Subiectul zilei: Andreea Esca şi slăbirea

Toată lumea i-a remarcat silueta şi acum îi cere sfaturi. Mulţi se aşteaptă la soluţii minune. Tocmai pentru a relata corect şi complet subiectul, la concurenţă cu celebrul ei salariu, am intrat puţin în spatele reflectoarelor, în viaţa ei de zi cu zi. Şi am aflat că e condimentată din plin cu şedinţe de sport regulate, mese light, dar şi o tactică eficientă pentru a combate rutina.
27.02.2012
Subiectul zilei: Andreea Esca şi slăbirea
Subiectul zilei: Andreea Esca şi slăbirea

Toată lumea i-a remarcat silueta şi acum îi cere sfaturi. Mulţi se aşteaptă la soluţii minune. Tocmai pentru a relata corect şi complet subiectul, la concurenţă cu celebrul ei salariu, am intrat puţin în spatele reflectoarelor, în viaţa ei de zi cu zi. Şi am aflat că e condimentată din plin cu şedinţe de sport regulate, mese light, dar şi o tactică eficientă pentru a combate rutina.

CSÎD: Andreea, spune-ne ce te-a motivat să slăbeşti?

Andreea Esca: Nu pot să spun. 🙂 Dar a existat un moment în care m-am hotărât şi, chiar dacă au mai fost asemenea zile din viaţă în care am zis că o să renunţ să mai mănânc dulce, o să renunţ să mai mănânc seara şi, mă rog, reuşeam pentru câteva zile sau pentru o săptămână, două, şi pe urmă abandonam.

De data aceasta, am fost hotărâtă să nu mai abandonez şi cred că m-a ajutat foarte mult şi faptul că în afară de această mică dietă, am început să fac un fel de Pilates de care m-am îndrăgostit. Şi faptul că n-am mai lipsit nici o zi de la antrenament (se face aproape un an de zile de când fac constant, de 3 ori pe săptămână) m-a ajutat foarte mult să văd şi rezultatele destul de repede.

Şi atunci te simţi mai motivată şi îţi dă curaj să mergi mai departe. Şi te face oarecum vinovată în momentul în care ai vrea să abandonezi. Şi ca să nu mă simt vinovată şi să mă simt bine, am continuat.

CSÎD: Câte kilograme sunt acum în minus pe cântar? Le-ai numărat?

A.E.: Cred că aveam în jur de 60 kg, ajunsesem până la 60 kg, şi acum am între 55 şi 56. Dar contează foarte mult pentru că eu sunt scundă şi atunci fiecare kilogram se vede. În plus, şi felul în care sunt aşezate contează. De la o anumită vârstă trebuie să fii atent pentru că atunci când te îngraşi, nu te îngraşi neapărat în locuri mai puţin vizibile şi atunci e important să fii atent şi la cum se aşează carnea pe tine.

CSÎD: Vrei să continui, ţi-ai propus un target?

A.E.: Continui să fac sport foarte mult. În ce priveşte dieta, sunt atentă. Dacă astăzi îmi permit să mănânc două prăjituri mici pentru că am avut poftă, sunt atentă mâine, poimâine, să mănânc mai puţină mâncare care să nu fie în regulă, adică pâine, paste ş.a.m.d. astfel încât să rămân la kilogramele astea. Mă cântăresc aproape în fiecare zi ca să mă menţin între 55 şi 56 kg.

CSÎD: Dar contează şi aspectul vizibil îmbunătăţit, nu numai numărul de kilograme, nu?

A.E.: Eu cred că cel mai mult contează aspectul vizibil îmbunătăţit. Pentru că să ştii că şi înainte, în perioadele în care mergeam în mod constant la sport, toată lumea îmi spunea că am slăbit, chiar dacă eu pe cântar nu slăbisem. Dar carnea se adună într-un fel, muşchii se evideţiază într-un fel, pierzi din grăsimi în momentul în care faci sport şi totul este complet diferit. Eu nu am fost niciodată o persoană flască, întotdeauna am avut un tonus foarte bun şi am avut muşchi, pentru că am făcut sport întotdeauna. Dar sigur, au fost perioade când n-am mai făcut atât cât ar fi trebuit şi faptul că acum nu-mi mai permit să lipsesc, cred că asta se vede în primul rând.

CSÎD: Cum ai făcut trecerea de la un sport atât de solicitant precum înotul la un sport aparent inofensiv şi blând precum Pilates? 
 
