Medicii sunt îngrijorați de numărul crescut de cazuri de diabet la pacienții care au avut COVID

05.10.2021
Medicii sunt îngrijorați de numărul crescut de cazuri de diabet la pacienții care au avut COVID
Sursa foto: Shutterstock

Persoanele sănătoase care au fost infectate cu noul coronavirus prezintă un risc crescut să dezvolte diabet și să aibă nevoie de insulinoterapie, atenționează specialiștii. Potrivit acestora, COVID-19 poate afecta celulele pancreatice care produc insulina, scrie The Guardian

În ultima vreme se constată o creștere alarmantă a numărului de persoane care dezvoltă diabet la scurt timp după ce sunt vindecate de COVID-19. Mai mult, unii pacienți cu forme grave pot prezenta valori anormale ale glicemiei chiar în timp ce sunt infecți cu virusul SARS-CoV-2, ceea ce îngreunează semnificativ tratamentul acestora și le reduce prognosticul de supraviețuire.

O posibilă explicație ar fi faptul că virusul SARS-CoV-2 infectează celulele pancreatice prin același receptor ACE2 (enzimă de conversie a angiotensinei) care se găsește pe suprafața celulelor pulmonare și împiedică astfel producția de insulină, adică hormonul care reglează nivelul de glucoză din sânge.

O altă teorie ar fi nivelul crescut al inflamațiilor din corp în timpul infecției cu SARS-CoV-2, care influențează răspunsul organismului la insulină.

Profesorul Shuibing Chen, autorul studiului care a scos la lumină această descoperire, spune că nu este încă destul de clar dacă modificările declanșate de COVID-19 sunt de lungă durată.

Unii pacienți, mai ales cei cu forme grave care au avut nevoie de îngrijiri medicale în secțiile ATI, au prezentat niveluri alarmant de crescute ale glucozei, fluctuante, dar aceste modificări nu au fost permanente, a explicat Chen în cadrul reuniunii anuale a Asociației Europene pentru Studiul Diabetului.

Un alt studiu a relevat că diabetul zaharat este printre cele mai importante comorbidități care influențează riscul de formă gravă de COVID-19.

Alte afecțiuni ce pot influența în rău evoluția bolii sunt obezitatea, boala pulmonară obstructivă, cancerul, boala cronică renală, hipertensiunea arterială și bolile de ficat (hepatita, steatoza hepatică, ciroza).

Potrivit medicilor, riscul de a dezvolta o formă gravă de COVID-19 la pacienții diabetici crește cu până la 35%, în funcție de controlul glicemic, complicații și alte comorbidități.

Cum te protejezi dacă ești în grupa de risc

Persoanele care suferă de una sau mai multe dintre afecțiunile descrise mai sus trebuie să ia câteva măsuri suplimentare de protecție, pe lângă vaccinarea anti-COVID, spălatul corect pe mâini, purtarea măștii și păstrarea distanței fizice de peste 2 metri.

Aceste măsuri constau în:

  • limitarea interacțiunii fizice cu alte persoane
  • respectarea schemei de vaccinare (cu precădere vaccinul antigripal și cel pneumococic)
  • respectarea tratamentelor recomandate de medic pentru afecțiunile preexistente
  • evitarea amânării tratamentelor oncologice sau de altă natură
  • menținerea unei greutăți corporale optime printr-un regim alimentar sănătos și mișcare zilnică
Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic informații despre diverse afecțiuni, alimentație, ... citește mai mult
Recomandare video
Dr. Raluca Oprea: dieta echilibrată, primul pas în tratamentul ficatului gras