Nici merele româneşti nu mai sunt ce-au fost. Iată care sunt cele mai toxice fructe şi legume

Un sfert dintre fructele şi legumele de pe tarabe conţin urme de pesticide, iar o parte chiar depăşesc limita admisă. Aceasta este concluzia gravă a unui raport de la Autoritatea Sanitar-Veterinară, care arată că merele, portocalele, dar şi rosiile pot conţine substanţe ce devin periculoase pentru sănătate când sunt ingerate în cantităţi mari.
19.11.2013
Nici merele româneşti nu mai sunt ce-au fost. Iată care sunt cele mai toxice fructe şi legume

Un sfert dintre fructele şi legumele de pe tarabe conţin urme de pesticide, iar o parte chiar depăşesc limita admisă.
Aceasta este concluzia gravă a unui raport de la Autoritatea Sanitar-Veterinară, care arată că merele, portocalele, dar şi rosiile pot conţine substanţe ce devin periculoase pentru sănătate când sunt ingerate în cantităţi mari.

Dacă merele cu pesticide provin în general din România, legumele şi portocalele vin în special din Turcia. Din 3357 de probe analizate, Autoritatea Sanitar Veterinară a stabilit că un sfert conţineau reziduuri de pesticide, iar aproximativ 30 de probe aveau depăşiri de substanţe toxice peste limita admisă de lege.

Analizele de laborator au depistat cele mai multe pesticide, între 2 şi 7 tipuri, în mere. Iar 60% dintre acestea erau româneşti.
Dacă vorbim de citrice, în portocale, mandarine şi lămâi s-au găsit până la 5 tipuri de pesticide, iar majoritatea proveneau din Turcia. În fine, nici roşiile nu au scăpat curate, 70% dintre acestea sunt turcesti.

De altfel, clienţii au început să evite produsele din Turcia, după ce la începutul anului au fost descoperite depăşiri ale limitei de pesticide în mai multe transporturi de fructe şi legume din această ţară.

Ingerate în cantităţi mari, aceste substanţe ne pot afecta ficatul, rinichii, sistemul hormonal şi ne pot îngrăşa peste măsură, spun specialiştii. Tocmai de aceea trebuie să le spălăm cu atenţie înainte de consum.

 

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. A scris peste 5.000 de articole în acest timp. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic ... citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Totul despre bypass gastric, operația care tratează obezitatea