Vacanţa de vis: NISA, „capitala” Coastei de Azur – Galerie Foto

Oraşul socotit capitala Coastei de Azur şi numit deseori “Nice La Belle”, “Nisa cea frumoasă” este fără “doar”, fără “poate”, fără “nu ştiu ce să zic”, o poveste.
18.06.2014

Oraşul socotit capitala Coastei de Azur şi numit deseori “Nice La Belle”, “Nisa cea frumoasă” este fără “doar”, fără “poate”, fără “nu ştiu ce să zic”, o poveste. O poveste franţuzească pe care ai vrea să o trăieşti iar şi iar, nu doar ca personaj secundar, adică vizitator. Aş fi tare curioasă să aflu câţi turişti au ajuns pe aeroport, la check-in-ul de final, cu gândul “ce mi-ar fi plăcut ca acest loc să-mi fie casă”. Şi cât de des au visat apoi la întoarcere.

Dacă sunteţi mai degrabă oameni ai muntelui, nu vă grăbiţi să întoarceţi pagina – oraşul de la malul Mediteranei le are pe toate, doar este la poalele Alpilor Maritimi. La o oră şi ceva de Nisa (drum pe care îl puteţi face cu autobuzul local) daţi peste staţiuni de schi, cum este Auron, iar dacă cerul e limpede, chiar şi acum, dacă vă plimbaţi prin împrejurile oraşului puteţi vedea munţii ninşi. Ei, acum că v-am captat tuturor atenţia, să trecem la prezentare.

Hai-hui pe Coasta de Azur

Al cincilea oraş ca mărime al Franţei cucereşte de la primii paşi. Ne provoacă zâmbete largi de vacanţă şi ne rămân întipărite în minte culorile felurite ale Mediteranei în fiecare dimineaţă, fermecătorul centrul vechi (Vieux Nice), clădirile cu obloane simpatice, portul cu atmosfera lui, restaurantele care se întrec în arome ale faimoasei “cuisine”, muzeele cu opere celebre (doar Coasta de Azur le-a picat cu tronc multor pictori renumiţi care au iubit-o într-atât încât s-au mutat pe ea cu căţel, purcel, şevalet şi idei geniale, Picasso e doar un exemplu), magazinele de suveniruri în care ne-am lăsa cu dragă inimă jumătate de leafă, hotelul Negresco ridicat de un român acum 100 de ani.

Nisa este atât de bine poziţionată încât în 30 de minute puteţi fi în Monaco, în alte 30 în Antibes (un loc minunat, marea dragoste a lui Picasso care are şi un muzeu acolo), în 45 de minute la Cannes, într-o oră şi jumătate la Saint-Tropez, dacă sunteţi nostalgici după jandarmului Louis de Founes şi tot în 90 de minute în Aix-en-Provence (pozele acelea cu câmpuri de lavandă aici sunt făcute). Aşa că vă puteţi stabili tabăra în Nisa şi de aici puteţi colinda toate minunăţiile unei zone care sigur-sigur vă va intra la inimă.

Apropo de transportul în comun, este excelent aici, iar biletul costă 1,5 euro indiferent de destinaţie şi 5 euro un permis de călătorie pentru întreaga zi (un cartier sau o localitate din apropiere). Profitaţi! Mâncarea este realmente bună în centrul vechi şi o idee mai ieftină decât în centrul nou, unde există Rue de France, o stradă plină de restaurante. Înainte să vă aşezaţi citiţi în meniu dacă este “service compris”.

Scoicile sunt excelente, la fel fructele de mare (care pot ajunge însă la 100-200 euro platoul). Socca este o mâncare tradiţională (o clătită sărată care vine cu diverse adaosuri, inclusiv salate la restaurante), iar salata Niçoise – uşoară şi gustoasă – trebuie şi ea bifată.

E bine să ştiţi că…

Plaja Nisei este una tip “pebble beach”, adică, din păcate, cu pietre. Desigur, există şezlonguri, însă costă între foarte mult şi o avere, în funcţie de loc. Mai bine urcaţi-vă în autobuz şi mergeţi 10-15 minute în împrejurimi (Villefranche sur mer, Antibes etc.), unde găsiţi plaje cu nisip şi preţuri poate un pic mai prietenoase.

Sursa foto: globalgrasshopper.com, bugbog.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase
Andra Nastase

Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa ... citește mai mult

Recomandare video
Salată cu paste și jambon de curcan