CDC: Bolile mintale, un factor de risc în lupta cu COVID-19

CDC actualizează lista afecțiunilor care pun sub risc persoanele care pot dezvolta forme severe în urma infectării cu COVID-19. Pe această listă sunt adăugate și bolile mintale.
CDC: Bolile mintale, un factor de risc în lupta cu COVID-19
Foto: pexels

Centrul de Prevenție și Control al Bolilor (CDC) actualizează lista afecțiunilor care pun sub risc persoanele care pot dezvolta forme severe în urma infectării cu COVID-19. Pe această listă sunt adăugate și bolile mintale.

„Tulburările de dispoziție, inclusiv depresia și bolile din spectrul schizofreniei te pot pune sub un risc crescut de a face o formă severă în urma infectării cu COVID-19”, scrie CDC.

Potrivit Alianței Naționale de Boli Mentale (NAMI), 1 din 5 adulți din Statele Unite se confruntă cu o formă de boli mintale în fiecare an și 1 din 20 de adulți experimentează o formă serioasă. CDC ridică numeroase întrebări în acest sens, însă există date care sugerează că dacă suferi de anumite afecțiuni mintale crește riscul de a dezvolta o formă severă în urma infectării cu COVID-19.

Legătura dintre bolile mintale și COVID-19, explicată de știință

Nu există suficiente date, însă cele deja existente susțin că diagnosticul cu boli mintale a fost asociat riscului crescut de a dezvolta o formă severă de COVID.

O cercetare publicată în septembrie 2020 în JAMA Network Open a analizat datele a 1.685 de pacienți spitalizați de COVID-19 în perioada 15 februarie- 25 aprilie 2020. Dintre aceștia, 473 (28%) au primit un diagnostic psihiatric înainte de spitalizare. Pacienții care au primit acest diagnostic erau predispuși și la comorbidități precum cancer, boli cerebrovasculare, insuficiență cardiacă, diabet, boli de ficat, boli de rinichi, boli cardiovasculare sau HIV. 318 pacienți (19%) au decedat de COVID-19.

Un alt studiu publicat în luna noiembrie 2020 în The Lancet Psychiatry a analizat datele a 62.354 de persoane diagnosticate cu COVID-19 și au descoperit că pacienții erau predispuși să dezvolte boli mintale. Aceștia au spus că „un diagnostic psihiatric ar putea fi un factor de risc independent pentru COVID-19”.

Un alt studiu publicat în luna ianuarie în JAMA Psychiatry a analizat datele a 7.348 de adulți cu COVID-19 și au descoperit că cei diagnosticați cu schizofrenie se aflau la un risc de trei ori mai mare de a muri de COVID-19.

Alexandra Necșoiu
Alexandra Necșoiu

ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected]

Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să ... citește mai mult
Recomandare video
Dr. Ingrid Gheorghe: soluții pentru bolile care afectează endometrul
Recomandări:
Băutura care crește riscul de boală Parkinson
Băutura care crește riscul de boală Parkinson
Irina Rimes, invitată la podcastul ALTCEVA cu Adrian Artene
Irina Rimes, invitată la podcastul ALTCEVA cu Adrian Artene