De ce sunt femeile mai predispuse la apariţia tulburărilor de alimentaţie

Mai mult de jumătate din cazurile de tulburări de alimentaţie apar la femei. Iată explicaţia oamenilor de ştiinţă!
17.10.2016
De ce sunt femeile mai predispuse la apariţia tulburărilor de alimentaţie

Dezechilibrele alimentare sunt mult mai frecvente la femei decât la bărbaţi, însă cauza nu a fost, până în acest moment, cunoscută. Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea York din Marea Britanie face lumină în acest caz.

Potgrivit Asociaţiei Naţionale a Tulburărilor de Alimentaţie, peste 30 de milioane de americani suferă de o formă de tulburare alimentară, dintre care 20 de milioane sunt femei, deci aproape două treimi din numărul total de cazuri.

Modul în care sunt percepute de societate şi etichetele care li se pun le detemină pe femei să fie mult mai nemulţumite decât bărbaţii în privinţa aspectului lor, iar presiunea socială joacă un rol extrem de important în această ecuaţie.

Specialiştii au vrut să observe impactul percepţiei negative asupra corpului studiind reacţiile cerebrale ale participanţilor, 16 femei şi 16 bărbaţi fără probleme de sănătate sau istoric de tulburări alimentare.

Fiecare subiect a fost nevoit să poarte o cască de realitate virtuală, prin care i se arătau imagini cu persoane obeze sau normoponderale. Pentru a accentua efectul, cercetătorii i-au împuns pe subiecţi cu un băţ în abdomen în timp ce priveau imaginile. În tot acest timp, activitatea cerebrală a participanţilor era monitorizată cu ajutorul rezonanţei magnetice. Astfel, a ieşit la iveală că subiecţii care se uitau la persoane obeze prezentau o legătură evidentă între activitatea cerebrală din regiunea asociată cu percepţia corporală, respectic în lobul parietal, şi cea din cortexul anterior cingulat, asociată cu procesarea emoţiilor precum frica şi furia.

De asemenea, cercetătorii au descoperit că activitatea cerebrală a fost mai intensă în cazul femeilor, aspect care arată că acestea sunt mult mai sensibile decât bărbaţii în ceea ce priveşte stima de sine.

În viitorul apropiat, oamenii de ştiinţă speră că vor desluşi modul în care emoţiile ne influenţează percepţia asupra corpului.

Studiul a fost publicat în jurnalul Cerebral Cortex.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru
Paula Rotaru
Senior Editor, [email protected] S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați ... citește mai mult
Recomandare video
Acneea juvenilă: cum se îngrijește corect pielea cu acnee