Convinge-ti puiul sa doarma la pranz

Recomandarea psihilogilor este ca somnul copiilor sa se desfasoare in timpul zilei in acelasi loc in care ei se duc la culcare si seara.
Convinge-ti puiul sa doarma la pranz
no title

Iata un scenariu care se poate intampla zilnic: copilul e obosit la pranz, casca, uneori chiar plange, e irascibil. Concluzia: are nevoie de somn. Realitatea: nu vrea nici in ruptul capului sa doarma. Explicatia: micutii sunt atat de interesati de mediul inconjurator incat, daca adorm, au impresia ca vor rata evenimente megaimportante pentru viata lor.

Exista multe studii care vorbesc despre cantitatea de somn necesara pentru un copilas de la nastere si pana in perioada scolara. Daca la o saptamana de viata, bebe are nevoie de 16 ore de somn cu 4 perioade de somn peste zi, la un an are nevoie de 13 ore de somn cu 2 perioade de somn peste zi, la 2 ani, de 13 ore de somn cu o perioada de somn in cursul zilei, iar la 4 ani nevoile se incadreaza in 11 ore de somn cu o perioada de somn peste zi.

Perioada de somn de peste zi sau „dormitul la pranz“ dispare treptat, pe masura ce copilul creste. Insa in primii ani ai copilariei, este o conditie mai mult decat necesara.

Cum il conving de realitate?

Ca si in cazul somnului de seara, la pranz copilul are nevoie de o rutina care trebuie sa-i sugereze clar ca trebuie sa doarma. Daca in fiecare zi il asezi in pat dupa ce mananca, atunci ai instituit deja o rutina. De fapt, la pranz, ne spun medicii, ar trebui sa respecti aceleasi obiceiuri pe care le aveti si seara la culcare.

Daca micutul adoarme cu muzica, atunci si la pranz ii pui muzica, daca vreasa se uite pe o carte colorata si la pranz ii oferi acea carte si tot asa. De asemenea, daca prichindelul are deja un program de gradinita care include si cateva ore de somn in mijlocul zilei, in weekend, cand e acasa, il duci la culcare la aceeasi ora la care a fost obisnuit de gradinita.

In general, psihologii recomanda ca micutul sa doarma in acelasi loc pe care il prefera si seara, intre asternuturile lui si eventual langa jucaria preferata. Plimbarile dintr-un pat in altul, in general, dau tulburari de somn si unui adult.

Un alt truc ar fi ca, imediat dupa ce mananca de pranz, sa-i faci un dus si sa folosesti un sapun sau un gel cu miros de lavanda. Apa calda si acest miros il vor potoli si il vor imbia la somn.

Si daca protesteaza?

Daca protesteaza, nu te certi cu el, dar esti ferma. Nu ii promiti marea cu sarea, nu ii povestesti despre eventuale cadouri sau recompense. Daca vocifereaza sau plange, distrage-i atentia natural, cu o alta activitate, de exemplu o carticica noua sau o jucarie noua si stai si tu (sau bona) putin langa el.

Daca va vedea un adult care se preface ca motaie langa el, s-ar putea sa ai surpriza sa il copieze. Daca nu vrea si nu vrea nici in ruptul capului sa adoarma, lasa-l sa se joace, dar instituie regula ca trebuie sa se joace in liniste. Macar in felul acesta, la pranz va beneficia de ceva timp fara zvapaiala.

Nu il pedepsi cu somnul

Somnul este o necesitate pentru orice om si nu o pedeapsa, deci in mintea copilul asa ar trebui sa fie perceput. Inainte de a trece la amenintari sau la tipete pe motiv ca nu vrea sa doarma la pranz, aminteste-ti ca micutii adorm mult mai greu decat un adult.

Din acest motiv, inainte culcare trebuie sa le vorbesti, sa le spui o poveste clasica sau una pe care o inventezi pe loc, sa le aduci in patut o jucarie preferata cu care eventual pot sa faca putina conversatie inainte de portia de somn de la pranz. Si, apropo, pe masura ce creste si incepe sa aiba pareri pertinente, respecta-le.

Daca vrea sa doarma intr-un loc anume sau pe o anumita melodie sau cu o veioza aprinsa, incearca sa tii cont de parerea lui. Spre exemplu, daca e foarte atasat de o jucarie, s-ar putea chiar dupa ce a adormit sa se trezeasca si sa-si caute plusul preferat. Ii va fi mult mai usor daca este langa el!

Fiecare copil are propriile lui nevoi inclusiv la capitolul somn. I le respectam siii lasam impresia ca si el poate lua decizii. E gresita ideea ca, daca renunta la somnul de la pranz si astfel e foarte obosit, copilul va dormi mai bine noaptea. Dimpotriva. Copiii adorm foarte greu sau dorm agitat daca sunt mult prea obositi.

Citeste si Frate, frate, dar totul se obtine prin lupta
                  Recomandarile noastre

 

Andreea Groza
Andreea Groza

Mă întâlnesc în fiecare zi cu doctori. Pentru cei mai mulţi pământeni, care nu sunt ipohondri, probabil, acest comportament pare ciudat.
Dar socializăm în cadrul unor interviuri în care noi, echipa, încercăm să aflăm poveşti scurte şi concise despre cum putem să funcţionăm ... citește mai mult

Cel mai nou articol Video:
Dr. Diana Ionescu: laserul în parodontoză și alte afecțiuni stomatologice