A.E.: Păi, am făcut trecerea cam cum am făcut trecerea între 30 şi 40. Cred că fiecare vârstă trebuie să-şi adapteze tipul de mişcare astfel încât să-i facă plăcere să o practice. Pilatesul acesta pe care eu îl fac nu are foarte mare legătură cu Pilatesul clasic pentru că foloseşte foarte mult nişte pârghii, un tip de greutate, adică nu este Pilatesul la care te gândeşti iniţial, un fel de yoga în care stăm în nişte poziţii de izometrie ş.a.m.d. Sigur că se bazează în mare parte şi pe izometrie, dar are şi aceste greutăţi şi este mai dificil decât Pilatesul clasic.

Cred că e undeva la mijloc, adică nu e nici aşa de uşor pentru persoanele sedentare. Drept dovadă am prietene care nu au făcut niciodată sport şi care se duc acum şi cărora li se pare foarte greu. Iar mie mi s-a părut foarte uşor pentru că, sigur venind de la zeci şi sute de bazine, mi s-a părut uşor. Dar în acelaşi timp, nu înseamnă că plec cum vin şi nu înseamnă că stau relaxată în timpul antrenamentului, pentru că e uşor din punct de vedere cardio pentru că nu mai alerg atât, dar ca forţă şi putere cu care lucrezi grupele musculare este foarte serios şi foarte greu.

 
CSÎD: Te ajută faptul că lucrezi cu un antrenor personal?
 
A.E.: Eu cred că în tot ceea ce ţine de sport, foarte, foarte mult la sută din dragostea pentru sportul respectiv o reprezintă antrenorul. Şi atunci când făceam înot, când m-am lăsat, am făcut-o pentru că nu-mi mai plăcea antrenorul şi nu mai eram motivată, nu mai reuşea să mă motiveze, nu reuşea să mă mai facă să vin cu drag şi să am dorinţa de a câştiga.

E foarte importantă relaţia pe care o ai cu antrenorul. Iar aici, am descoperit două antrenoare… eu fac cu Ana, una dintre ele, dar la un moment dat, am făcut şi cu Raluca cât a lipsit Ana, şi amândouă sunt două domnişoare care au făcut balet, care au fost dansatoare chiar la “Dansez pentru tine” o perioadă, după care au început să înveţe acest tip de sport şi care sunt foarte, foarte bune.

Sunt nişte fete extrem de calde, dar în acelaşi timp foarte ferme şi cu care îmi face plăcere să lucrez. 

 
CSÎD: Tu eşti o persoană energică, înconjurată de tot felul de stimuli. Cum învingi rutina pentru că trebuie să fi intervenit o rutină?
 
A.E.: Păi uite înving rutina aşa: de exemplu, fac tot felul de sporturi. Am avut perioade întregi şi când spun perioade, mă refer la ani, în care am făcut aerobic şi îmi plăcea foarte mult şi mă duceam disperată la asta. Şi într-o zi, m-am plictisit, m-am săturat.

Am făcut spinning, am făcut ce-am făcut, dar 
m-am plictisit. Fac înot, dar nu pot să fac tot timpul. Deci încerc mereu să găsesc altceva. Un exemplu este şi faptul că de 6 ani, mă ocup de revista “The One” după ce atâţia ani făceam doar ştiri. Deci încerc să găsesc lucruri noi ca să nu mă plafonez şi să nu mă plictisesc.

 
CSÎD: Descrie-ne puţin regimul tău alimentar pentru că lumea oricum vrea să ştie şi soluţii rapide.
 
A.E.: Eu n-am slăbit foarte rapid, eu am slăbit în vreo jumătate de an. Şi n-am ţinut nici un regim cu nici un nutriţionist, nu m-am consultat cu nimeni şi nici nu am făcut nici excese de genul: de mâine nu mai mănânc nimic, mă culc 
3 zile ca să mă trezesc mai slabă etc. Ce mi-am propus şi am reuşit a fost ca o lungă perioadă de timp să nu mai mănânc pâine decât dimineaţa.

Mâncam una, maximum 2 felii de pâine prăjită, ceea ce fac şi acum. Eu întotdeauna am mâncat dimineaţa, ceea ce fac şi acum şi o să fac în continuare. Deci mâncam o felie de pâine prăjită dimineaţa înainte să beau cafeaua, după care nu mai mâncam absolut deloc pâine, paste, cartofi, absolut nimic care îngraşă. Şi am mâncat peşte cu salată, salată simplă.

