Cum să avem o viaţă sănătoasă pe termen lung, lipsită de boli cronice

În urma unui nou studiu s-a determinat care sunt factorii care ne ţin departe de bolile cronice pentru mai mulţi ani.
Cum să avem o viaţă sănătoasă pe termen lung, lipsită de boli cronice
FOTO: shutterstock / Cum să avem o viaţă sănătoasă pe termen lung, lipsită de boli cronice

În urma unui studiu amplu s-a dorit aflarea cărui factor de stil de viaţă şi a căror combinaţii de factor sunt asociaţi anii lipsiţi de boli cronice. Descoperirile stabilesc că greutatea corpului şi alţi factori cheie se află în strânsă legătură cu o viaţă sănătoasă pe termen lung.

Una dintre principalele întrebări care a reprezentat o reală preocupare a cercetătorilor de-a lungul anilor este: Cum se pot menţine oamenii sănătoşi cât mai mult posibil odată cu înaintarea în vârstă? Ca răspuns, numeroşi factori contribuie la starea de sănătate a unei persoane, iar unii dintre aceştia nu suferă modificări. Printre ei se numără dieta, greutatea corporală, somnul, nivelul de activitate fizică şi consumul de substanţe precum alcool şi tutun.

Studiul publicat în JAMA Internal Medicine al cărui autor este Dr. Solja Nyberg, de la Universitatea Helsinki din Finlanda, a analizat date substanţiale pentru a determina care profil de stil de viaţă şi factori care suferă modificări sunt asociaţi numărului de ani lipsiţi de boli cronice.

Greutatea, un factor principal în stilul de viaţă

Oamenii de ştiinţă au avut la bază datele obţinute din 12 studii europene diferite. Iniţial, investigaţia a inclus un total de 139,380 de participanţi. După ce au fost excluse unele persoane ale căror date nu erau relevante, cercetătorii au ajuns să analizeze informaţii colectate de la 116,043 de participanţi, dintre care 61,1% femei, cu o medie de vârastă de 43,7 ani. În analiza făcută, scopul era de a afla care dintre aceşti participanţi la studiu aveau şanse mai mari să nu dezvolte anumite boli între vârstele 40 şi 75 de ani.

Participanţii au fost ţinuţi sub observaţie 12,5 ani, iar bolile cronice asupra cărora s-a ţinut cont au fost cancerul, boala coronariană, accidentul vascular cerebral, diabetul, astmul şi boala pulmonară obstructivă cronică. Echipa de cercetare a identificat patru profiluri de stil de viaţă cu diferite combinaţii de factori asociaţi cu o viaţă sănătoasă pentru o perioadă mai lungă de timp. Mai exact, un indice al masei corporale sub 25, pe care Institutul Naţional de Sănătate îl consideră o greutate ”normală”. În cazul persoanelor cu un indice al masei corporale sub 25 care nu s-au confruntat cu boli cronice pentru mulţi ani aveau la bază următorii factori:

  • nu au fumat niciodată
  • erau activi fizic
  • consumau alcool cu moderaţie

 

Alexandra Necsoiu
Alexandra Necsoiu

ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, alexandra.necsoiu@m.ro

Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să ... citește mai mult

Cel mai nou articol Video:
Ce este atașamentul și cum îți influențează viața