Interpretare analize
Dr. Ioan Boleac Medic primar obstetrica-ginecologie

Rezultatele arata ca aveti o infectie cu Ureaplasma, iar antibiograma va arata la care antibiotice... citește

APLICAȚII

Calculează câte calorii poţi consuma zilnic fără să te îngraşi, află greutatea ideală, verifică în calculatorul nutrițional nutrienţii și caloriile din meniul tău sau vezi informaţiile nutriţionale din alimentele preferate.

Interviu cu Marc Vorsatz, unul dintre cei mai apreciaţi jurnalişti exploratori din Europa

11

A străbătut mai bine de jumătate de planetă, şi nu ca turist ci ca aventurier. Extrem. În ochii lui s-au reflectat unele dintre cele mai frumoase peisaje şi făpturi situate la toate nivelele: pe pământ, sub apă sau pe cele mai înalte vârfuri ale munţilor. 
A trăit în triburi din Amazon, s-a întâlnit cu rechini, balene, a stat la -48 de grade, dar şi la 56 grade C la umbră, a reconstituit povestea unui avion prăbuşit în mare. Nu de puţine ori a fost la un pas să plătească cu viaţa preţul călătoriilor extreme. Cu toate astea, pentru Marc Vorsatz – unul dintre cei mai apreciaţi jurnalişti exploratori din Europa – viaţa este despre Totul sau Nimic. 

CSÎD: Ai ştiut din copilărie că vei deveni călător prin lume?

Marc: Nu aş fi spus atunci chiar călător prin lume. Dar de la câţiva ani am ştiut că voi explora lumea, iar geografia era materia mea preferată. La vârsta de 6 ani am spus tututor că într-o zi o merg într-o expediţie în Amazon şi în Papua Noua Guinee. Majoritatea oamenilor nici măcar nu auziseră pe atunci de ele şi au râs. Eu am crescut în Germania de Est. Într-un regim comunist care nu lăsa libertate cetăţenilor. Nu era permis să ieşi din ţară, aşa cum a fost şi pentru români înainte de ’89. Dar am ştiut că voi ieşi de acolo.

CSÎD: Şi ai reuşit?

CITESTE PE EVZ.RO: Loredana Groza își arată nurii la 50 de ani. Vâlvă...
CITESTE PE CAPITAL.RO: Un român a bătut ca-n filme un polițist! Scena...

Marc:: Sigur. 

CSÎD: Câte ţări şi regiuni ai vizitat până acum?

Marc: Exact 92 de ţări şi vreo 300 de regiuni precum insule, deşert etc. După cum ştii anumite insule sau regiuni aparţin politic unei ţări, dar se află pe un alt continent. Spre exemplu, Groenlanda aparţine politic de Danemarca, chiar dacă este cea mai mare insulă din lume şi se alfă în America.

CSÎD: Asta înseamnă că nu ai numărat Groenlanda ca fiind o ţară.

Marc: Corect. Nu e ţară. Dar navighezi într-un alt univers. Lumea artică este incredibil de frumoasă. Prin iceberguri gigantice, într-una dintre cele mai îndepărtate locuri are lumii. 

CSÎD: Sună periculos. No country for old men…

Marc: No country for old man. (râde). Trebuie să fii pregătit pentru momentul în care lucrurile se înrăutăţesc în sălbăticie. Într-o expediţie extremă nu se pune problema dacă se vor înrăutăţi lucrurile sau nu, ci doar când se vor strica. Trebuie să fii pregătit pentru asta. Mental şi fizic. Orice se poate întâmpla.

CSÎD: Şi ce se întâmplă atunci când nu eşti pregătit corect? 

Marc: Atunci când lucrurile scapă de sub control şi nu mai eşti în stare să găseşti o soluţie, riscul să-ţi pierzi viaţa într-o clipă este imens.

CSÎD: Se pare că îţi place să te joci cu focul. Îţi forţezi propriile limite?

Marc: Să mergi dincolo de frontiere, înseamnă să-ţi forţezi limitele. Este motorul ce mă ţine în viaţă, mental şi fizic.

CSÎD: Se pare că nu ai frici? Este adevărat?

