Alimentul care crește riscul de deces chiar și la vegani și vegetarieni

Riscul de deces crește chiar și în rândul vegetarienilor și veganilor dacă consumă această grupă de alimente.
27.05.2022
Alimentul care crește riscul de deces chiar și la vegani și vegetarieni
Foto: shutterstock

O dietă sănătoasă poate fi eficientă câtă vreme nu faci greșeli care să-ți saboteze progresul sau stilul alimentar. Specialiștii susțin că una dintre cele mai bune diete este dieta mediteraneană, motiv pentru care ani la rând s-a aflat în top-ul celor mai sănătoase stiluri alimentare. În principiu, aceasta presupune consumul de fructe, legume și cereale integrale, dar și carne în cantități moderate.

U.S Health News a clasat și în 2022 dieta mediteraneană pe primul loc, acest stil alimentar fiind benefic pentru sănătatea inimii, pentru talie și minte. Mai mult, cercetări recente arată că dacă mănânci mai puțină carne și mai multe legume, nuci și leguminoase, crești speranța de viață cu 13 ani.

Probabil ai observat că se vorbește destul de des de reducerea consumului de carne roșie și, în special, de carne procesată. Multe persoane iau în calcul să-și schimbe stilul alimentar și să treacă la un stil vegetarian, dar asta nu înseamnă că vegetarienii nu „calcă strâmb”. Din păcate, un studiu publicat de American Journal of Clinical Nutrition arată că un anumit tip de alimente crește riscul de mortalitate chiar și în rândul vegetarienilor, indiferent dacă urmează sau nu o dietă sănătoasă.

Alimentele ultra-procesate sunt mortale!

În urma unui studiu masiv realizat de Universitatea Loma Linda, cu 75.000 de participanți, s-a demonstrat că în urma consumului de alimente ultra-procesate crește riscul de mortalitate, chiar și în rândul vegetarienilor și veganilor. Printre acestea se numără chips-urile de porumb, plăcinta de mere, dulciurile în general și produsele de patiserie.

Recomandare video
Cârnați la grătar cu legume și porumb copt