Orice pisicuta se spala singura de cateva ori pe zi. Nu o face doar de dragul igienei, ci si pentru ca astfel isi stimuleaza circulatia sanguina si implicit cresterea parului. Cu toate acestea, si stapanii ii pot da o mana de ajutor, mai ales daca exemplarul se bucura de o blanita foarte deasa si lunga.
O perie sau un pieptan rar – iata doua ustensile obligatorii pentru orice pisicuta cu blana lunga. Dar chiar daca o periati zilnic, tot s-ar putea ca blanita ei sa aiba ghemotoace.
Cand i le indepartati, urmati cateva reguli. Incercati sa descurcati blanita mai intai cu degetele, apoi cu pieptanul cu dinti rari si, daca e imposibil, puteti sa apelati la foarfeca. Dar aceasta operatiune se face doar dupa ce pisicuta a mancat, pentru ca, se pare, atunci e cea mai relaxata.
Specialistii spun ca blanita in stare perfecta se tine nu numai cu periaj, dar si daca ii dati din cand in cand cate o sardina in ulei. De asemenea, daca o pisica cu par scurt nu are nevoie de baita, una cu blana lunga trebuie spalata cu regularitate.
De exemplu, pisicile persane trebuie pieptanate si curatate o data la doua zile si spalate o data sau chiar de doua ori pe saptamana! Unii specialisti veterinari recomanda ca pisica, indiferent de rasa din care face parte, sa fie tunsa la baza pielii de 3 – 4 ori pe an. Dar inainte de aceasta operatiune trebuie sa cereti sfatul veterinarului.
Pisicile isi schimba blanita de doua ori pe an – primavara si toamna. In felul acesta, isi regleaza temperatura corpului in functie de sezon. Insa pentru o pisicuta tinuta iarna constant la caldura, iar vara la aer conditionat, este posibil ca naparlirea sa apara mult mai des.
Se stie ca doar pisicile sanatoase isi schimba blanita, asa ca nu va ingrijorati daca ii cade parul.