Marc: Sigur, că am. Frica este un instrument al evoluţiei. Un extraordinar sistem de alarmă de la mama natură. Unele le primim de la natură, altele le dobândim pe parcursul vieţii. 

CSÎD: Dar fricile au şi alte conotaţii. Spre exemplu, fricile iraţionale…

Marc: Am o metodă simplă pentru a înfrânge acest gen de frici: mă pun faţă în faţă cu problema. Aşa că înfrunt focul cu focul, frigul cu frigul.

Spre exemplu, mult timp îmi limitam experienţele deoarece îmi era teamă de frig. Un sfert din planetă nu mă atrăgea deloc din cauza temperaturilor scăzute. Dar eu voiam să văd toată lumea! Aşa că m-am forţat. Sosise timpul să-mi înfrâng limitele. Evident, am făcut asta în felul meu: extrem. Am luat avionul către Alaska în cea mai friguroasă lună din an, în februarie, şi am mers la Yukon pentru a face un fotoreportaj despre cea mai dură cursă de sănii trase de câini de pe planetă.

Temperatura ajunge până la minus 50 de grade şi chiar mai jos noaptea. Concurenţii şi câinii dorm afară, fără nici măcar o pătură. Am cumpărat cel mai scump echipament împotriva frigului disponbil în Europa, însă cum am ajuns în Alaska am fost atenţionat că risc să-mi pierd degetele după doar o oră de stat afară. Aşa că a trebuit să cumpăr echipament de la un producător local pentru a putea să-mi continui aventura artică. A funcţionat, am supravieţuit la -48 de grade şi m-am şi bucurat de impresionantele peisaje.

CSÎD: Şi chiar aşa, totul a mers bine până la capăt?

Marc: Aproape totul. La un moment dat, când traversam râul Yukon – am spart gheaţa. La propriu, chiar dacă sună ca o glumă proastă. Chiar şi eschimoşilor le este greu să detecteze punctele în care gheaţa este mai subţire, deoarece este acoperită de un strat mare de zăpadă. Nu poţi vedea. Auzi. Doar că atunci când auzi, e prea târziu. După 1 metru am simţit cum gheaţa mi-a invadat masiv cizmele şi m-am dus în jos.

CSÎD: Din acest punct mai ai doar 3 minute până să mori în apă îngheţată.

Marc: Aşa e. Dar problema nu e apa, atunci când ştii cum să ieşi. Îţi înfingi şi mai tare piciorul şi apoi te tragi afară. Nu e mare lucru. Problema este aerul rece când ieşi afară. Într-o secundă cizmele şi pantalonii mei erau extrem de îngheţate. Eschimoşii m-au acoperit imediat cu blănuri şi m-au dus într-o casă călduroasă din sat. A fost nevoie să taie atât cizmele cele noi cât şi pantalonii termici, altfel nici o şansă să le îndepărtezi când sunt atât de îngheţate. Altfel mi-aş fi putut pierde ambele picioare.

CSÎD: Iubeşti experienţele extreme?

Marc: Am nevoie de extrem.

Galerie foto

vezi galeria 11 foto

CSÎD: Cum ai grijă de corpul tău?

Marc: Mă pregătesc fizic şi mental. Un program normal: Odată pe săptămână antrenament Iron cu muzică Rammstein, odată pe săptămână apoi power yoga, apoi yoga meditativă. O combinaţie bună pentru minte şi suflet.

CSÎD: Şi înainte de expediţii?

Marc:Cu o lună înainte cresc treptat numărul orele de sport. Iar cu două săptămâni înainte merg zi de zi la 2 antrenamente: unul cardio şi unul de yoga power. 

CSÎD: Ce tip de dietă adopţi?

Marc: Nimic special. Doar mâncare sănătoasă. Dimineaţa muesli cu cereale proaspăt zdrobite, nuci, brânză slabă, lapte şi miere. Toate bio. Prânzul este în stilul călătoriilor mele: sashimi – Japonia, curry – India, paste – Italia. Seara după sport am de obicei o cină uşoară: Ceviche – Peru, tabouleh libanez. Suplimentele alimentare sunt un tabu pentru mine, la fel şi mâncare de convenienţă.

