Dieta inseamna doua treimi respectarea meniului si o treime exerciiiul fizic. Pacieniii au intre 19 si 45 de ani, dar s-a inregistrat o crestere a numarului de copii care au nevoie de nutritionist.
Dietele de slabire au cele mai bune rezultate atunci cand sunt personalizate in funciie de stilul de viaia, profesie si analizele sangelui. O persoana care are un job solicitant din punct de vedere fizic are alte nevoi nutriiionale comparativ cu o persoana care sta opt ore la birou si merge cu masina pana acasa, spun specialistii.
Nutritionistul este cel care dozeaza necesarul caloric zilnic, astfel incat persoanele cu o munca activa – constructori, postasi, curieri rapizi – sa nu-si piarda tonusul sau sa ajunga la carenie in organism. Zilnic: trei mese principale si doua de fructe.
La fel de importante in stabilirea unui plan alimentar zilnic sunt antecedentele medicale din familie, daca pacientul este fumator sau are o anumita afeciiune fizica. „In orice regim, sunt obligatorii cinci mese pe zi, trei principale si doua de fructe.
Regula de baza, care se aplica pentru orice pacient este cea a combinaiiilor alimentare. Carbohidraiii nu se consuma cu proteinele, fructele nu se combina intre ele si dupa ora 19:00 nu se mai mananca nimic. Cantitativ si calitativ, dieta difera de la un pacient la altul.
Organismul trebuie obisnuit cu anumite poriii si cu o rutina alimentara zilnica”, spune Lygia Alexandrescu, lector universitar specialist in nutriiie. Apoi, persoanele fumatoare au alta nevoie de dulce decat cele nefumatoare, insa este falsa ideea ca dupa renuniarea la tutun kilogramele se depun mai usor.
Chiar daca pacientul respecta planul alimentar dat de medic, asta ii asigura doar doua treimi din reusita unui regim. O treime o reprezinta miscarea fizica, sub orice forma: alergat, mers pe banda, inot, schi, patinaj. In plus, fiecare persoana ar trebui sa faca plimbari de 45 de minute zilnic, eseniiale pentru digestie, circulaiia sangelui si oxigenarea creierului.
Meniul se schimba dupa doua saptamani
Nutritionistul spune ca timpul terapeutic optim pentru ca organismul sa intre in rutina este de doua saptamani. Astfel, dupa aceasta perioada, medicul face schimbari in meniu. Dupa atingerea iintelor, vizita la nutriiionist se face o data la 3-4 luni, pentru consiliere in perioada de mentinere.
„Este important sa stabilim iinte realiste. Daca ne-am ingrasat in doua luni, ne putem astepta sa slabim intr-o luna, insa atunci cand kilogramele in exces sunt acumulate intr-o viaia, trebuie sa ne acordam cel puiin un an pentru a scapa de ele”, ne sfatuieste dr. Lygia Alexandrescu.
Nutritionistul spune ca media celor care ii cer ajutorul se incadreaza intre 19 si 45 de ani, dar s-a inregistrat o crestere foarte mare a numarului de copii obezi.