Sfaturi călduroase pentru căţei înfriguraţi

Pe lângă vestuţele tricotate ori din materiale impermeabile, trebuie să acordăm o mai mare importanţă temperaturii din apartament pentru că, oricât de mult ne-ar plăcea să simţim calorifele dogorind, căţeii nu vor fi prea încântaţi de căldura sufocantă din casă.
13.12.2014
Sfaturi călduroase pentru căţei înfriguraţi

Odată cu vremea rece, e vremea să punem la punct şi garderoba animalului de companie!

Pe lângă vestuţele tricotate ori din materiale impermeabile, trebuie să acordăm o mai mare importanţă temperaturii din apartament pentru că, oricât de mult ne-ar plăcea să simţim calorifele dogorind, căţeii nu vor fi prea încântaţi de căldura sufocantă din casă.

Rezistenţa la frig a câinilor este dată de mai mulţi factori, cum ar fi lungimea blănii, rasa, diverse patologii etc.

De exemplu, rase precum Husky, Malamut şi în general câinii de talie mare şi chiar şi cei de talie medie fac faţă cu brio temperaturilor foarte scăzute datorită rezistenţei genetice mult mai puternice la frig.

În schimb, căţeii de talie mică, cei bătrâni sau cu anumite afecţiuni osteo-articulare şi cardiace sunt mai sensibili la temperaturile scăzute.

Anca Ivan, specialist Animax (www.animax.ro), ne ajută să înţelegem mai bine cum ar trebui protejaţi căţeii de frig şi care sunt cele mai indicate materiale pentru hăinuţele speciale de iarnă destinate patrupedelor.

De asemenea, vom afla care sunt pericolele expunerii prelungite la frig şi de ce trebuie să ne ferim animăluţul de câinii care tuşesc sau strănută.

Înainte de a ieşi afară, trebuie să îi acomodăm cu frigul!

Pentru câinii care stau în casă este indicată o perioadă de preacomodare înainte de a-i scoate afară. Înainte cu 10 minute, îi putem scoate pe balcon, pentru a se acomoda mai uşor. În plus, atunci când sunt scoşi afară, este foarte important să îi ţinem în mişcare, pentru a activa mecanismul de termoreglare.

În cazul căţeilor de curte, protecţia este asigurată de o cuşcă din lemn, nu foarte mare, pentru a nu pierde căldura, şi un regim alimentar adecvat, pentru că organismul lor are un consum energetic mult mai ridicat pentru menţinerea temperaturii corporale.

Expunerea prelungită la frig poate genera o serie de probleme printre care cele mai frecvente sunt degerăturile. Câinii răcesc extrem de rar dacă sunt expuşi temperaturilor scăzute iar printre simptomele unei viroze se numără scurgerile nazale, tusea, strănutul, respiraţia dificilă, febra, apatia. De aceea, este bine ca atunci când îi scoatem afară să evităm să-i lăsăm în contact cu alte animale care prezintă semne ale unei afecţiuni respiratorii.

Ce materiale sunt indicate pentru vestuţe?

Pentru rasele de căţei cu blăniţa mai scurtă sau mai rară sau pentru cei care au probleme de sănătate, putem opta pentru hăinuţele pe care le găsim în magazinele de specialitate sau, dacă ne pricepem, putem chiar noi să confecţionăm vestuţe călduroase.

Sunt recomandate materiale impermeabile care menţin câinele uscat, iar pentru căptuşeală se foloseşte materialul de tip polar, care protejează foarte bine de frig. Dacă afară nu este umezeală, se poate opta şi pentru puloveraşele tricotate din lână sau bumbac.

Foarte important este şi faptul că hăinuţele destinate căţeilor trebuie să acopere doar principalele grupe musculare, să fie comode şi flexibile, pentru a nu incomoda mersul şi joaca animalului, care îl ajută să se adapteze la temperaturile scăzute. 

Cu toate că iarna suntem tentaţi să pornim căldura la maximum, ar trebui să ne gândim şi la bietele patrupede care transpiră doar la nivelul perniţelor, astfel încât expunerea prelungită la temperaturi ridicate le-ar putea pune în pericol viaţa, crescând riscul de şoc termic. În apartament, temperatura optimă ar trebui să fie de 25 grade Celsius şi sub nicio formă să nu depăşească 30 de grade Celsius.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru
Paula Rotaru
Senior Editor, [email protected] S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați ... citește mai mult
Recomandare video
Acneea juvenilă: cum se îngrijește corect pielea cu acnee
Recomandări: