Carenţele de vitamina D, periculoase pentru fumători

Pericolele fumatului sunt binecunoscute pentru toată lumea: risc de cancer pulmonar, piele ternă, lipsită de strălucire, colorarea dinţilor etc. Un studiu recent publicat în Clinical Chemistry aduce o altă veste proastă fumătorilor: persoanele care consumă tutun şi au un nivel scăzut de vitamina D se confruntă cu un risc crescut de cancer pulmonar.
27.03.2013
Carenţele de vitamina D, periculoase pentru fumători

Pericolele fumatului sunt binecunoscute pentru toată lumea: risc de cancer pulmonar, piele ternă, lipsită de strălucire, colorarea dinţilor etc. Un studiu recent publicat în Clinical Chemistry aduce o altă veste proastă fumătorilor: persoanele care consumă tutun şi au un nivel scăzut de vitamina D se confruntă cu un risc crescut de cancer pulmonar.

 
Cercetătorii care au lucrat la studiu au luat în calcul nivelul vitaminei D de la 10 000 de danezi, măsurat între 1981 şi 1983. Ulterior, starea de sănătate a acestor persoane a fost monitorizată timp de 28 de ani, în Registrul danez al pacienţilor cu cancer.
 
Se pare că 10 la sută din persoanele monitorizate au făcut cancer pulmonar, iar la aceştia nivelul de vitamina D era sub media celor care nu se îmbolnăviseră.

Acest studiu arată pentru prima oară o legătură între nivelul scăzut de vitamina D din organism şi riscul crescut al apariţiei cancerului la fumători.

 
Mai mult studiul pune în evidenţă faptul că substanţele nocive din ţigări ar putea influenţa metabolismul vitaminei D, în timp ce vitamina D ar avea un effect benefic, de atenuare a impactului ţigărilor. 
 
Acest studiu ar putea fi încă un argument în privinţa folosirii vitaminei D drept un bun antidot al riscului de cancer.
 
La ora actuală, fumatul este considerat responsabil pentru 30 al sută dintre cazurile de cancer, inclusiv cel de vezică, esofag, pancreas, creier, ficat, rinichi, stomac, col uterin şi leucemie. 
 
O dietă echilibrată şi 20 de minute de expunere zilnică la soare reprezintă cea mai bună strategie pentru a obţine un nivel optim de vitamina D în corp.
 
Beatrice Osanu
Beatrice Osanu
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ... citește mai mult
Recomandare video
Cancerul de sân, cel mai frecvent tip de cancer