CSÎD: De ce colecţionezi nisip?

Marc: Când am început să lucrez ca jurnalist de călătorii, am încetat să mai cumpăr suveniruri şi m-am gândit să aduc ceva original, dar care să se menţină în timp. Răspunsul a fost simplu: nisip. Iar fiecare nisip arată diferit. De la cel mai strălucitor din Barbados, Caraibbe până la cel mai roşu din deşertul Namib, Namibia, până la cel mai negru din Tahiti, Pacificul de Sud.

CSÎD: Cât de mare este colecţia ta? 

Marc: Exact 90 de “sticluţe” din 90 de ţări – câte 125 g de nisip într-o colecţie din bucătăria mea şi încă 100 sticluţe cu nisip de aceleaşi ţări, dar alte regiuni în altă colecţie. Fiecare recipient este etichetat şi conţine câte ceva. Uneori cea mai mică monedă, alteori o perlă sau ceva secret. Doar eu ştiu.

CSÎD: Şi vrei să păstrezi secret?

Marc: Nu pentru eternitate. Când va fi timpul să plec de pe lumea aceasta, le-am spus celor mai buni prieteni să deschidă sticluţele cu nisip, monezi, perle şi alte secrete să citească numele ţării şi să le arunce peste mine. (zâmbeşte)

CSÎD: Bănuiesc că nu ai colectat nisipul de pe plajă?

Marc: Nu chiar. L-am cules în stilul meu. Îl colectez doar din mare sau din râuri.

CSÎD: Este adevărat că ai furat nisip de sub piciorul unui crocodil african?

Marc: Aproape că da (râde). Zimbabwe, Cascada Victoria. Am coborât pe râul Zambezi. Aici este casa unei imense populaţii de crocodili de 8 m. Aşteaptă să prindă prada, sunt invizibili de la suprafaţa apei.

CSÎD:  Sună periculos…

Marc: Am fost foarte speriat. M-am născut cu teama de a nu fi mâncat. Am încercat să surprind la suprafaţa apei orice mişcare fină de sub apă. Simţeam că mi-am pregătit toţi muşchii, toate celulele să mă retrag rapid. Crocodilii sunt incredibil de rapizi. Am băgat mâna dreaptă în apă, dar am dat doar de mâl. A trebuit să bag mâna până umăr, am luat doar mâl şi nisip. Nu m-am lăsat, am prezentat capul meu la suprafaţa apei ca pe un aperitiv. Am simţit cum o transpiraţie rece îmi cuprinde tot corpul.

CSÎD: Ţi-ai riscat viaţa pentru o mână de nisip?

Marc: Pentru 125 g.

CSÎD: Nici chiar localnicii nu se apropie atât de mult de apă.

Marc: Sigur că nu. Dar uneori trebuie să încalci chiar şi propriile reguli. Nu e inteligent, nu e logic. Dar e necesar (râde).

CSÎD: Apropo, publici adventurile tale de călătorie în unele dintre cele mai renumite ziare, reviste şi publicaţii online din lume precum “Neue Zürcher Zeitung" din Elveţia, sau “Die Zeit“ or “Spiegel Online“ în Germania.

Marc: Poveştile excepţionale au nevoie de publicaţii excepţionale. Am cam 1 milion de cititori lunar. Recordul a fost de 10 milioane de cititori pentru povestea din Yukon.

CSÎD: Dar unde ai deprins meseria? Ai studiat la Universitatea de Arte din Berlin.

Marc: Aşa e. Am studiat comunicare verbală şi vizuală. Şi fotografie. Dar după 12 semestre, nu ştiam nimic despre comunicare. Iar când vrei să vezi lumea, trebuie să ieşi din camera de studiu. Poveştile se culeg de pe prin lume şi abia apoi se împărtăşesc.

CSÎD: Cum ai devenit scriitor-călător?

Marc: Accidental. Eram cu fratele meu William la biroul companiei media pe care o înfiinţase şi povesteam entuziast despre “cel mai mare show de pe Pământ” – carnavalul din Trinidad – unde mă distrasem teribil. Un coleg a avut ideea să mă recomande editorului de călătorii al TAZ, cel mai citit ziar din Germania. Mi-a dat 2 zile pentru un articol de o pagină în ziar. Spaţiul maxim! Era luni.

