Doi din zece români au păduchi!

Subiectul păduchilor de cap, deşi considerat tabu, este o problemă comună a zilelor noastre, care nu este neapărat legată de igiena personală. Păduchii de cap se pot aşeza atât pe părul lung, cât şi pe cel scurt, indiferent că este curat sau murdar.
Doi din zece români au păduchi!

Conform celui mai recent studiu Omnibus, 2 din 10 români s-au confruntat cel puţin o dată, direct sau indirect, cu problema păduchilor de cap.

Subiectul păduchilor de cap, deşi considerat tabu, este o problemă comună a zilelor noastre, care nu este neapărat legată de igiena personală.

Păduchii de cap se pot aşeza atât pe părul lung, cât şi pe cel scurt, indiferent că este curat sau murdar. Cu toate acestea, studii efectuate în mai multe ţări europene arată că ei sunt mai des întâlniţi în părul spălat.

Păduchii de cap se răspândesc prin contactul direct dintre capetele a două persoane şi reprezintă o problemă în special în rândul copiilor.

Conform studiului Omnibus, 62,1% dintre cei care au avut păduchi cel puţin o dată i-au luat  de la şcoală sau de la grădiniţă. Majoritatea, respectiv 45,4%, au avut păduchi la vârste cuprinse între 7 – 14 ani, în timp ce 32% au avut păduchi la vârste între 3 – 6 ani.

,,Experienţa confruntării cu problema păduchilor de cap poate fi traumatizantă pentru copii şi adolescenţi. Tocmai de aceea, pentru ca aceştia să nu se simtă în niciun fel ruşinaţi, părinţii trebuie să fie pregătiţi şi să ştie cât de uşor şi eficient pot fi eliminaţi păduchii fără să apeleze la metode drastice precum tăierea părului sau izolarea lor”, menţionează Silviu Toader, Director General al Omega Pharma România.

Problema păduchilor poate fi tratată uşor şi sigur, însă nu toate remediile cunoscute pentru eliminarea acestora sunt testate clinic şi nu au întotdeauna randamentul dorit de a elimina 100% păduchii.

Din studiul Omnibus reiese că 46,7% dintre românii care s-au confruntat cu infestarea de păduchi au scăpat de aceştia cu ajutorul gazului, o metodă tradiţională, în timp ce doar 26,1% au ales să utilizeze tratamente testate clinic pe care le-au cumpărat din farmacii. Printre soluţiile împotriva păduchilor de cap menţionate de români se numără şi leacurile băbeşti sau remediile naturiste.

,,Studiul recent efectuat vine ca o confirmare a datelor noastre interne, şi anume că păduchii sunt o problemă comună a zilelor noastre. Având în vedere că 65% dintre românii care au avut păduchi au folosit metode populare pentru a scăpa de aceştia, nevoia de educaţie pentru a înţelege cum şi mai ales cât de uşor pot fi ei eliminaţi este încă foarte mare. De aceea, este important să informăm oamenii despre modul de transmitere a păduchilor, despre existenţa soluţiilor de prevenire a acestora şi importanţa alegerii unor tratamente testate clinic”, adaugă Silviu Toader.

Dintre respondenţii participanţi la Omnibus, 55,7% ştiu că păduchii se transmit prin contactul direct dintre capetele a două persoane, în timp ce 27,4% au declarat că nu ştiu cum se transmit aceştia. Pe lângă şcoli şi grădiniţe, principalele surse de infestare, românii au contactat păduchii şi de la rude, prieteni sau din tabere şcolare.

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. A scris peste 5.000 de articole în acest timp. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic ... citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Conf. univ. dr. Cristian Surcel: adenom versus cancer de prostată