Microbiomul din primul scaun al nou-născutului poate prezice obezitatea

07.05.2021
Microbiomul din primul scaun al nou-născutului poate prezice obezitatea
Sursa foto: Shutterstock

Microbiomul nou-născutului, evaluat la prima probă de scaun, poate prezice dacă copilul va deveni ulterior obez, arată un studiu al cercetătorilor din Finlanda. De asemenea, experții au raportat că bacteriile intestinale pot fi afectate de folosirea antibioticelor în sarcină.

Katja Korpela, de la University of Oulu din Finland, și colegii săi au efectuat un studiu populațional prospectiv de cohortă pe 212 nou-născuți.

Ei au  colectat și analizat microbiomul primului meconiu (primul scaun al nou-născutului) și o probă de scaun la vârsta de 1 an. De asemenea, au colectat informații privind folosirea antibioticelor în sarcină.

Korpela și colegii săi au raportat că nou-născuții care au prezentat exces ponderal la vârsta de 3 ani au avut în primul scaun o abundență de Bacteroidetes phylum (29%), comparativ cu cei care au prezentat greutate normală la vârsta de 3 ani.

În schimb, microbiomul din fecalele prelevate la vârsta de 1 an nu a putut prezice excesul ponderal ulterior. Regresia liniară a demonstrat o asociere inversă între abundența de Staphylococcus în meconiu și talia copilului la vârsta de 1 an și 2 ani.

De asemenea, studiul a raportat că sugarii care primesc antibiotice au o abundență mai redusă de Actinobacteria la vârsta de 1 an, comparativ cu cei care au primit antibiotice prenatal sau care nu au fost deloc expuși antibioterapiei.

Conform autorilor studiului nu există o asociere directă între expunerea la antibiotic și obezitate.

Studiile recente sugerează că microbiomul intestinal poate juca un rol important în dezvoltarea obezității atât la copii, cât și la adulți.

Identificarea factorilor care produc obezitatea la vârstă fragedă ar putea ajuta la prevenirea obezității.

Sursa: healio.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Raed Arafat, despre moarte: „Sper să vină cât mai târziu”