CSÎD: “Cel mai mare show de pe Pământ” – primul tău articol?

Marc: Nu mai scrisesm niciodată ceva pentru presă, nu publicasem nimic. Nu era planul meu să devin jurnalist sau scriitor. Dar am simţit că este şansa mea să-mi schimb viaţa complet. Nu ştiam ce să fac cu viaţa mea până atunci. De cele mai multe ori mă plictiseam teribil. Doar petrecerile nu mă plictiseau. Dar realizam că e o fericire falsă şi care nu durează. Nici real. Era timpul să încep ceva nou. Sâmbătă articolul meu era publicat. Cu un anunţ mare pe prima pagina. Am început o nouă viaţă.

CSÎD: Crezi în destin?

Marc: Da, cred. Da mai cred că noi avem o mare influenţă. Pe drumul pe care îl numim viaţă luăm decizii: unde e destinaţia următoare, ce cale aleg? Dreapta sau stânga?

CSÎD: Ai ales să fii scriitor-călător.

Marc: Mai târziu da. La început mi-am focusat toată energia pe o regiune pentru a deveni specialist: Caraibbe.

CSÎD: Nu e chiar cea mai rea regiune din lume…

Marc: Corect. De două ori pe lună eram acolo. După doar un an, oamenii din media îmi spunea “Mr. Carib Strong”. Bine, eu mi-am ales apelativul. Doar am studiat publicitatea la Universitate. (Râde)

CSÎD: Cum arată paşaportul tău?

Marc: Paşapoartele. Am două. Sunt pline.

CSÎD: De unde ai moştenit gena călătoriilor?

Marc: Străbunicul meu este eroul meu. A fost marinar, căptianul unor vase cargo. Naviga în jurul lumii, a supravieţuit a două naufragii. Unul în sudul Pacificului şi altul a fost pe Marea Nordului de Crăciun în 1880. El şi bunica mea (18 ani) au supravieţuit pe jumătate îngheţaţi pe o bucată de gheaţă până au fost salvaţi.

CSÎD: Puternic cuplu.

Marc: Tot el a atins recorduri mondiale. A fost cel mai rapid marinar din Anchorage/Alaska până în Melbourne/Australia. A ajuns la destinaţie cu 17 zile mai devreme. Iar străbunica mea a născut-o pe bunica pe vas, în port la Melbourne. Nu au vrut doctor. Doar au mers în oraş pentru certificat de naştere. 

CSÎD: Ai şi o soră faimoasă, câştigătoare a Premiului Nobel: Diana Urge-Vorsatz.

Marc: şi mai are premii (zâmbeşte). Sigur, cea mai mare decoraţie a fost premiul Nobel pentru Pace în 2007 – Intergovernamental Panel on Climate Change – ea a coordonat echipa de oameni de ştiinţă. Apropo, ea este mama a 8 copii. Chiar nu ştiu cum reuşeşte să le facă pe toate. Respect!

CSÎD: Câteodată Diana călătoreşte mai mult decât tine ca scriitor-călător.

Marc: Da, sora mea călătoreşte în jurul lumii pentru a ţine prelegeri. Într-un an vizitat toate continentele de minimum două ori. Peste un an, în 2014, am fost şi eu pe toate continentele de două ori, exceptând Australia – am ajuns doar o dată. Da, sora mea mai mică este greu de întrecut...  Chiar dacă anul trecut am zburat de 62 de ori. Dar ca să fiu sincer, Diana nu prea are timp să viziteze, ci merge pentru congrese. Aşa că noi călătorim în stiluri diferite.

CSÎD: Numeşte 3 oraşe extraordinare.

Marc: New York, Rio de Janeiro and Tokyo. Foarte diferite, dar cu vibraţii uluitoare şi un imens potenţial pentru oameni creativi.

CSÎD: Ai fost la Bucureşti?

Marc: Da. Mi-au plăcut oamenii, sunt prietenoşi. Chiar dacă regula mea este să nu revin, o să o fac. Am un motiv special.

CSÎD: Ce peisaje la suprafaţă te-au fascinat cel mai mult?

