Primăvara se numără dermatitele. Ce soluții naturale ai pentru a le evita în timpul curățeniei de primăvară

În această perioadă, cel mai probabil curățenia de primăvară se află pe lista priorităților tale. Specialiștii dermatologi te sfătuiesc să fii atentă la produsele de curățat.
  • Publicat:
Primăvara se numără dermatitele. Ce soluții naturale ai pentru a le evita în timpul curățeniei de primăvară
Primăvara se numără dermatitele. Ce soluții naturale ai pentru a le evita în timpul curățeniei de primăvară

Primăvara, persoanele cu pielea mai sensibilă, în special cele cu dermatită atopică pot avea de suferit. Schimbările de sezon, de temperatură și alergiile specifice anotimpului pot agrava simptomele, iar dacă adăugăm și curățenia de primăvară pe lista posibilelor cauze de erupții cutanate, problema pare să se complice.

În această perioadă, cel mai probabil curățenia de primăvară se află pe lista priorităților tale. Specialiștii dermatologi te sfătuiesc să fii atentă la produsele de curățat pe care le folosești, primăvara aceasta, pentru că dermatitele pot fi provocate de reacții alergice dar si prin contactul cu  substanțe iritante.

Dermatitele cele mai răspândite sunt dermatita de contact, la rândul ei de două tipuri – alergică și iritantă, precum și dermatita atopică prin diversele ei manifestări. De multe ori, dermatitele se produc la persoanele care intră mai des în contact, prin profesie, cu anumite substanțe iritante – în spitale, în saloanele de coafură, în construcții, dar și în domeniul artelor.

”Dermatita atopică, este o boală inflamatorie cronică și se manifestă prin erupții cutanate, cum ar fi xeroza severa  , piele roșie ,scuame si prurit   pe zonele de pliuri. Sunt persoane mai predispuse la această afecțiune, precum cele cu o moștenire genetică sau dereglări ale sistemului imunitar. Dar factorii de mediu și agenții chimici, precum detergenții foarte agresivi și alte produse de curățat și de îngrijire, pot afecta pielea și agrava  eczema. Aceasta apare nu doar pe mâini, ci și pe alte zone ale corpului”, explică Dr. Iuliana Aostăcioae, medic primar dermatolog.

Cum te protejezi împotriva dermatitelor când faci curat

Curățenia de primăvară poate declanșa astfel de reacții deoarece în casă se pot găsi astfel de alergeni care pot stimula dermatitele.

Deși acești alergeni sunt de obicei asociați cu simptome respiratorii, unii acarieni, praful, părul de animale de companie, mucegaiul pot provoca acutizări ale eczemei. Reducerea la minimum sau prevenirea acestora la domiciliu poate ajuta la evitarea unor viitoare crize”, arată medicul.

Astfel, dacă suferi de eczeme, este vital să îți protejezi pielea de murdărie, alergeni, substanțe chimice, apă și transpirație în timpul curățeniei. În cazul în care ai leziuni active, acestea trebuie acoperite.

Specialistul recomandă să porți haine cu mânecă lungă, atunci când faci curat, ca să îți protejezi mai bine pielea împotriva alergenilor externi și a iritanților din produsele de curățare. De asemenea, optează pentru țesături respirabile, din bumbac, ca să reduci și iritațiile determinate de transpirație. Mănușile pot împiedica substanțele chimice și alergenii să intre în contact direct cu pielea ta, iar pentru spălatul podelei sau al băii se recomandă cele impermeabile.

Mănușile sunt foarte utile, în curățenie, pentru că oferă protecție mâinilor împotriva afectării  barierei cutanate hidrolipidice care poate apărea atunci când pielea este umezită și uscată în mod repetat. În plus, protejează pielea de substanțele chimice de curățare”, punctează dr. Aostăcioae.

Specialistul avertizează însă că mănușile din cauciuc ar trebui evitate, pentru că acestea pot să provoace la rândul lor alergii. O alternativă ar fi mănușile din vinil sau cele  din neopren.

Ai grijă ce instrumente și ce produse de curățare alegi

O altă măsură pe care o poți lua ca să reduci riscul de erupții asociate dermatitelor, pe timpul curățeniei de primăvară, este alegerea unor instrumente sau unelte prietenoase, care te ajută să îți faci treaba bine, dar fără să irite pielea. Poți folosi, de exemplu, unelte de curățare cu mânere lungi în loc să folosești cârpe atunci când freci diverse suprafețe. Mopurile din microfibră sunt, de exemplu, o soluție. Acestea pot să fie folosite uscate, pentru a șterge praful de pe pereți, sau umede, pentru suprafețele din baie, chiar și acolo unde ai folosi, de obicei, un burete.

În ceea ce privește substanțele și agenții de curățare, multe au parfumuri sau ingrediente care pot declanșa eczemă. Să știi ce ingrediente să eviți poate fi o mare provocare.

În astfel de cazuri, se pot face anumite teste la alergolog sau dermatolog, prin care se identifică alergenii de contact. Acest lucru permite unui pacient să examineze mai bine listele de ingrediente și să evite produsele care conțin alergenii respectivi”, arată dr. Aostăcioae.

O alternativă ar fi produsele de curățare făcute în casă. De exemplu, un amestec 50/50 de apă și oțet poate fi folosit pentru a curăța și dezinfecta, în timp ce bicarbonatul de sodiu este bun pentru frecare. Iată alte câteva sfaturi suplimentare de la experții în dermatologie, menite să îți protejeze pielea de potențialele erupții în timpul curățeniei:

  • Păstrează substanțele de curățare în ambalajul lor original.
  • Chiar dacă poate fi tentant să le schimbi în recipiente mai estetice, este important să eviți contactul accidental cu ele.
  • Evită produsele despre care știi că au cauzat iritații pielii tale în trecut.
  • Nu amesteca substanțele chimice deoarece pot apărea vapori toxici.
  • Spală-te pe mâini după utilizarea oricărui produs de curățare, chiar și după ce ai purtat mănuși și le-ai îndepărtat. Este esențial să elimini orice reziduu de substanțe chimice de pe piele pentru a preveni iritațiile și riscul de erupții cutanate. Folosiți produse hidratante grase cat mai des.

În cazul în care, cu toate eforturile de a respecta recomandările anterioare, te-ai expus totuși unor substanțe iritante care au declanșat o dermatită, cel mai înțelept este să mergi la un dermatolog. Acesta poate oferi o evaluare adecvată și personalizată a situației tale, identificând cele mai potrivite opțiuni de diagnostic și tratament.

Foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Salată cu ciuperci și Mușchi File și paste cu Jambon de Curcan