Anticorpii monoclonali asigură protecție până la un an împotriva COVID-19

16.11.2021
Anticorpii monoclonali asigură protecție până la un an împotriva COVID-19
Sursa foto: Shutterstock

Anticorpii monoclonali dezvoltați de compania Astra Zeneca protejează de formele grave de COVID-19 pacienții cu diverse afecțiuni hematologice sau boli autoimune ori care urmează tratamente imunosupresive ce favorizează inducerea unui răspuns imun suboptimal la vaccin.

Potrivit studiilor clinice, anticorpii monoclonali pot reduce cu 77% riscul de infecție cu virusul SARS-CoV-2 și cu 100% riscul de a dezvolta forme grave de COVID-19 care se pot solda cu deces, efectul menținându-se în studiile clinice peste 6 luni, dar estimându-se, conform datelor farmacologice, că ar putea asigura protecție până la 9-12 luni.

Anticorpii monoclonali artificiali nu sunt o noutate în domeniu. Aceștia sunt deja utilizați cu succes în alte terapii, cum ar fi cele pentru leucemie, cancer de sân, lupus sau infecția cu virusul sincițial respirator.

Medicamentul profilactic anti-COVID dezvoltat de Astra Zeneca este în proces de evaluare de către Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) și Administrația americană pentru Alimente și Medicamente (FDA).

Dacă autoritățile reglementatoare vor da undă verde, tratamentul cu anticorpi în unică doză va primi autorizația pentru utilizare în regim de urgență pentru prevenirea bolii și a formelor severe de COVID-19 în cazul pacienților eligibili.

Anticorpii monoclonali, un cocktail protector împotriva COVID-19

Studiul clinic de fază III PROVENT pe cocktailul de anticorpi monoclonali denumit AZD7442/Evusheld arată că pacienții care nu dezvoltă un răspuns imun robust prin vaccinare anti-COVID beneficiază de protecție sporită, inclusiv împotriva tulpinei Delta, prin administrarea acestui medicament.

Cei doi anticorpi monoclonali din compoziția medicamentului sunt tixagevimab (AZD8895) și cilgavimab (AZD1061), derivați din celule B donate de pacienți după trecerea prin infecția cu SARS-CoV-2.

Astfel, medicamentul împiedică virusul să pătrundă în organism, iar pe de altă parte blochează multiplicarea acestuia și, implicit, apariția simptomelor, în cazul în care ajunge totuși în celulele corpului.

Spre deosebire de vaccinul anti-COVID, care stimulează organismul să producă anticorpi și celule care combat infecția, compusul biotehnologic al Astra Zeneca furnizează anticorpi protectori gata formați care rămân în organism o perioadă îndelungată, asigurând astfel organismului protecție rapidă și de durată împotriva infectării și în special împotriva formelor grave de boală.

Tratamentul se administrează intramuscular, fiind bine tolerat de pacienți, fără a fi prezente reacții adverse semnificative.

Date din studiul clinic despre anticorpii monoclonali

În cadrul studiului clinic PROVENT – randomizat, dublu-orb, controlat placebo, multicentric – au fost înrolați 5.197 de participanți cu vârsta peste 18 ani din 5 țări (SUA, Marea Britanie, Spania, Franța și Belgia) care la momentul screeningului nu erau vaccinați și aveau un test serologic negativ SARS-CoV-2.

Dintre aceștia, peste 75% prezentau diverse comorbidități care determină un răspuns imun redus la vaccinare și alte caracteristici asociate cu un risc crescut de forme grave COVID-19 în cazul infectării, respectiv tratamente imunosupresoare sau boli precum obezitate, diabet, afecțiuni cronice cardiace, pulmonare, renale, hepatice.

Participanții au fost randomizați într-un raport de 2:1 pentru a primi o singură doză intramusculară de 300 mg de AZD7442 (n = 3.460) sau placebo (n = 1.737), administrată în două injecții intramusculare secvențiale separate.

Medicamentul a fost bine tolerat, analizele preliminare indicând faptul că reacțiile adverse au fost ușoare în cadrul ambelor grupuri, atât placebo, cât și AZD7442.

Nu au existat cazuri de infecție sau decese COVID-19 la cei tratați cu AZD7442. În schimb, în brațul placebo al studiului au existat trei cazuri de forme severe COVID-19, care au inclus două decese.

Descoperiți de Centrul Medical al Universității Vanderbilt, anticorpii monoclonali au fost optimizați în laborator de echipa de cercetare a Astra Zeneca, astfel încât să se atașeze la diferite părți ale proteinei Spike din componența virusului SARS-CoV-2.

Prin extinderea timpului de înjumătățire cu o tehnologie specială s-a observat o creștere semnificativă a durabilității acțiunii medicamentului, asigurându-se astfel o protecție împotriva COVID-19 care va putea ajunge până la 9-12 luni după o singură administrare.

Ajutor nesperat pentru pacienții vulnerabili

Rezultatele promițătoare obținute în cadrul studiilor clinice sunt o gură de aer pentru pacienții imunocompromiși care nu dezvoltă un titru suficient de anticorpi protectori în urma vaccinării sau care prezintă contraindicații la vaccinul anti-COVID.

Vaccinarea rămâne o prioritate absolută la populația generală, însă astfel și pacienții ce nu pot avea un răspuns adecvat la imunizarea prin vaccinare pot acum beneficia de profilaxie eficientă cu Evusheld.

Avem nevoie de abordări suplimentare pentru persoanele care nu dezvoltă imunitate optimă prin vaccinare. Suntem foarte încurajați de aceste date de eficacitate și de siguranță la persoanele cu risc crescut. Această combinație de anticorpi cu acțiune îndelungată are potențialul de a proteja împotriva bolilor simptomatice și severe, alături de vaccinuri, a declarat Menelaos Nicolas Pangalos, vicepreședintele executiv al Diviziei de cercetare și dezvoltare AstraZeneca.

Surse:

https://theconversation.com/covid-new-antibody-treatment-could-offer-up-to-18-months-protection-against-severe-disease-169783

https://www.wsj.com/articles/preventive-covid-19-treatment-submitted-for-fda-authorization-11633428799

https://www.euronews.com/2021/10/05/uk-health-coronavirus-astrazeneca-fda

https://www.ema.europa.eu/en/news/ema-starts-rolling-review-evusheld-tixagevimab-cilgavimab

https://www.astrazeneca.com/media-centre/press-releases/2021/azd7442-prophylaxis-trial-met-primary-endpoint.html

https://www.nbcnews.com/health/health-news/astrazeneca-asks-fda-authorize-covid-antibody-treatment-n1280847

https://www.astrazeneca.com/content/astraz/media-centre/press-releases/2021/azd7442-phiii-trial-positive-in-covid-outpatients.html

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic informații despre diverse afecțiuni, alimentație, ... citește mai mult
Recomandare video
Dr. Ingrid Gheorghe: soluții pentru bolile care afectează endometrul