Flacăra revoluţiei se aprinde în filmul „Jocurile foamei: Revolta – partea 1”

Bazat pe prima parte a ultimului roman din trilogia de succes „Jocurile foamei” scrisă de Suzanne Collins (apărută şi în traducere românească la editura Nemira), filmul „Jocurile foamei: Revolta – partea 1” o regăseşte în Districtul 13 pe Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) – cunoscută acum drept „Mockingjay” (gaiţa zeflemitoare).
Flacăra revoluţiei se aprinde în filmul „Jocurile foamei: Revolta – partea 1”

Bazat pe prima parte a ultimului roman din trilogia de succes „Jocurile foamei” scrisă de Suzanne Collins (apărută şi în traducere românească la editura Nemira), filmul „Jocurile foamei: Revolta – partea 1” o regăseşte în Districtul 13 pe Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) – cunoscută acum drept „Mockingjay” (gaiţa zeflemitoare). Devenită simbol al rebeliunii, ea luptă alături de rezistenţă pentru a-l salva pe Peeta, precum şi pentru a înfrânge tirania preşedintelui Snow (Donald Sutherland) şi a Capitol-ului.

Filmul „Jocurile foamei: Revolta – Partea 1 / The Hunger Games: Mockingjay – Part 1” este distribuit de Forum Film România şi va avea premiera pe 21 noiembrie 2014.

„Din perspectivă emoţională, la începutul acestei poveşti Katniss este asemeni unui străin aflat pe un teritoriu necunoscut. Este momentul în care îşi dă seama că nu poate sta deoparte fără să facă nimic. A fost prea multă minciună şi amăgire, iar oamenii pe care Katniss îi iubeşte se află în pericol. Ea va face tot ce îi stă în putere pentru a-i proteja”, explică regizorul Francis Lawrence.

Al treilea film din franciza Lionsgate, care este deja adevărat fenomen internaţional, o introduce pe Katniss pe un tărâm cu totul nou. Poate că Jocurile au fost distruse pentru totdeauna, însă lupta pentru supravieţuire e pe punctul de a se intensifica. Pusă faţă în faţă cu şanse descurajatoare – şi sub privirile unei naţiunii pline de speranţă – Katniss trebuie să îşi adune puterea şi curajul pentru a întruchipa cu adevărat simbolul Mockingjay.

„Am fost extrem de încântată să văd cum Katniss devine un lider, deşi ea este un tip de erou destul de nesigur”, spune Jennifer Lawrence. „În primul film voia să-şi salveze familia. În cel de-al doilea, a încercat să-i salveze pe prietenii ei şi pe ea însăşi. Acum, începe să realizeze impactul pe care îl are asupra unei lumi întregi şi îşi dă seama că de ea ţine decizia de a conduce această bătălie pentru ceea ce e corect,” completează actriţa premiată cu Oscar.

De altfel, una dintre scenele favorite ale producătoarei Nika Jacobson este cea în care Katniss merge în Districtul 8 şi vede efectele cruzimii Capitol-ului: „Când spune «Dacă vom arde, voi veţi arde împreună cu noi», atunci e prima oară când vede ce impact are asupra oamenilor. Acele momente – când Katniss îşi asumă ce şi cine este – îmi dau fiori”.

Un element decisiv în desfăşurarea acţiunii filmului îl reprezintă contrastul creat între Capitol Districtul 13. Pentru prima dată, este dezvăluit cel mai ascuns loc din întregul Panem: Districtul 13, unde rebelii şi-au creat în subteran propria societate, dur organizată şi intens militarizată. Acesta este cufundat în nuanţe de gri, fiind marcat de claustrofobie, conformitate şi de realitatea dezolantă a ceea ce se întâmplă în celelalte districte. Pe de altă parte, Capitol-ul este un spectacol de senzaţii vizuale, tonalităţi cromatice puternice şi lumini strălucitoare. Crearea acestei ciocniri între culturi – şi între viziunile opuse asupra viitorului Panem-ului – a reprezentat una dintre cele mai importante şi mai palpitante părţi ale filmului.

