Migrenele, insomnia şi hipertensiunea, ameliorate cu ajutorul terapiei prin sunet

O nouă terapie inovativă, care presupune folosirea undelor de sunet, poate fi soluţia non-invazivă pentru tratarea migrenelor, potrivit unui nou studiu prezentat anul acesta la American Heart Association's Council.
Migrenele, insomnia şi hipertensiunea, ameliorate cu ajutorul terapiei prin sunet

O nouă terapie inovativă, care presupune folosirea undelor de sunet, poate fi soluţia non-invazivă pentru tratarea migrenelor, potrivit unui nou studiu prezentat la consiliul anual al American Heart Association’s. Cercetătorii americani de la Wake Forrest School of Medicine, cei care au realizat studiul, au concluzionat că o anume tehnică neurologică, numită HIRREM, ar putea îmbunătăţi viaţa persoanelor care suferă de hipertensiune, insomnie sau migrene, scrie medicalnewstoday.com.


HIRREM se bazează pe utilizarea unor senzori speciali ataşaţi de scalp, care măsoară activitatea electrică, eventualele dezechilibre dintre emisfera dreaptă şi cea stângă a creierului şi excitaţia fiziologică ridicată.

Medicul Hossam A. Shaltout, autorul studiilor, explică premisa acestei cercetări: „Majoritatea oamenilor prezintă, de regulă, un echilibru în ceea ce priveşte activitatea  electrică din ambele emisfere cerebrale. La cei unde apare un dezechilibru, o emisferă fiind mult mai activă din punct de vedere al funcţiilor cerebrale, ar putea exista un risc crescut de stres, ceea ce joacă un rol important în apariţia unor probleme de sănătate, cum ar fi tensiunea arterială ridicată, migrenele, insomnia, depresia sau bufeurile”.

Cum funcţionează HIRREM

Monitoarele HIRREM au capacitatea de a monitoriza activitatea electrică a creierului şi, aşa cum veţi vedea în imaginile de mai jos, pot să le „traducă” rezultatele obţinute în semnale auditive, care se întorc ulterior în creierul persoanei ce are ataşaţi de scalp senzorii speciali.

Potrivit lui Shaltout, „HIRREM este o metodă inovativă, noninvazivă şi precisă, care poate facilita, în timp real, autoreglarea oscilaţiilor neuronale, prin intermediul semnalelor auditive receptate din emisfera dominantă a creierului”.
Acest feedback în timp real are un impact major asupra input-ului creierului. „Treptat şi pe cont propriu, creierul îşi va dezvolta patternuri electrice care vor reduce hiperexciţia fiziologică şi, prin urmare, efectele adverse ale acesteia”, completează specialistul.

Imagini care ilustrează activitatea electrică a creierului înainte şi după HIRREM

Înainte de tratament

După tratamentul cu HIRREM

Scopul terapiei prin sunete HIRREM

Deşi inventatorii acestei metode inovative susţin că rolul HIRREM nu este de a trata, vindeca sau diagnostica diverse boli, potenţialul fascinant al acestei terapiei nu poate fi ignorat de tagma savanţilor din domeniul medical.

În primul studiu care a avut în vedere efectele HIRREM, realizat pe 10 participanţi (5 femei şi 5 bărbaţi) care sufereau de hipertensiune, s-a descoperit că, după aproximativ 17 şedinţe, subiecţii au prezentat o scădere semnificativă a tensiunii arteriale (o reducere a presiunii sistolice de la 152 la 136 şi a presiunii diastolice de la 97 la 81). Totodată, s-au constatat şi îmbunătăţiri în ceea ce priveşte anxietatea şi insomnia.

În cel de-al doilea studiu, 52 de adulţi care sufereau frecvent de migrene au participat la 16 şedinţe HIRREM, pe parcursul a două săptămâni. La sfârşitul experimentului, voluntarii au raportat o ameliorare a durerilor de cap, precum şi mai multă stabilitate emoţională.

Chiar dacă eşantionale nu au fost de mare amploare, deci nici rezultatele nu pot fi generalizate, aceste studii pot fi un bun punct de pornire în elaborarea altor programe de cercetare pe un număr mai mare de participanţi.

„Dacă rezultatele se confirmă şi în cadrul cercetărilor extinse, HIRREM s-ar putea dovedi o metodă de încredere şi inovativă pentru specialiştii din domeniul neurologiei”, conchide Shaltout.

Recomandări: