Echipamentul pentru drumeţie – ce trebuie să iei în excursie

Un bagaj bine făcut are o contribuţie esenţială la reuşita excursiei. Deşi pare floare la ureche, pregătirea unei deplasări trebuie făcută cu simţ de răspundere. De la încălţăminte la mijloacele de orientare, toate trebuie să se înscrie în anumiţi parametrii. Iată ce ar trebui să ai la tine când porneşti la drum.
26.04.2014
Echipamentul pentru drumeţie - ce trebuie să iei în excursie

Un bagaj bine făcut are o contribuţie esenţială la reuşita excursiei. Deşi pare floare la ureche, pregătirea unei deplasări trebuie făcută cu simţ de răspundere.

De la încălţăminte la mijloacele de orientare, toate trebuie să se înscrie în anumiţi parametrii. Iată ce ar trebui să ai la tine când porneşti la drum.

 

 

Îmbrăcăminte şi încălţăminte

Chiar dacă se arată vreme bună, un pantalon lung pe lângă perechea de pantaloni scurţi te va apăra de frig seara sau de arsuri, dacă soarele e prea puternic. O bluză călduroasă sau un polar în plus niciodată nu sunt de prisos, mai ales la munte, unde frigul se lasă brusc, iar aerul este tot mai rece pe măsură ce urci la altitudine mai mare. Sub polar e bine să îmbraci un tricou de bumbac.

Pentru ploaie, cea mai bună soluţie rămâne pelerina de ploaie. Ideală este o pelerină mai mare care ajunge până la pământ, care să acopere şi rucsacul. Hainele de ploaie din Gore-Tex, te protejează de transpiraţia excesivă. Dacă te porneşti pe drumuri forestiere, fără greutate în spate, poţi să porţi doar tenişi. În schimb, pe un teren accidentat, este obligatoriu să încalţi nişte ghete pentru drumeţie, cu o bună aderenţă.

În bagaj e bine să avem mereu o pereche de pantofi uşori, de schimb. Şosetele ar trebui să fie două, prima pereche de bumbac şi a doua de lână, astfel piciorul îţi va fi mai bine ferit de rosături, susţin experţii de la Descoperă Natura (descopera-natura.ro).

Rucsacul

Volumul său depinde de tipul de drumeţie pe care vrei să o faci. Pentru o drumeţie de o zi, alege un rucsac de 20-30 l. Pentru o drumeţie de mai multe zile alege un rucsac de 40 până la 60 l.

Bidonul de apă

E de preferat un model din metal. Doar că trebuie bine limpezit şi lăsat deschis între 2 utilizări, astfel va prinde un gust şi un miros neplăcute. Foarte util este şi un rezervor de plastic prevăzut cu un tub ce îţi permite să bei din mers.

Trusa de prim ajutor

Pentru o zi, e suficient să ai un antiseptic local, câteva pansamente şi câteva pastile împotriva durerii. De mare folos sunt un ulei esenţial de roiniţă – împotriva căpuşelor şi o alifie de gălbenele pentru rosături.

Cortul şi sacul de dormit

Cel mai răspândit este cortul de tip igloo, cu o structură din 2 arcuri de fibră de carbon sau chiar corturile care se desfac automat. Îl vei alege în funcţie de temperatura menţionată de producător şi de greutate.

Busola şi harta

Este indispensabilă în teren. Îţi permite să poziţionezi corect harta în teren. Alege un model transparent care are pe margine o riglă cu o scară comună 1/25.000. Mai există şi GPS-ul – un dispozitiv de aproximativ 400 g care, datorită semnalului emis de sateliţi, îţi determină în 2 minute poziţia pe planetă. El îţi oferă şi posibilitatea de a memora traseul parcurs şi de a-l încărca pe internet. Nu uita nici de batistele de hârtie, briceag, lanternă de buzunar sau frontală, batoane energizante etc.

Semnalele de comunicare:

• 1 semnal sonor sau luminos = chemare;

• 2 semnale sonore sau luminoase = răspuns;

• 3 semnale sonore sau luminoase = alertă;

• S.O.S. (Save Our Souls – salvaţi sufletele noastre) transmis în cod Morse = 3 semnale scurte, 3 semnale lungi, 3 semnale scurte.  

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Chirila

Andreea Chirilă este absolventă a Facultăţii de Filosofie şi a ocupat timp de 8 ani funcţia de editor coodonator al revistei “Ce se întâmplă, doctore?”. De asemenea, Andreea Chirilă s-a ocupat de rubrica de beauty a revistei, prin pictoriale, articole dedicate tendinţelor din make ... citește mai mult

Recomandare video
Acneea juvenilă: cum se îngrijește corect pielea cu acnee