă genă este mutată. Aceste medicamente, care acţionează pe anumite mutaţii genetice, au demonstrat cele mai bune rate de răspuns în cancerul pulmonar. Dar pentru a şti care medicament trebuie administrat trebuie să cunoaştem profilul molecular, a adăugat Prof. Petak.

Un alt exemplu este dat de cetuximab şi panitumumab, doi anticorpi care au fost dezvoltaţi pentru tratamentul cancerului de colon. La început, părea că aceste medicamente sunt ineficiente, datorită ratelor de eşec mari la anumiţi pacienţi. Apoi, s-a descoperit existenţa unei mutaţii, cunoscută sub denumirea de k-RAS, în prezenţa căreia aceste medicamente nu funcţionează. Acesta este un exemplu clar despre cum profilul genetic individual poate determina cursul terapiei şi eficienţa medicamentelor, explică Prof. Istvan Petak.

Diagnosticul molecular şi terapia ţintită sunt parte a programului Oncompass şi oferă pacienţilor bolnavi de cancer şansa de a fi trataţi modern, conform mutaţiilor care au generat boala, cu medicamente în curs de cercetare, la care, altfel, nu ar avea acces. Şansa aceasta înseamnă pentru pacienţi prelungirea perioadei de supravieţuire şi o calitate a vieţii crescută, ca urmare a unor terapii potrivite nevoilor fiecărui individ în parte.

Cel mai nou articol Video:
Dr. Matei Bâră: radioterapia în cancerele digestive