Creierul bărbaţilor funcţionează diferit faţă de cel al femeilor?

Bărbaţii nu sunt de pe Marte şi femeile de pe Venus, dar creierele lor funcţionează diferit, conform unui nou studiu. Acesta a fost realizat după analiza RMN-urilor a 1000 de adolescenţi şi a demonstrat ca bărbaţii au mai multe conexiuni nervoase în interiorul emisferelor creierului, faţă de femei, care au mai multe între emisfere.
09.12.2013
Creierul bărbaţilor funcţionează diferit faţă de cel al femeilor?

Bărbaţii nu sunt de pe Marte şi femeile de pe Venus, dar creierele lor funcţionează diferit, conform unui nou studiu. Acesta a fost realizat după analiza RMN-urilor a 1000 de adolescenţi şi a demonstrat că bărbaţii au mai multe conexiuni nervoase în interiorul emisferelor creierului, faţă de femei, care au mai multe între emisfere.

„În medie, creierul bărbaţilor face mai multe conexiuni între porţiunea din faţă şi cea din spate decât feme de ile, în timp ce acestea au conexiuni mai puternice de la stânga la dreapta”, declară liderul studiului, Ragini Verma, un profesorla Universitatea de Medicină din Pennsylvania.

Din punct de vedere biologic, partea din spate a creierului se ocupă de percepţie şi partea din faţă de acţiune. Emisfera stângă a creierului este „sediul” gândirii logice, în timp ce partea dreaptă a creierului naşte gândirea intuitivă.

Concluziile studiului susţin încă o dată faptul că bărbaţii pot excela la abilităţile motorii în timp ce femeile sunt mai pricepute la analiză şi gândire intuitivă.

Verma afirmă că „este fascinant că putem vizualiza o parte din diferenţele funcţionale dintre bărbaţi şi femei din punct de vedere structural”. Totuşi, rezultatele nu se aplică la toţi bărbaţii şi toate femeile. „Fiecare individ ar putea avea şi elemente masculine şi elemente feminine”, a spus cercetătorul, referindu-se la modelele de conectivitate pe care echipa sa le-a observat.

Până în prezent, oamenii de ştiinţă nu au reuşit să cuantifice ponderea tiparelor feminine şi masculine din punctul de vedere al conectivităţii creierului sau dacă aceste diferenţe duc la schimbări structurale între femei şi bărbaţi.

„Aceste descoperiri ar putea de asemenea să ajute cercetătorii să înţeleagă de ce anumite boli, cum ar fi autismul, sunt mult mai răspândite în rândul bărbaţilor”, adaugă Verma.

Autor: Iulia Pocol

10 remedii naturale pentru vergeturi
10 remedii naturale pentru vergeturi
Cel mai nou articol Video:
Dr. Gina Chiriac: Metode eficiente de a ne menține creierul sănătos