Totul pentru o digestie sanatoasa

Un organism sanatos asimileaza exact ceea ce ii trebuie din cantitatea de alimente consumata.
Totul pentru o digestie sanatoasa
Totul pentru o digestie sanatoasa

Suntem ceea ce mancam, iar acest fapt este cat se poate de evident. Asa se explica de ce unele dintre noi stralucesc si au o energie debordanta, pe cand altele ne ingramadim la usa cabinetului medical. E timpul sa dam mai multa importanta alimentatiei si implicit digestiei sanatoase.

Digestia este un proces fiziologic prin care alimentele ingerate sunt descompuse si transformate treptat in substante asimilabile: aminoacizi din proteine, glucide cu molecula mica, acizi grasi, saruri minerale, vitamine si alti com­pusi necesari organismului.

Pro­ce­sul incepe in cavitatea bucala, iar cea mai mare parte se desfasoara in intestin, nicidecum in stomac, asa cum am fi tentate sa credem.

Intestinul subtire este zona unde au loc in principal digestia ali­men­telor si sunt absorbiti nutrientii. Un organism sanatos asimileaza exact ceea ce ii trebuie din cantitatea de alimente consumata. O parte ramane neasimilata, tranziteaza tubul digestiv si se elimina sub forma de scaun.

Transformarea resturilor alimentare se face cu ajutorul celor aproximativ o suta de mii de miliarde de bacterii ce populeaza o parte a tubului digestiv al unui adult. Acest sistem incredibil de complex, ce contine peste 400 de specii de bacterii, il cunoastem cu totii drept „flora intestinala”.

Cata vreme fiecare bacterie isi indeplineste rolul, existand un echilibru intre cele „prietenoase” si cele cu potential patogen, totul decurge normal.

De ce este importanta digestia?
Fiindca toate aceste substante nu­tri­tive absorbite prin intestin intra mai departe in fluxul sanguin, pentru ca mai apoi sa fie prelucrate de or­ga­nele specializate si, in final, distri­bui­te catre celule.

In acest fel, se asi­gu­ra buna functionare a intregului organism. Iata de ce rolul sistemu­lui digestiv este mult mai important si mai complex decat ne imaginam. Si eliminarea ritmica a resturilor ali­men­tare este importanta pentru sanatate.

Cand apar senzatiile de disconfort abdominal?
Bacteriile din flora intestinala, loca­lizate in principal in colon, descom­pun resturile de alimente prin doua mecanisme principale: fermentatia si putrefactia. Din descompunere, rezulta si gaze si cantitati de pro­dusi toxici si iritanti, indeosebi cand mecanismul de putrefactie predo­mi­na.

Atunci cand flora intestinala normala se modifica (de exemplu, ca urmare a alimentatiei dezordonate si dezechilibrate, a consumului de alcool sau al unor medica­men­te cu efect antibiotic), tranzitul se inceti­neste, procesele se modifica, apare senzatia de greutate in abdomen si balonare. De asemenea, pot sa apara si alte manifestari neplacute, ca flatulenta sau ragaieli.

De ce apar neplacerile?
In primul rand, din pricina alimen­tatiei necorespunzatoare si a sedentarismului. Ce se intampla mai exact? In cazul unui tranzit intestinal lent, toxinele rezultate in urma descompunerii raman prea mult timp la nivelul intestinului gros si pot fi absorbite in organism.

De asemenea, intestinul inmagazineaza resturile alimentelor consumate mai multe zile, deci e normala senzatia de greutate in abdomen. Atunci cand alimentele tranziteaza tubul digestiv intr-un interval de 48-72 ore, vorbim despre un tranzit intestinal lent. In cazul unei durate de peste 72 de ore, vorbim deja despre constipatie.

Foto: SHUTTERSTOCK, RED DOT

Nutritia si ficatul
Nutritia si ficatul
Cel mai nou articol Video: