CSÎD vă invită la plimbare, pe drumuri româneşti

Plimbăreţii iubitori de frumos pot demara spre deal şi munte şi nu vor regreta. Pe traseul Bucureşti – Iaşi – Sighişoara – Sibiu – Bucureşti ne-am aventurat şi noi la volanul unei Honda Civic. Şi pentru că escapada noastră a fost de zile mari, ne-am gândit că o astfel de deplasare nu trebuie ratată. Let’s go!
CSÎD vă invită la plimbare, pe drumuri româneşti

Plimbăreţii iubitori de frumos pot demara spre deal şi munte şi nu vor regreta. Pe traseul Bucureşti – Iaşi – Sighişoara – Sibiu – Bucureşti ne-am aventurat şi noi la volanul unei Honda Civic. Şi pentru că escapada noastră a fost de zile mari, ne-am gândit că o astfel de deplasare nu trebuie ratată. Let’s go!   

Pentru a ajunge în aceste locuri minunate trebuie să aveţi în vedere că pe drum veţi petrece un număr impresionant de ore. Într-un final, însă, veţi constata că a meritat efortul. Un week-end prelungit e musai dacă vă încumetaţi să parcurgeţi cei 1.200 km. Făcând o medie, şoseaua este bună, cu mici excepţii, căci gropile din asfalt fac parte din fascinantul drum românesc.

Echipajul CSÎD s-a aventurat însă în necunoscut într-un vehicul ce combină perfect performanţele impresionante, designul unic şi spaţiul interior flexibil. Aşadar, cu atractivul Civic am pornit într-o vineri dimineaţă spre Iaşi. Aici ne-am simţit ca acasă în privinţa traficului şi a agitaţiei pe străzi. Fiind sfârşit de săptămână tot ieşeanul iese din casă şi îşi dă întâlnire în Iulius Mall, unde de altfel ne-am plimbat şi noi (preţuri ca pe la Capitală). De aici am plecat cu burţile pline spre hotel şi cu sentimentul că sigur acasă vom prepara în bucătăria proprie legumele gratinate în stil moldovenesc.

Sibiu

Pasajul scarilor, Sibiu

Iaşi

După un somn odihnitor, din nou pe cai. Ziua de sâmbătă fiind fără doar şi poate punctul de referinţă al călătoriei. De la Iaşi la Sighişoara drumul pare un vis din care nu ai vrea să te trezeşti. Târgu Frumos şi Cheile Bicazului ne-au cucerit pe loc. În partea centrală a munţilor Hăşmaş încep Cheile Bicazului, punte de legătură între Transilvania şi Moldova. Zona Cheile Bicazului, cu o lungime de peste 6 km de la Lacul Roşu la Bicazul Ardelean în aval, este străbătută de drumul transcarpatic DN12C ce leagă oraşele Gheorgheni şi Bicaz. Acest traseu este format din serpentine ameţitoare, pe parcursul cărora întâlneşti din loc în loc mici tarabe cu suveniruri, produse lucrate de artizanii români şi maghiari de prin părţile locului.
Cheile Bicazului


Pilot: Andreea Chirilă, Editor-coordonator „Ce se întâmplă, Doctore?”

Te poţi opri pentru a admira creaţiile meşterilor pricepuţi sau îţi poţi continua drumul neîntrerupt până la destinaţie, Cetatea Sighişoara în cazul nostru. Istoria acestor meleaguri are rădăcini mult îndepărtate în timp. Sighişoara este opera constructivă a coloniştilor germani aduşi în Transilvania pentru paza vechilor frontiere ale regatului maghiar. Locuitorii oraşului medieval au fost de la început meseriaşi organizaţi în asociaţii (bresle).
Sighişoara

Copilot: Adelina Dinu, ART Director „Ce se întâmplă, Doctore?”

Cele mai multe bresle (15) şi branse (20) sunt precizate după anul 1400: cizmari, butnari lăcătuşi, strungari în lemn, fierari, blănari, pictori, rotari, aurari, croitori etc. La porţile Cetăţii păzeau halabardierii şi existau tot felul de inscripţii care atenţionau asupra corectitudinii. Furtul, înşelătoria, greutăţile false, vinderea de produse slabe calitativ – erau pedepsite pe loc. Vinovaţii erau închişi sau puşi să călărească “măgarul de lemn”, cu două greutăţi mari legate de picioare.

Corectitudinea domneşte şi azi, indiferent de oră te poţi plimba nestingherit prin Cetate sinţindu-te în siguranţă. Turişti străini sunt la tot pasul şi asta nu poate decât să ne bucure, pentru că şi noi avem cu ce să ne fălim. Arhitectura Cetăţii, Turnurile Cetăţii (arhitectura militară), arhitectura bisericilor şi arhitectura clădirilor, toate se înscriu pe lista obiectivelor de bifat.
Turnul Ceas


Cum ne doream şi o seară perfectă am ales să ne bucurăm de cină în Casa Vlad Dracul, una dintre cele mai vechi clădiri, considerată obiectiv turistic pentru că aici a locuit timp de 4 ani (1431-1435) domnitorul Ţării Româneşti, Vlad Dracul. Tepeş face parte şi din meniul cât se poate de variat şi delicios (preţuri rezonabile).
Casa Vlad DraculZiua de duminică, o zi însorită, cu prima parte a zilei găsindu-ne din nou pe străzi, încercând să “întârziem” momentul plecării. Căci de data asta aventura noastră se apropia de sfârşit. O scurtă oprire în Sibiu făcea parte din itinerar, aşa că preţ de 2 ore am luat pulsul oraşului, o delicioasă ciorbiţă de văcuţă şi o îngheţată la cornet. În speranţa că traseul nostru v-a trezit interesul, nu ne rămâne decât să vă urăm “Drum bun!” 

 

Andreea Chirila

Andreea Chirilă este absolventă a Facultăţii de Filosofie şi a ocupat timp de 8 ani funcţia de editor coodonator al revistei “Ce se întâmplă, doctore?”. De asemenea, Andreea Chirilă s-a ocupat de rubrica de beauty a revistei, prin pictoriale, articole dedicate tendinţelor din make ... citește mai mult

Viena: Gustul artei
Viena: Gustul artei
Cel mai nou articol Video:
Ce este atașamentul și cum îți influențează viața