Production designer-ul Phil Messina a început prin a transforma imaginaţia lui Suzanne Collins într-o viziune detaliată a Districtului 13. El a ilustrat o serie de platouri de filmare întunecate, claustrofobice, care amintesc de buncăre, pentru această lume nouă din mijlocul dărâmăturilor. „Inspiraţia noastră pentri design a venit de la edificiile nucleare din anii ’60-’70”, explică el. „Ideea este că cei din Districtul 13 s-au dezvoltat drept o societate închisă. Au fost complet izolaţi de Capitol, astfel că au adăugat tehnologie nouă peste ea veche. Veţi vedea butoane analog alături de high tech – această combinaţie a fost intenţionată.”

Pe cât de generoase şi exagerate erau platourile de filmare pentru Capitol, pe atât de dezolante erau cele pentru Districtul 13. „Au fost redate incredibil de frumos. M-au făcut să mă gândesc la cum ne imaginăm că arăta Germania de Est înainte de căderea Zidului – militarist, gri, cu oameni aşteptând momentul schimbării”, spune actriţa Julianne Moore, care joacă rolul preşedintei Districtului 13, Alma Coin.

Împreună cu schimbarea completă de atmosferă, se produc modificări importante şi în costumele personajelor, acestea fiind adaptate noii lumi pe care o descoperim. Pentru a încuraja spiritul de comunitate, toţi cei din Districtul 13 trebuie să urmeze reguli stricte: fără culori, peruci sau podoabe. Pentru a crea acest aspect contrastant cu cel al reprezentanţilor Capitol-ului, au fost aduşi designerii Kurt şi Bart. Aceştia au fost încântaţi să se alăture francizei, dar au ştiut că acest film va fi diferit. „Nu există ostentaţia Jocurilor în acest film”, spune Kurt, „însă ce a fost incitant pentru noi a fost faptul că toate personajele sunt îmbrăcate auster, iar provocarea noastră a fost să creăm costume care să le evidenţieze personalitatea.”

„Această parte a poveştii e importantă de spus – despre cât de puternică poate fi vocea unei persoane. Întotdeauna e mai uşor să îl urmezi pe cel dinaintea ta, însă cred că fiecare dintre noi are o «Mockingjay» înăuntru. Cu toţii avem capacitatea de a opune rezistenţă şi a face lucrul corect”, sintetizează Jennifer Lawrence.

Franciza „The Hunger Games / Jocurile foamei”, devenită fenomen internaţional, continuă să cucerească lumea cu „The Hunger Games: Mockingjay – Part 1 / Jocurile foamei: Revolta – Partea 1”. În cel de-al treilea film din serie o găsim pe Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) în Districtul 13, după ce a spulberat jocurile pentru totdeauna. Sub conducerea preşedintelui Alma Coin (Julianne Moore) şi ajutată de sfaturile prietenilor săi de încredere, Katniss îşi întinde aripile, luptând să-l salveze pe Peeta Mellark (Josh Hutcherson), precum şi o întreagă naţiune, impresionată de curajul ei. „Lucrurile pe care le iubim cel mai mult sunt cele care ne distrug”, i se spune lui Katniss.

Jocurile foamei: Revolta – Partea 1” este regizat de Francis Lawrence după un scenariu de Peter Craig şi Danny Strong, adaptare după romanul scris de Suzanne Collins. Pelicula este produsă de Color Force al Ninei Jacobson, împreună cu Jon Kilik. Romanul care stă la baza filmului este al treilea din trilogia scrisă de Suzanne Collins, care doar în Statele Unite a vândut peste 65 de milioane de exemplare din carte.

Distribuţia este întregită de Elizabeth Banks (Effie Trinket), Woody Harrelson (Haymitch Abernathy), regretatul actor Philip Seymour Hoffman (Plutarch Heavensbee), Liam Hemsworth (Gale Hawthorne), Stanley Tucci (Caesar Flickerman) şi Donald Sutherland (preşedintele Snow).

Trailerele filmului:

https://www.youtube.com/watch?v=3_j_NcNBx1s

https://www.youtube.com/watch?v=Z8kR_XOJ1M0

Tags:
Cel mai nou articol Video:
Dr. Matei Bâră: radioterapia în cancerele din sfera ORL