Mulți pacienți au sechele pulmonare după COVID, chiar și la 2 luni de la vindecare

09.12.2020

Infecția cu virusul SARS-CoV-2 poate lăsa o serie de sechele pulmonare după COVID, chiar și la două luni de la vindecare, indiferent de gravitatea formei dezvoltate de pacient, arată un studiu realizat de o clinică privată specializată în imagistică medicală şi radiologie, care a evaluat prin intermediul CT-ului pulmonar pacienţi vindecaţi de diferite forme ale COVID-19.

S-a putut observa, atât în cazurile noncritice, dar în special în cazurile moderate și grave, prezența unor afecţiuni ale funcţiei pulmonare, care necesită monitorizare şi tratament de specialitate.

Majoritatea pacienţilor evaluaţi care prezintă sechele pulmonare după COVID sunt cei care au avut forme moderate, extinse, severe și critice ale bolii, însă au existat şi cazuri de pacienţi cu forme uşoare sau asimptomatici, care în prezent au complicații.

Sechele pulmonare după COVID, descoperite prin CT pulmonar

Cele mai frecvente sechele identificate de medicii radiologi au fost bronșiectaziile (dilatarea bronhiilor) şi leziunile fibrotice pulmonare, afecţiuni care predispun la complicaţii precum suprainfecția bacteriană şi care pot conduce, în cele din urmă, la afectarea iremediabilă a activității pulmonare.

Totodată, studiul „Evaluarea adulților cu COVID-19 noncritici la două luni după debutul simptomelor”, publicat în Jurnalul de Microbiologie Clinică și Infecții,  efectuat pe 150 de pacienți cu COVID-19, cazuri noncritice, arată că două treimi dintre aceștia s-au confruntat cu simptome persistente la două luni de la debutul infecției, în principal anosmie (lipsa mirosului), astenie (oboseală), în timp ce 36,7% au suferit de dificultăți de respirație (dispnee).

O scanare pulmonară de tip CT, efectuată pe un aparat performant și interpretată de un medic cu experiență, duce la identificarea deficiențelor pulmonare care necesită supraveghere sau tratament de specialitate.

Specialiștii le recomandă pacienților recuperați după infecția cu noul coronavirus să efectueze un screening pulmonar prin tomografie computerizată (CT) de înaltă rezoluție, în vederea depistării sechelelor existente.

În cazul formelor ușoare-moderate, este indicată monitorizarea imagistică la 3 luni după vindecare, în timp ce în cazul formelor moderate-extinse, la 2 luni. În formele severe și critice, pacientul rămâne internat în spital până la vindecarea completă.

Pacient asimptomatic de 32 de ani vindecat de COVID, dar cu leziuni extinse la nivel pulmonar

Pneumoniile provocate de SARS-CoV-2, de orice formă şi gravitate, cauzează apariția unor efecte secundare.

Pacienţii care s-au vindecat de COVID-19 în perioada aprilie-iulie se prezintă acum în clinică pentru monitorizare, iar în urma scanării CT, descoperim mai multe leziuni şi modificări, care le vor afecta funcţiile pulmonare în viitor. Un exemplu este cel al unui pacient tânăr, în vârstă de 32 de ani, care a avut o formă asimptomatică. Deși clinic acesta este vindecat, se simte bine, examinarea CT a relevat leziuni extinse la nivel pulmonar. Acești pacienți trebuie monitorizați până se vindecă complet și din punct de vedere imagistic, nu doar funcțional. Noi evaluăm pacienții la 2-3 luni de la vindecare, iar în funcție de rezultatele imagistice obținute, decidem care va fi frecvența monitorizării în viitor, afirmă dr. Athir Eddan, medic primar Radiologie și Imagistică Medicală.

Examinarea CT de înaltă rezoluție este metoda cea mai sensibilă şi specifică de diagnostic pentru infecția COVID-19 și complicațiile asociate. Pe lângă acuratețea în descoperirea leziunilor, poate determina procentul de afectare pulmonară, iar pe baza acestor factori corelați cu datele clinice și biologice ale pacientului, medicii pot stabili abordarea terapeutică ulterioară.

Dr. Athir Eddan, medic primar Radiologie și Imagistică Medicală, cu specializare în Imagistică Toraco-Pulmonară
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru
Paula Rotaru
Senior Editor, [email protected] S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați ... citește mai mult