De exemplu, dacă făceam grătar, mâncam cu salată de vinete, găseam tot felul de formule: în fasolea verde simplă, de la conservă, puneam puţin unt. Sau broccoli, îl dădeam într-un clocot, apoi puţin prin unt ca să aibă totuşi gust. Am mâncat peşte, am mâncat carne. Eu mănânc destul de multă carne aşa că n-a fost o problemă să mănânc mai multă carne.

Şi am renunţat să mai mănânc seara. Pentru că singura dată când am mai ţinut un tip de dietă tot după capul meu şi am reuşit, am renunţat la masa de seară. Mâncam înainte de jurnal, adică cel mai târziu pe la 5 şi până a doua zi dimineaţă nu mai mâncam nimic. Mai beam apă, ceai, dar nu mai mâncam.

 
CSÎD: Şi cum rezistai?
 
A.E.: Reuşisem pentru că mâncam la 5 destul de bine, o masă de prânz, dar la ora 5. Te obişnuieşti, eu cred că totul e treabă de obişnuinţă, pentru că am observat şi asta: din ce mănânci mai puţin, ai mânca puţin. Din ce mănânci mai mult, ai poftă să mănânci mai mult.
 
CSÎD: Cum vezi viaţa la aproape 40 de ani?
A.E.: Nu-mi vine să cred când au trecut atâţia ani şi mi-aduc mereu aminte de mama care-mi spunea tot timpul: Doamne, dar când au trecut atâţia ani, dar când s-a întâmplat nu ştiu ce? Aşa şi eu. Chiar azi dimineaţă mă întreba mama: te-ai gândit ce petrecere faci de ziua ta? Şi zic: Doamne, nu-mi mai aduce aminte că se întâmplă. 🙂 N-am avut niciodată nici o problemă cu vârsta şi îmi amintesc că atunci când am făcut 30 de ani, toată lumea mă întreba ce simt acum că am schimbat prefixul şi mi se părea aşa o tâmpenie întrebarea asta: adică ce trebuia să simt?

Pe urmă, ziceam: Doamne, oi fi anormală că trebuie să simt ceva, deja îmi puneam întrebări de ce toată lumea mă întreabă asta. Şi chiar n-am avut nici o problemă. Acum, e adevărat se pare că e o vârstă la care nu m-am gândit niciodată. Adică totul era aşa… dacă mă întrebai, spuneam: asta o să fac mai încolo pe la 40 de ani. Şi acum nu-mi vine să cred că am ajuns. Pe de altă parte, sunt mulţumită, sunt fericită. 

 
CSÎD: Dar când te uiţi în oglindă cum e? Observi nişte lucruri pe care nu le vedeai?
 
A.E.: Eu mă uit foarte rar în oglindă, dintotdeauna. Nu m-am uitat nici când eram puştoaică, nu m-a interesat oglinda, era lucrul în care mă uitam când mă spălam pe dinţi şi să-mi prind coada ca să nu stea prea nu ştiu cum. Deci n-am fost niciodată preocupată de cum arăt. Sigur, vorbim la modul civilizat, să fii curat, să fii îngrijit, dar n-am fost: oi fi bine, n-oi fi bine?

Nu m-a preocupat niciodată. Drept urmare, nici acum nu-mi petrec prea multă vreme în oglindă. Îmi petrec la serviciu pentru că aşa e normal că mă machiez şi mă demachiez. Sigur că observ. Adică observ că am nişte riduri în jurul ochilor, observ că am nişte riduri pe frunte pe care nu le aveam, observ că cele 3 gropiţe pe care le aveam s-au transformat în riduri, observ asta. Dar ce să spun? Cred că fiecare vârstă are şarmul ei şi cred că trebuie să fii împăcată cu tine. Adică asta e, ce să facem? Nu poţi să faci o tragedie din faptul că trece timpul şi ţi-am zis, cred că sunt lucruri mult mai importante, cred că trebuie să te gândeşti cum să te simţi bine acum.

Ce să facem acum dacă avem riduri? Ridurile sunt oricum pe dinafară, sufletul tău se blochează la un anumit timp, la o anumită vârstă. Şi, în plus, chiar cred, chiar ştiu că sunt capabilă să fac lucruri care, poate unor fete de 25 de ani, li s-ar părea nişte nebunii. Aşa încât în final contează ce simţi, evident cu limite, să nu cazi în ridicol. 

