Noi românii sunt obişnuiţi încă din copilărie să consumăm gogoşi. Bunicile noastre le plămădeau cu drag, iar noi nu aveam răbdare să se prăjească... O perioadă am cam uitat de ele, căci sunt bogate caloric şi prăjite. Însă gogoşile ne atrag din nou atenţia - de data asta sunt ambalate în cutii elegante, sunt colorate - de la verde, roşu, roz, violet - sunt împopoţonate cu multiple accesorii (fulgi de ciocolată, bombonele multicolore etc).
Din ce în ce mai des observăm gogoşi americane la supermarketuri, în pieţe, în parcuri.
Copiii sunt atraşi de ele şi fac chiar crize de furie dacă nu primesc. Am găsit un studiu făcut de Asociaţia Pro Consumatori în 2018 privind gogoşile din comerţ făcute din aluat congelat. Experţii APC au studiat 20 de tipuri de gogoşi ce se vând în supermarketurile şi hipermarketurile din România.
„Acest produs fabricat din aluat congelat nu are nimic în comun cu cel tradiţional realizat din aluat plămădit în aceeaşi zi. Reţeta gogoşilor tradiţionale conţine făină, lapte/apă, gălbenuş de ouă, ulei de floarea soarelui, zahăr, drojdie şi sare. Din păcate, gogoşile comercializate în supermarketuri constituie gustarea sau micul dejun al multor adulţi, însă, puţini dintre aceştia cunosc faptul că aceste gogoşi au o încărcătură chimică foarte mare, constituită din conservanţi, coloranţi, acidifianţi, emulsifianţi şi arome sintetice” a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte APC.
”Gogoşile sunt produse hipercalorice, cu un conţinut ridicat de grăsimi trans şi zahăr sub diverse forme, fapt care nu le recomandă să facă parte din alimentaţia femeilor însărcinate şi a celor care suferă de boli cardiovasculare, renale şi sindrom metabolic” a mai adăugat conf. univ. dr. Costel Stanciu.
Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.