Nebulizarea, obsesia națională a părinților și medicilor deopotrivă. Dr. Mihai Craiu: „Încuiați în debara aparatul de nebulizat, dacă aveți un copil sănătos”

24.08.2021
Nebulizarea, obsesia națională a părinților și medicilor deopotrivă. Dr. Mihai Craiu: „Încuiați în debara aparatul de nebulizat, dacă aveți un copil sănătos”
Sursa foto: Shutterstock

Nebulizarea cu bronhodilatatoare (BD) este văzută de mulți părinți, dar și de medici, ca un panaceu, pentru orice tip de suferință în spectrul aparatului respirator sau ORL. Însă nebulizarea e în multe cazuri inutilă și uneori chiar dăunătoare, fiind descurajată folosirea acesteia încă din 2014, atrage atenția conf. dr. Mihai Craiu, medic primar Pediatrie la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu”.

Într-o postare pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii, medicul avertizează că nebulizarea este o obsesie națională periculoasă pentru sănătatea copiilor.

Potrivit unui articol recent din revista Pediatrics, citat de conf. dr. Mihai Craiu, nu există niciun pericol dacă părinții reduc numărul de nebulizări cu bronhodilatatoare.

Medicul pediatru a oferit câteva informații importante pentru părinți privind nebulizarea.

Părinți și medici dependenți emoțional de nebulizatoare

„Câteva vorbe despre obsesia națională pentru nebulizare, existentă în România. Suntem realmente dependenți emoțional (medici și părinți deopotrivă) de administrarea unor medicamente pe cale inhalatorie, cu ajutorul unui nebulizator, la primul muc în nasul copilului.

Nebulizarea este văzută ca un panaceu, pentru orice tip de suferință în spectrul aparatului respirator sau ORL.

Copilul cu tuse, cu răgușeală, având nas înfundat sau care sforăie primește imediat un cocktail de «diverse» sub formă de medicație inhalatorie, pe cale nebulizată.

E bine? E rău? E util? Cum este, de fapt?

Automedicația e, în multe cazuri, inutilă și, uneori, chiar dăunătoare. Trebuie să apelăm la medic. La un medic ce respectă protocoalele, nu la unul care inventează, exersându-și creativitatea, cu riscurile de rigoare”, a explicat medicul.

Nebulizarea de rutină la copiii cu bronșiolită este inutilă 

Dr. Mihai Craiu atrage atenția că utilizarea bronhodilatatoarelor (BD) în majoritatea formelor de bronșiolită este inutilă și este descurajată folosirea lor încă din 2014.

„Dar noi, în România folosim deseori argumentul pesimist că în lipsa utilizării BD, la copiii cu bronșiolită, va apărea agravarea acestora. Știm că e inutilă utilizarea de rutină. Dar e periculoasă lipsa utilizării? Acest articol recent din Pediatrics arată că NU există niciun pericol dacă reducem «superoferta» de nebulizări cu BD”, a adăugat dr. Craiu.

Studiul din revista Pediatrics arată că în 49 de spitale din SUA au fost analizate cele 446.696 de prezentări de sugari cu bronșiolită acută, consemnate între anii 2010 si 2018. S-a observat că scăderea majoră a utilizării bronhodilatatoarelor nu a crescut ratele de spitalizare sau de revenire la Urgențe.

Iar concluzia doctorului Mihai Craiu este următoarea:

„Ar fi înțelept să încuiați în debara aparatul de nebulizat, dacă aveți un copil altfel sănătos. Nebulizarea de BD la domiciliu nu ajută niciun sugar cu bronșiolită!”

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Raed Arafat, despre moarte: „Sper să vină cât mai târziu”
Recomandări:
O nouă metodă de a depista cancerul ar putea revoluționa medicina: furnicile
O nouă metodă de a depista cancerul ar putea revoluționa medicina: furnicile
Suplimentul care te ajută să ții glicemia sub control
Suplimentul care te ajută să ții glicemia sub control