7 noi produse româneşti din carne sunt recunoscute pentru calitatea lor

Produsele tradiţionale româneşti sunt apreciate pentru calitatea şi gustul autentic. Iată ce noi produse din carne sunt atestate de către experţii MADR.
7 noi produse româneşti din carne sunt recunoscute pentru calitatea lor
7 noi produse româneşti din carne sunt recunoscute pentru calitatea lor foto MADR

Într-o lume aproape cucerită de firmele mari, micii producători sunt ”sufocaţi”. Însă interesul cumpărătorilor pentru produse locale ce au la bază reţete autentice este din ce în ce mai crescut şi în România. Iată că avem încă şapte atestate pentru produse alimentare tradiţionale româneşti. Acestea provin din judeţele Galaţi, Caraş-Severin şi Buzău şi au fost atestate de curând de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Produse din carne de porc cu reţete speciale din Galaţi au fost remarcate

Printre firmele ce au primit atestate se numără şi un producător din judeţul Galaţi a primit atestat pentru patru produse tradiţionale obţinute din carne de porc provenită din fermele proprii: Muşchiuleţ de porc Ilinca, Cotlet haiducesc a lui Zamfir, Costiţă afumată Ilinca, Cârnaţi de porc a lui Ignat. Iată câteva dintre metode de preparare ale acestor produse speciale.
Denumirea de ”Muşchiuleţ de porc Ilinca” s-a transmis din generaţie în generaţie, iar reţeta este una specifică ce presupune prepararea bucăţilor de carne prin maturare şi condimentare cu cimbru şi alte condimente, înainte de afumare.
”Cotletul haiducesc a lui Zamfir” este obţinut din cotlet de porc, maturat în baiţ de condimente, timp de 6-14 zile. Calitatea materiei prime, prelucrarea cărnii prin metode tradiţionale conduc la obţinerea produsului ”Cotlet Haiducesc a lui Zamfir”, care se caracterizează printr-un gust deosebit şi mai ales printr-o savoare specifică produselor de casă.
”Costiţa afumată Ilinca” este un produs obţinut din piept de porc dezosat maturat timp de 6-14 zile în baiţ de condimente naturale tradiţionale şi sare. Reţeta are o vechime de peste 25 de ani.
”Carnaţii de  porc a lui Ignat” afumaţi tradiţional se obţin din materii prime autohtone: carne de porc, slănină de porc, sare, condimente naturale. Produsul obţinut se supune operaţiei tehnologice de afumare.

Cârnaţii de capră din Caraş Severin, o altă delicatesă românească

În judeţul Caraş Severin a fost acordat un atestat de produs tradiţional pentru ”Cârnaţi din carne de capră ca la Soceni”. Aceştia se obţin din carne proaspătă de capră, rasa Albă de Banat şi  pulpă de porc din gospodăria producătorului, afumaţi la fum natural.

Cârnaţi şi salam din porc şi vită din Buzău, alte delicatese atestate

În judeţul Buzău a fost acordat atestat de produs tradiţional pentru ”Salamul Casa Râmniceană” şi pentru ”Cârnaţii crud-uscaţi Casa Râminceană”. Salamul este un preparat culinar din carne de porc şi vită cu o metodă de prelucrare autentică şi invariabilă, iar toate operaţiunile de prelucrare sunt executate manual.   Combinaţia celor două tipuri de carne, ingredientele atent folosite urmate în final de  procedeul de afumare evidenţiază valoarea tradiţională a produsului finit. Cârnaţii sunt preparaţi din carne de oaie şi porc preluată  de la crescători din zonă, cît şi de la fermele proprii, iar procedeul de afumare accentuează valoarea tradiţională a produsului finit.

Recomandări: