Desirée Halaseh, instructor yoga: 10 comori de descoperit în Bali

Unul dintre cele mai populare locuri din lume Bali arată altfel în pandemie, când numărul turiștilor este mic. Iată cu arată prin ochii unei românce.
Desirée Halaseh, instructor yoga: 10 comori de descoperit în Bali
Desirée Halaseh, instructor yoga în Bali, foto arhivă

Anul 2020 vine cu schimbări în viața tuturor locuitorilor. Unii trebuie să trăiască după alte reguli în propriile case, alții sunt în alte țări, pe alte continente și trebuie să se adapteze la noile lumi. Am stat de vorbă cu Desirée Halaseh, instructor de yoga în Bali despre cum s-a schimbat viața într-un loc atât de faimos, ce poți vizita, yoga și alte schimbări.

 

CSÎD: Ce lecții despre viață, gândire pozitivă ai învățat de la oamenii din Bali?

Desirée Halaseh: Bucuria rutinei – ziua începe cu ofrandele aduse zeilor casei, străzilor, templelor și scuterelor. Continuă cu pregătirea prânzului și munca în grădină. Se încheie cu muzică de gamelan de undeva de peste o vale adâncă din curtea închisă a vreunui templu.

CSÎD: Pare că trăiești un vis – trăiești într-un paradis tropical, lucrezi și te descoperi… Cum e de fapt?

Desirée Halaseh: Nu e despre ceea ce e bine sau rău aici ci despre dialogul dintre cele două pe care acum îl pot asculta cu mai multă atenție și care îmi oferă o imagine mai clară a ceea ce devin în fiecare zi.

Experiențe inedite în Bali

CSÎD: Ce poți face în Bali dacă vii pentru prima dată?

Desirée Halaseh: Trezește-te înainte de Soare, întinde-te biiiine, trage de toate încheieturile cu blândețe, fă un duș rece și ieși la o plimbare pe o coamă de deal dintre orezării și junglă. Așează-te în fața unui templu și privește o femeie bătrână care aduce ofrande lui Ganesh și aprinde bețe parfumate. Lasă florile de frangipani să-ți cadă pe umeri și ia un cocos rece de la taraba de lângă tine. Intră în vorbă cu vreun localnic și lasă-l să te invite la o ceremonie hindusă de Lună Plină împreună cu familia lui, fă mai puține fotografii și fă cel puțin o baie într-o cascadă la care ai ajuns de pe un drum îngust din mijlocul orașului. Învață să mergi pe scuter și du-te la malul Oceanului Indian seara, poate chiar la Sanur unde se adună o mare de localnici și încă pe atâția vânzători ambulanți de bunătăți dulci, cade sau extra picante. Nu uita să spui Suksama după ce te-ai relaxat la unul dintre zecile de saloane de masaj balinez și păstrează-ți apetitul pentru cel puțin încă o porție de durian la marginea străzii.

Yoga, o altă comoară pe care mulți o descoperă în Bali

CSÎD: Cum schimbă yoga viața celor care încep să o practice?

Desirée Halaseh: Cea mai mare schimbare pe care a adus-o yoga în viața mea a fost conștientizarea respirației. Respirația e firul care leagă mintea de corp. E limbajul pe care corpul meu îl folosește pentru a-mi vorbi. Dacă mi-e greu – respir adânc iar mintea se liniștește, nu mai intră în modul luptă sau fugi ci mă ajută să iau decizii mai bune, dintr-un loc de calm și obiectivitate. Răbdarea e o meteahnă care nu s-a prins deloc de mine de-a lungul anilor. Chiar și o singură respirație în plus îmi amână reactivitatea și îmi dă timp să reflectez.

O experiență a cărei finalitate nu o cunoaștem versus o experiență care promite mult – ce alegi?

CSÎD: Organizezi retreaturi în multe locuri din lume. Ce este de fapt un retreat și ce aduce bun?

Desirée Halaseh:Un retreat e o experiență profund personală nu doar o vacanță într-o destinație exotică. Deși călătoriile propuse sunt în țări îndepărtate, care aduc cu sine o barieră culturală, nu vom fi niște turiști în vacanță, ci niște autoexploratori. Adunăm cât mai multe mile parcurse în sufletul nostru. Fiecare călătorie, atât geografică cât și interioară, va fi diferită pentru fiecare dintre noi și nu știm cum te vei simți. Poate vii curios și nerăbdător să evoluezi în anumite domenii. Poate vii surmenat, după o perioadă de burnout. Mergem cu toții în același loc, dar pentru fiecare va însemna altceva, în funcție de bornele din sufletul fiecăruia.

Mădălina Drăgoi
Mădălina Drăgoi

Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy.

Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru care lucrau atât din punct ... citește mai mult

Cel mai nou articol Video:
Dr. Mihaela Chivu: soluții pentru bruxism