Marc: Dificil de răspuns. Când am mers prima oară în Alaska să-mi înfrâng teama de frig, m-am îndrăgostit de lumea artică. Peisaje ce te lasă fără suflare. Aici simţi elementele vieţii. Delta Orinoco în Venezuela m-a impresionat cu cultura nativilor Warao şi pădurea tropicală mai mult chiar şi decât cea Amazoniană. Dar continentul meu preferat este Africa.

CSÎD: Ai trăit cu un trib în mijlocul junglei în Brazilia.

Marc: A fost o experienţă extraordinară. Am ajuns cu un localnic care m-a dus în labirintul apelor şi a junglei. La opt ore de orice urmă de civilizaţie m-a lăsat. Am rugat nativii să mă adăptostească. Am comunicat doar prin limbajul nonverbal. Am înţeles totul. În proporţie de 90% limbajul este non-verbal. Au împărţit mâncarea cu mine. M-au învăţat să vânez, am folosit o suliţă, a fost o lecţie de supravieţuiesc departe de lumea modernă. 

CSÎD: Ochii tăi au văzut mai bine de jumătate de planetă la toate nivele: pământ, sub apă sau pe vârfurile munţilor. Ce îţi lipseşte totuşi?

Marc: Cea de a doua jumătate.

CSÎD: Eşti nomad?

Marc: Nu, cu siguranţă nu. Am întâlnit numeroşi nomazi, în Sudan în Sahara Africană, de exemplu, sau în Asia. Ei sunt buni în ceea ce fac, supravieţuiesc în deşert sau stepă. Doar doar atât. Orizontul nomazilor pe care i-am întâlnit este limitat. Eu sunt un călător prin lume, un cosmopolit.

CSÎD: Unde este casa ta?

Marc: Sunt două “case” . Cea fizică în Berlin, locul meu de bază, “castelul” meu plin de cărţi, mobilă antică, machineta de cafea, colecţia de nisip. Este bine să revin aici după săptămâni în hoteluri anonime sau nopţi în cort sau în junglă.

Casa emoţională - este unde îmi este inima. Este singur- sau conectată. Dacă eşti îndrăgostit cu adevărat şi ai găsit inima potrivită, nici nu mai contează în ce parte a planetei eşti. Altfel, poţi fi şi în paradis şi te vei simţi cel mai singur om de pe planetă.

CSÎD: Există şi părţi întunecate ale jobului tău de vis?

Marc: De cele mai multe ori, lucrurile arată mai bine decât sunt de fapt. Este greu să ai o viaţă socială. Când nu sunt plecat trebuie să muncesc foarte mult, 10 ore pe zi, 6,7 zile pe săptămână. Mai există o parte, femeile sunt atrase de aventurile mele extreme, de poveştile mele. Dar când încep să mă antrenez şi plec într-o expediţie, încep să se plângă. Stilul acesta de viaţă funcţionează doar alături de o parteneră cu o personalitate puternică, care şi-a câştigat succesul şi luptă să-l menţină.

CSÎD: Ai găsit paradisul de pe pământ până acum?

Marc: Nu chiar, dar aproape. Insule Marquize, un grup de insule izolate din Polinezia Franceză, Pacificul de Sud. Nu am mai văzut asemenea frumuseţe. Nu se compară cu absolut nimic. Apropo, nici un loc populat de pe Terra nu este atât de izolat de pământ decât acesta. 7.000 km până în Mexic, 8.000 km până în Chile, 9.000 Km până în Australia. E înconjurat doar de ape fără sfârşit.

CSÎD: Mari nume au fost atrase de insulele Marquesas: Marlon Brando, Jacques Brel…

Marc: Da, pentru un motiv bun. James Cook, Herman Melville, Robert Louis Stenvenson, Friedrich Wilhelm Murnau şi nu în ultimul rând Paul Gauguin care a făcut insula cunoscută. Atunci când Jack London a văzut golful Nuku Hiva a spus: “Aproape că simţi durere, atât de perfectă este această frumuseţe”.

CSÎD: Ai simţit şi tu această durere?

Marc: Dulce durere. Nu am mai văzut un asemenea golf, un loc magic.

