Care este rolul mancarurilor grase si uleiului in alimentatie?

Din punct de vedere al originii lor, grasimile se impart in grasimi animale, grasimi vegetale sau mixte.
Care este rolul mancarurilor grase si uleiului in alimentatie?
Care este rolul mancarurilor grase si uleiului in alimentatie?

Din punct de vedere al originii lor, grasimile se impart in grasimi animale, grasimi vegetale sau mixte.

Grasimile animale se deosebesc de uleiuri datorita caracteristicilor lor fizice, grasimile fiind solide la temperatura camerei (datorita continutului relativ crescut in acizi grasi saturati), in timp ce uleiurile sunt lichide, avand de obicei origine vegetala (provenite atat din fructul ca atare – uleiul de masline, cat si din seminte – uleiul de floarea-soarelui sau de in). Acestea din urma au un continut crescut in acizi grasi nesaturati (forma cis).

Grasimile nesaturate (uleiurile) se gasesc in uleiurile vegetale, fructele oleaginoase, masline, avocado si soiurile de peste gras, cum este somonul.

Uleiurile nesaturate pot fi mononesaturate (masline, floarea-soarelui) sau polinesaturate (soia, porumb, nuci). Anumite specii de peste (somon, ton, macrou) contin acizi grasi ω-3, care ofera protectie impotriva bolilor cardiovasculare.
 

 

 

Elena Nistor

Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ... citește mai mult

Gasca din fata blocului conteaza
Gasca din fata blocului conteaza
Cel mai nou articol Video:
Alina Lazăr, consilier dezvoltare personală : Cum alegem terapeutul potrivit
Recomandări: