Dieta în postul Crăciunului: nu exageraţi cu pâinea şi halvaua!

Copiii până în 12-14 ani nu trebuie să urmeze o astfel de dietă, pentru că sunt în plin proces de dezvoltare. Organismul lor are nevoie, zilnic, de proteină animală, luată din produse lactate sau ouă. Acelaşi lucru este valabil în cazul gravidelor.
Dieta în postul Crăciunului: nu exageraţi cu pâinea şi halvaua!

Postul ajută la reechilibrarea organismului şi la eliminarea toxinelor acumulate în corp, spun medicii nutriţionişti. Aceştia atrag atenţia că postul nu presupune doar abţinerea de la alimentele din carne sau provenite de la animale, precum laptele şi ouăle.

Ei recomandă în primul rând o hidratare corectă a organismului: 1,5-2 litri de apă pe zi, pentru că procesul de detoxifiere nu se poate realiza dacă avem un aport hidric redus, necorespunzător nevoilor organismului. O hidratare insuficientă favorizează intoxicarea cu propriile toxine metabolice, scrie Gândul.info.

„Lichidele le putem lua şi din supe sau sucuri. În plus, pentru ca dieta de detoxifiere să ofere beneficiile dorite asupra organismului, este indicat să mâncăm cereale integrale, fructe şi legume proaspete. Proteinele ni le putem lua din nuci, alune, fistic sau migdale, pentru a mai putea echilibra necesarul zilnic”, spune dr. Livia Nena, bio-nutriţionist. Specialistul spune că acest stil alimentar este chiar necesar pentru fiecare dintre noi şi îl recomandă de două ori pe an.

Risc de luare în greutate

Medicii spun că este interpretată greşit ideea potrivit căreia dacă ţinem post slăbim, deoarece, de cele mai multe ori, pentru a compensa, alegem alimente bogate în kilocalorii. Astfel, nelipsita halva conţine la suta de grame între 564-584 kilocalorii.

În plus, suntem tentaţi ca în perioadele de post să mâncăm cât mai multă pâine, paste, nuci şi alune.

Astfel, 30 de grame de pâine au 70 de kilocalorii, 30 de grame de covrigei – un pumn – 100 de kilocalorii, 3 linguri de orez fiert sau paste făinoase – 40 de grame – conţin 150 de kilocalorii, mămăliga – 60 de grame – 190 de kilocalorii, 30 de grame de alune, nuci, fistic sau migdale conţin 180 de kilocalorii.

„Proteina vegetală este sănătoasă, dar pentru ca organismul să primească doza zilnică necesară trebuie să mâncăm mai mult. O porţie de piept de pui conţine aceeaşi cantitate de proteine ca şi o jumătate de kilogram de alune”, completează biologul Nena.

O sursă excelentă de proteine găsiţi în ciuperci, care pot înlocui cu succes carnea.

Copiii şi gravidele ar trebui să evite să ţină post

Specialistul spune că, din punctul ei de vedere, copiii până în 12-14 ani nu trebuie să urmeze o astfel de dietă. „Copiii sunt în plin proces de dezvoltare. Organismul lor are nevoie, zilnic, de proteină animală, luată din produse lactate sau ouă”, menţionează biologul.

Acelaşi lucru este valabil şi în cazul femeilor însărcinate, în organismul cărora se dezvoltă o altă viaţă. „În perioada sarcinii, femeia are nevoie de o cantitate mai mare de proteine decât în mod normal”, subliniază dr. Livia Nena.

Bolnavii cronici pot ţine post doar sub stricta supraveghere a medicului

Persoanele care suferă de boli hepatice cronice, au afecţiuni cardiovasculare sau diabet trebuie să se adreseze unui medic specialist înainte de a ţine post.

„Organismul acestor persoane este slăbit. O astfel de dietă le-ar pune viaţa în pericol. Este indicat ca, înainte de a ţine post, să meargă la medicul specialist, iar acesta să îi recomande anumite alimente care ar putea oferi organismului aceleaşi beneficii ca şi alimentele de origine animală. În plus, pacientul trebuie monitorizat pe întreaga perioadă”, conchide biologul Nena.