De ce nu fac vaccinații forme grave de COVID. Explicația dr. Cristian Apetrei, medic virusolog

21.09.2021
De ce nu fac vaccinații forme grave de COVID. Explicația dr. Cristian Apetrei, medic virusolog
Sursa foto: Shutterstock

Anticorpii dezvoltați în urma vaccinării anti-COVID joacă doar un mic rol în protejarea persoanelor de forme grave ale bolii. În schimb, memoria imunologică este cea care „duce tot greul”, inclusiv în cazul variantei Delta, extrem de contagioasă și predominantă acum în România. 

Dr. Cristian Apetrei, medic virusolog și profesor în Boli Infecțioase și Microbiologie la Facultatea de Medicină, Universitatea din Pittsburgh (SUA), explică într-o postare pe pagina sa de socializare că vaccinații, chiar dacă se infectează cu virusul SARS-CoV-2, au o probabilitate mult mai mică de a avea nevoie de spitalizare. Asta, deoarece ei sunt capabili să producă răspunsuri imune eficiente în maximum câteva zile, în timp ce nevaccinații susceptibili au nevoie de până la două săptămâni, timp în care pot ajunge la intubare.

Iată comentariul profesorului Apetrei vizavi de un studiu despre persistența memoriei imunologice indusă de vaccinurile mARN, publicat de curând în biorxiv.org.

Memoria imună protejează vaccinații de forme grave de COVID

„Nimic nou sub soare, dar studiul are importanță deoarece ne permite să înțelegem mai bine mecanismele imunității, modul în care funcționează imunizarea și ce înseamnă testele pozitive la vaccinați.

În esență, rezultatele studiului sunt prezentate în abstractul grafic de mai jos, din care se pot vedea următoarele:

1. Vaccinurile mARN anti-SARS-CoV-2 induc răspunsuri celulare B (acestea sunt celulele producătoare de anticorpi, deci vaccinurile induc producerea robustă de anticorpi), dar și T.

Răspunsurile T implică atât celule CD4 (efectorii memoriei imune și CTL-uri) cât și CD8 (celulele killer care omoară și elimină celule infectate cu virus în organism).

2. Răspunsurile în anticorpi sunt net superioare dacă vaccinul este administrat persoanelor care au trecut în prealabil prin boală (convalescents). Este important de avut asta în vedere, pentru că respectivii cetățeni au primit de fapt un prime și două boost-uri (cam ce se urmărește cu mult hulita doză trei).

3. Titrurile de anticorpi se reduc substanțial odată cu trecerea timpului, dar memoria răspunsului de tip B nu. Din contră, chiar crește. Important, deoarece pe aceste răspunsuri se bazează răspunsul imun de tip anamnestic.

La noul contact cu virusul, stimularea sistemului imun de către antigenele virale activează celulele cu memorie care se expansionează clonal instantaneu și produc un răspuns rapid și foarte eficace.

De aceea, deși au virus, vaccinații nu prea se îngrămădesc prin spitale. Pentru că ei sunt capabili să producă răspunsuri imune eficiente în maximum câteva zile, în timp ce nevaccinații susceptibili au nevoie de până la două săptămâni, timp în care pot ajunge la intubare.

4. Memoria imună este relativ eficace față de variantele virale, ceea ce explică din nou relativa protecție a vaccinaților chiar în valul Delta.

5. Studiul mai raportează și că procentul de celule B care pot răspunde la variante este mai mare la vaccinați decât la cei care au trecut prin boală. Asta se întâmplă din cauza optimizării codonilor în cursul producerii vaccinului, care a generat anticorpi mai eficace decât variantele originare ale virusului.”

Valul 4 este unul al nevaccinaților

„Dacă vreți să înțelegeți mai bine concluziile studiului, uitați-vă în jur: valul 4 este unul al nevaccinaților. Ca medic, sunt complet bulversat de aceste pierderi inutile de vieți omenești.

Din tinerețe, de pe vremea lecturilor din Camus, credeam că înfrângerea medicilor este cauzată de incapacitatea noastră de a trata îmbolnăviri.

Acum, asistăm neputincioși la o înfrângere generalizată produsă de inconștiență, lipsă de educație și o încăpățânare letală.”

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru
Paula Rotaru
Senior Editor, [email protected] S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați ... citește mai mult
Recomandare video
Dieta pentru tiroidă