CSÎD: Nu te întorci niciodată în acelaşi loc.

Marc: Poate voi face o excepţie în cazul insulelor Marquise, să le arăt şi prietenei mele. Este greu să nu te întorci, mai ales când se leagă prietenii şi ştii că nu vei mai vedea niciodată acei oameni. Dar nu e timp pentru regrete şi sentimentalisme. Prea multe locuri de explorat. 

CSÎD: 2015… Este un an al destinului pentru tine?

Marc: Aşa pare.

CSÎD: Ai supravieţuit cutremurului din Nepal în aprilie.

Marc:: Am fost aproape… Natura a scăpat de sub control şi eram acolo. Cutremurul ne-a lovit sâmbătă când urcam pe Himalaya. Alunecări de teren, stânci cădeau. Unele mai mari decât maşinile. Zăpadă, polei, ploaie rece. Un râu ne-a spălat drumul pe care urcam. Ca şi cum nu era de ajuns, eu sufăr de rău de înălţime şi am avut o durere groaznică de cap. Duminică am început coborârea, luni seara am ajuns în vale. Nu s-a pierdut nimeni, nu s-a rănit nimeni. A fost un mic miracol.

CSÎD: Dar ţi-ai pierdut bagajul în Kathmandoo.

Marc: Vechea mea valiză Rimowa, un prieten de încredere ce m-a însoţit în mai bine de 60 de ţări pe toate continentele. A fost îngropat în timpul cutremurului în Kathmandoo, în casă de oaspeţi.

CSÎD: Ce înveţi după un astfel de dezastru natural?

Marc: Am învăţăt că trebuie să preţuiesc viaţa şi sănătatea. Toate lucrurile materiale pot fi înlocuite. Şi am învăţat să nu mai repet aceleaşi greşeli.

CSÎD: Se pare că asta ţi-a salvat viaţa în octombrie când ai făcut diving la 40 m, Catedrala Rapadura în Tenerife, unul dintre cele mai periculoase locuri din lume. Doar diverii de elită sunt autorizaţi să se scufunde aici. Ce s-a întâmplat?

Marc: Adevărat, trebuie să fii un master scuba diving. Am luat echipament nou şi nu ştii niciodată de câtă greutate ai nevoie. Am avut prea multe greutate, mare era zbucimată, iar curentul ucigaş. Am urcat la suprafaţă din nou, iar problema a fost rezolvată.

CSÎD: Aproape că ai murit într-o situaţie asemănătoare când făceai scufundări deasupra bombardierului Blenheim în Malta 2009.

Marc:  Au fost câteva greşeli simultane. Echipamentul a fost configurat greşit şi mi s-a spus să-mi pun labele în apă. Mereu le pun pe uscat. Am lăsat ca presiunea psihologică a ghidului meu să fie mai puternică decât cunoştinţele mele şi era să mă coste viaţa. Am fost supraîncărcat şi cu greu am reuşit să ies la suprafaţă, pentru că nu mai puteam respira. Cu ultimele puteri m-am salvat.

CSÎD: Ai publicat povestea bombardierului Blenheim în Spiegel Online şi ai luat Premiul Internaţional pentru Turism în 2010.

Marc: În 7 luni de cercetări am putut reconstrui prăbuşirea avionului din 1941 în cel mai mic detaliu. A fost un puzzle din mii de detalii, reconstruite şi cu ajutorul descoperilor făcute în timpul scufundări asupra epavei. Am avut norocul să primesc şi jurnalul de război al unui comandant de marină din Malta.

CSÎD: Să ne întoarcem la Rapadura. Formaţiunea bazaltică din lavă arată absolut ireal. Ce simţi, mai ales că eşti printre puţinii care au văzut pe viu această minune.

Marc: Am fost fascinat. O comoară, un punct important pentru orice diver. Am fost la fel de încântat ca la întâlnirea cu un rechin alb în Africa de Sud sau cu drăguţele balene Minky în Austria – Marea Barieră de Corali.

CSÎD: Simţi că dacă eşti conectat cu persoana iubită ai mai mare şanse de succes în aventurile extreme?