 

CSÎD: Tu călătoreşti mult şi ai observat că presiunile legate de imagine sunt foarte mari, la orice nivel. Totuşi, acceptarea imaginii trebuie dublată şi de nişte ajustări? Mă refer aici atât la chirurgia estetică, dar şi la cursuri motivaţionale ca să mergi mai departe.

A.E.: Da, cred că da. Când mă întreba cineva asta acum o vreme, spuneam: o să mă gândesc după 40 de ani. Deci probabil va veni momentul la care o să mă gândesc la toate aceste lucruri. Nu mi se pare exclus ca într-o zi să consider că am prea multe riduri şi că poate ar trebui să îmi pun acid hialuronic sau botox. Am să mă gândesc. Dacă într-o zi o să mă deranjeze foarte tare, cred că am să mă gândesc.

Adică nu mi se pare că da, eu niciodată n-o să fac asta şi eu sunt în stare să fiu Brigitte Bardot. Nu ştiu dacă sunt în stare să fiu ca Brigitte Bardot care s-a hotărât să nu-şi facă nimic. Pe de altă parte, cred trebuie să gândeşti foarte bine această decizie şi să alegi nişte proceduri şi nişte medici care ştiu buna măsură şi să nu te trezeşti dintr-odată cu faţa altcuiva.

Pentru că poţi să fii foarte drăguţ, dar să fii altcineva. Adică în momentul în care nu te mai recunoşti în oglindă, eu cred că abia atunci devine o problemă, pentru că psihicul tău cred că o ia razna pentru că nu mai ştie cine e. Deci da, poţi să te gândeşti la anumite lucruri, dar atâta vreme cât ştii nişte metode care să nu te schimbe în aşa fel încât să te dezechilibrezi.

CSÎD: Apropo de slăbire, cei din jurul tău au remarcat schimbarea. Îţi cer sfaturi, te întreabă, vor soluţii minune?

A.E.: Da, toată lumea mă întreabă: ce-ai făcut, cum ai slăbit? În ultima vreme, nu mă mai întreabă nimeni altceva. Până acum, mă întrebau ce fac copiii, acum au trecut la: wow, ce-ai slăbit, cum ai făcut? Poate că se aşteaptă la o soluţie pentru că, de fiecare dată când le spun că mă duc la Pilates de 3 ori pe săptămână şi că sunt convinsă că de aici mi se trage, sunt oarecum: da, e…, dar doar atât, eşti sigură?

Acum spun sincer, nu ţin să conving pe nimeni de nimic. Dacă m-ai întrebat, eu spun adevărul. Mai departe, tu crezi sau nu crezi sau faci ce vrei. Dar, da, probabil că doresc o soluţie minune, dar eu sunt convinsă că nu există o soluţie minune. Dacă exista, cel care ar fi inventat-o era miliardar.

CSÎD: Ţi-ai schimbat şi garderoba, ai vânat şi nişte piese pe care altădată nu le purtai?
 
A.E.: Da, mi-am schimbat-o. Alexia m-a pus să-mi iau alţi blugi, chiar dinainte să slăbesc atât, când abia începusem să slăbesc. M-a pus să-mi iau nişte blugi la care nu m-aş fi gândit niciodată, mult mai strâmţi decât cei pe care-i aveam. Şi am zis: Alexia, nu pot să-i iau, nu cred că-mi intră şi am remarcat că-mi intrau şi că erau în regulă.

Ea este stilistul meu acum, mă duc cu ea, nici măcar nu mai ies să mi le aleg. Intru în cabină şi ea mi le aduce. Şi 
mi-am luat nişte pantaloni de piele. Eu aveam unii care-mi plăceau foarte mult şi pe care nu-i mai puneam de multă vreme, iar acum îmi erau foarte largi.

În rest, eu port rochii destul de mult şi cam acolo am rămas că îmi plac foarte mult. Sunt uşor de purtat, nu trebuie să te gândeşti să asortezi jos cu sus şi mi se par feminine. 

Foto: Alexandre Eram

Beatrice Osanu
Beatrice Osanu
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ... citește mai mult
Dieta Alec Baldwin
Dieta Alec Baldwin
Recomandare video
Dr. Alina Gheorghe: Adevărul despre statul prea mult la calculator