Persoanele care au acnee, pete albe (vitiligo), anumite forme de psoriazis ori se confrunta cu o cadere accentuata a parului pot face, cu incredere, cure heliomarine. „Totusi, inconvenientul expunerii la radiatiile solare il reprezinta absorbtia variabila a caldurii si faptul ca nu poate fi modificata intensitatea razelor.
De aceea, doza eritematoasa, adica intervalul pana cand pielea se inroseste stand la soare, este de aproximativ 20 de minute”, afirma dr. Mircea Ivan, medic primar dermatolog la Spitalul Clinic Colentina.
Specialistul atentioneaza insa ca expunerea la soare trebuie facuta cu prudenta. In caz contrar, persoanele care fac bai de soare prelungite se pot confrunta dupa aceea cu arsuri, inrosiri sau mancarimi ale pielii.
Bolnavii de TBC nu au voie la plaja
Bolnavii de lupus eritematos, porfirie cutanata tardiva (tulburare ce are, de obicei, origine alcoolica si care se manifesta prin aparitia de vezicule pe piele) sau boala Darier (spuzeala) e bine sa stea la soare cu masura. De caldura soarelui nu e indicat sa „profite” nici copiii mici sau batranii, femeile insarcinate, bolnavii cu hipertensiune, TBC, afectiuni ale ochilor sau insuficienta hepatica ori renala. Dermatologii atentioneaza persoanele care au multe alunite sa faca plaja rational, sa foloseasca creme cu factor de protectiei (FPS) si sa adopte o vestimentatie din fibre naturale si culori deschise.
Alunitele, sau nevii – in limbaj de specialitate – sunt mici pete de culoare inchisa, situate la nivelul pielii. Uneori, ele au un contur neregulat, o culoare neomogena – cu zone brun-inchis, brun-deschis sau rosu-roz, putand fi localizate oriunde pe corp. „De pe la 5-6 ani, leziunile nevice pigmentare cresc in dimensiune si numeric pana catre varsta de 20 de ani si au potential de transmitere maligna (pot fi cancerigene – n.r.)”, afirma dr. Ivan. In acest caz, medicii recomanda persoanelor care au multe alunite consultul periodic la trei luni si evitarea expunerii la ultraviolete.
Cele mai frecvente leziuni precanceroase sunt keratozele actinice sau solare. Boala afecteaza indeosebi persoanele varstnice sau pe cele cu tenul foarte deschis si ochii albastri. Leziunea are aspectul unei pete galbene sau brune, aspre la palpare si este localizata la nivelul nasului, obrajilor, fruntii, urechii, gatului, pe dosul mainilor sau al antebratelor. Dupa 10-15 ani, leziunile devin, initial, dure la palpare, se inflameaza si cresc in dimensiuni, existand riscul sa se transforme in cancer.
„Cel mai grav este melanomul malign, o tumora cu o crestere notabila a incidentei gravitatii in ultimul timp si dezvoltata pe seama sistemului pigmentar, localizata oriunde pe corp – pe leziuni precanceroase, dar si pe piele aparent sanatoasa”, subliniaza dr. Mircea Ivan.
Specialistul spune ca factorul genetic are un rol notabil in dezvoltarea acestei tumori, alaturi de expunerea necontrolata la razele ultraviolete si traumatisme. Alte doua tipuri de carcinoame, cel bazocelular si spinocelular, sunt niste tumori care apar frecvent pe leziuni precanceroase, in special pe keratoze, si trebuie urmarite foarte atent.