Marc: Nu aş spune că e o condiţie necesară. Dar eşti norocos când ţi se întâmplă. Când ea îţi ţine pumnii şi se roagă pentru tine. Aşa a fost în Rapadura. Energia a fost transmisă din Bucureşti.

 Citește și:
Călătorie în Iordania, ţara unde a murit marea
Călătorie gastronomică în ţara răsfăţului exotic: THAILANDA
Scurt jurnal de călătorie: Lefkada
GANDUL.RO: Concluzia șocantă a patologilor: 'Nimeni NU a murit...
EVZ.RO: Loredana Groza își arată nurii la 50 de ani. Vâlvă...
CAPITAL.RO: Un român a bătut ca-n filme un polițist! Scena...
IMPACT.RO: Codul galben face prăpăd! Ce se întâmplă cu vremea...
EVENIMENTULISTORIC.RO: Toate măsurile adoptate azi de guvernul Orban pentru...
Exclusiv Online - 23.12.2015
Cât de periculoasă e durerea de umăr. Poate anunța cancerul pulmonar și bolile de inimă Doctorulzilei.ro Cât de periculoasă e durerea de umăr. Poate anunța cancerul pulmonar...
Românii redescoperă Delta Dunării! Numărul turiștilor a crescut cu 15% față de anul trecut Infoactual.ro Românii redescoperă Delta Dunării! Numărul turiștilor a crescut cu...
Oare câți dintre noi și-ar risca viața pentru a salva pe cineva din flăcări? O poveste impresionantă Animalzoo.ro Oare câți dintre noi și-ar risca viața pentru a salva pe cineva din...
Ce se întâmplă cu apa caldă în București? Toți cei care stau la bloc trebuie să afle asta Substantial.ro Ce se întâmplă cu apa caldă în București? Toți cei care stau la...
Concluzia șocantă a patologilor: 'Nimeni NU a murit de coronavirus, ci de...' Gandul.ro Concluzia șocantă a patologilor: 'Nimeni NU a murit de coronavirus,...
Fanii au fost șocați! Iancu Sterp, relație interzisă cu Elena Ionescu! Fostul războinic, în miez de noapte acasă la câștigătoarea Survivor România VoxBiz.ro Fanii au fost șocați! Iancu Sterp, relație interzisă cu Elena Ionescu!...
Leu Leu 23 iulie - 22 august

Relaţia cu persoana iubită este bună. Ar trebui totuşi să încercaţi să fiţi mai altruişti unul cu celălalt şi atunci relaţia ar fi chiar perfectă. În viaţa dumneavoastră vor avea loc...citește mai departe

×

Gandul.ro
Concluzia șocantă a patologilor: 'Nimeni NU a murit de coronavirus, ci de...' Concluzia șocantă a patologilor: 'Nimeni...
Au făcut anunțul! Se mișorează vârsta...
Exclusiv! Poliția Capitalei plătește...
ApropoTv.ro
Ultimele zile din viaţa lui Robin Williams Ultimele zile din viaţa lui Robin Williams
Discursul regizorului Cristi Puiu de la...
Ellen DeGeneres este susţinută de soţia...
Go4it.ro
Mirele mergea la propria nuntă când a sunat un client. Și-a sunat mireasa: Draga mea, voi întârzia... Mirele mergea la propria nuntă când a...
Un hoţ a furat ceva din buzunarul unei...
Au ridicat drona pentru a studia eroziunea...
ProMotor.ro
99% dintre șoferi habar nu au ce înseamnă acest indicator rutier 99% dintre șoferi habar nu au ce înseamnă...
Top 5 mașini SCUMPE care nu te aduc în...
Cu cât se devalorizează Dacia Duster la...
Descopera.ro
Purtăm genele unui strămoș NECUNOSCUT, dar asta nu e cel mai ȘOCANT. O descoperire contrazice tot ce scrie în BIBLIE Purtăm genele unui strămoș NECUNOSCUT,...
„FETELE lui tata”. Ele sunt fiicele...
Un FENOMEN astronomic spectaculos se produce...
ULTIMA ORĂ
Mirele mergea la propria nuntă când a sunat un client. Și-a sunat mireasa: Draga mea, voi întârzia...

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul SC TITLURI QUALITY S.R.L .