Suntem ceea ce mancam, iar acest fapt este cat se poate de evident. Asa se explica de ce unele dintre noi stralucesc si au o energie debordanta, pe cand altele ne ingramadim la usa cabinetului medical. E timpul sa dam mai multa importanta alimentatiei si implicit digestiei sanatoase.
Digestia este un proces fiziologic prin care alimentele ingerate sunt descompuse si transformate treptat in substante asimilabile: aminoacizi din proteine, glucide cu molecula mica, acizi grasi, saruri minerale, vitamine si alti compusi necesari organismului.
Procesul incepe in cavitatea bucala, iar cea mai mare parte se desfasoara in intestin, nicidecum in stomac, asa cum am fi tentate sa credem.
Intestinul subtire este zona unde au loc in principal digestia alimentelor si sunt absorbiti nutrientii. Un organism sanatos asimileaza exact ceea ce ii trebuie din cantitatea de alimente consumata. O parte ramane neasimilata, tranziteaza tubul digestiv si se elimina sub forma de scaun.
Transformarea resturilor alimentare se face cu ajutorul celor aproximativ o suta de mii de miliarde de bacterii ce populeaza o parte a tubului digestiv al unui adult. Acest sistem incredibil de complex, ce contine peste 400 de specii de bacterii, il cunoastem cu totii drept „flora intestinala”.
Cata vreme fiecare bacterie isi indeplineste rolul, existand un echilibru intre cele „prietenoase” si cele cu potential patogen, totul decurge normal.
De ce este importanta digestia?
Fiindca toate aceste substante nutritive absorbite prin intestin intra mai departe in fluxul sanguin, pentru ca mai apoi sa fie prelucrate de organele specializate si, in final, distribuite catre celule.
In acest fel, se asigura buna functionare a intregului organism. Iata de ce rolul sistemului digestiv este mult mai important si mai complex decat ne imaginam. Si eliminarea ritmica a resturilor alimentare este importanta pentru sanatate.
Cand apar senzatiile de disconfort abdominal?
Bacteriile din flora intestinala, localizate in principal in colon, descompun resturile de alimente prin doua mecanisme principale: fermentatia si putrefactia. Din descompunere, rezulta si gaze si cantitati de produsi toxici si iritanti, indeosebi cand mecanismul de putrefactie predomina.
Atunci cand flora intestinala normala se modifica (de exemplu, ca urmare a alimentatiei dezordonate si dezechilibrate, a consumului de alcool sau al unor medicamente cu efect antibiotic), tranzitul se incetineste, procesele se modifica, apare senzatia de greutate in abdomen si balonare. De asemenea, pot sa apara si alte manifestari neplacute, ca flatulenta sau ragaieli.
De ce apar neplacerile?
In primul rand, din pricina alimentatiei necorespunzatoare si a sedentarismului. Ce se intampla mai exact? In cazul unui tranzit intestinal lent, toxinele rezultate in urma descompunerii raman prea mult timp la nivelul intestinului gros si pot fi absorbite in organism.
De asemenea, intestinul inmagazineaza resturile alimentelor consumate mai multe zile, deci e normala senzatia de greutate in abdomen. Atunci cand alimentele tranziteaza tubul digestiv intr-un interval de 48-72 ore, vorbim despre un tranzit intestinal lent. In cazul unei durate de peste 72 de ore, vorbim deja despre constipatie.
Foto: SHUTTERSTOCK, RED DOT