Toate anticoncepționalele hormonale, inclusiv „mini-pilulele” pe bază doar de progesteron, prezintă un risc, deși scăzut, de cancer la sân, potrivit unui nou studiu realizat de către cercetătorii de la Universitatea din Oxford.
Studiul, publicat marți în jurnalul PLOS Medicine, a investigat legătura dintre apariția cancerului la sân și contraceptivele numai cu progesteron.
Studii anterioare demonstraseră deja că pilulele contraceptive care conțin atât estrogen, cât și progesteron pot fi asociate cu creșterea, în parametrii scăzuți totuși, a iminenței cancerului de sân (află care sunt cauzele apariției cancerului la sân aici: cancerul de sân: cauze de apariție, explicate de un medic care tratează tumori maligne).
Totuși, nu erau încă suficiente date pentru a identifica și impactul pilulelor pe bază doar de progesteron, iar studiul recent a identificat un risc asociat de 20 până la 30 de procente privind apariția acestui tip de cancer.
Datele nu confirmă o legătură directă de cauzalitate, ci mai degrabă potențiale corelații între cancerul de sân și contraceptivele pe bază de progesteron.
Progesteronul din pilulele contraceptive este un tip de medicament cu hormoni sintetici care imită hormonul natural progesteron, crucial pentru menstruație și sarcină.
Spre deosebire de anticoncepționalele combinate, cele numai cu progesteron nu conțin și estrogen.
Acestea funcționează pentru a preveni sarcina prin îngroșarea mucusului în colul uterin, astfel împiedicând sperma să ajungă la ovul și, în unele cazuri, pot opri complet ovulația.
British National Health Service citează, de asemenea, beneficii suplimentare, cum ar fi:
Noul studiu a analizat date privind sănătatea a 10.000 de femei sub 50 de ani din Marea Britanie care au fost diagnosticate cu cancer de sân invaziv în perioada 1996 și 2017, precum și datele a peste 18.000 de femei care nu au avut cancer de sân.
„În medie, 44% dintre femeile cu cancer de sân urmaseră o rețetă de contraceptive hormonale, aproximativ jumătate dintre prescripții fiind pentru pilule pe bază numai de progesteron”, explică organizatorii studiului.
Clinical Practice Research Datalink, care a colectat datele pentru studiu, a combinat, de asemenea, rezultatele cu cercetările anterioare, inclusiv femei dintr-o gamă mai largă de vârstă.
Riscul a fost estimat la 8/100.000 de utilizatori cu vârsta cuprinsă între 16 și 20 de ani și 265 la 100.000 de utilizatori cu vârsta cuprinsă între 35 și 39 de ani.
Iar riscul crește odată cu vârsta, asta în contextul general în care cu cât înaintează în vârstă o femeie este mai predispusă la un astfel de diagnostic.
La fel ca în cazul celorlalte contraceptive hormonale, contraceptivele numai cu progesteron sunt concepute pentru a preveni sarcinile nedorite, dar ar trebui folosite în tandem cu prezervative, deoarece nu protejează femeile de infecțiile cu transmitere sexuală.
Citește și: 4 modalități de a detecta cancerul mai devreme și a îmbunătăți șansele de supraviețuire
Citește și: Ai sânii denși? Crește riscul de cancer la sân
Citește și: Lipsa unei vitamine cruciale pentru sănătate crește riscul de cancer de sân: află cum îl reduci!
Sursă: edition.cnn.com