În cea mai recentă postare pe Instagram, Justin Bieber a mărturisit fanilor că a fost diagnosticat cu boala Lyme – cunoscută şi ca borelioză şi a anunţat că la sfârşitul acestei luni va lansa un serial on line, un documentar autobiografic în care va povesti lupta cu boala de care a suferit.
Artistul americana fost diagnosticat cu borelioză la sfârşitul anului trecut, după multe investigaţii medicale şi episoade depresive.
„În timp ce mulţi s-au grăbit să spună că arăt ca naiba şi că iau droguri, iată că s-au înşelat. Am fost diagnosticat recent cu boala Lyme, pe lângă mononucleoza cronică de care sufeream deja şi care mi-au afectat creierul, pielea, energia şi starea de sănătate în general”, a spus cântăreţul.
Justin Bieber va povesti, în 10 episoade cum a trecut prin „simptome înfricoşătoare” şi cum doctorii nu au reuşit să-i pună diagnosticul corect până la finalul lui 2019. Artistul a mai povestit că a intrat în depresie pentru că nu reuşea nimeni să-şi dea seama de ce suferă, iar medicamentele pe care le-a luat i-au cauzat probleme serioase de piele.
Deşi nu este clar cum a contactat borelioza, Bieber spune că este pe cale de vindecare. „Au fost doi ani incredibil de grei pentru mine, dar acum iau tratamentul potrivit şi în curând voi fi mai bine ca oricând”, a scris el.
Boala Lyme sau borelioza este o boală transmisă de înţepăturile de insecte (pureci, căpuşe sau ţânţari). Este destul de greu de diagnosticat, pentru că simptomele sunt asemănătoare cu cele ale gripei: febră mare, dureri de cap, oboseală, dureri musculare.
Adesea, pe piele apare o iritaţie specifică bolii – eritemul migrator (erythema migrans ) care reprezintă înroşirea sistematică şi creşterea în circumferinţă a zonei înţepăturii.
Borrelioza Lyme identificată şi tratată târziu poate afecta pielea, sistemul nervos sau musculoscheletal. Manifestările includ infecţii persistente ale pielii care afectează de obicei extremităţile şi cauzează inflamaţii. Este adesea confundată cu scleroza multiplă, pentru că în evoluţia sa, boala afectează sistemul nervos şi muscular. Poate cauza paralizii faciale.
În prezent, borelioza se tratează cu antibiotice şi în funcţie de gradul de evoluţie al bolii, recuperarea poate fi totală.
Nu există încă un vaccin împotriva acestei boli, cel mai bun mod de a o preveni sunt acoperirea extremităţilor, evitarea înţepăturilor de insecte prin aplicarea de substanţe protectoare pe piele. În cazul copiilor, este bine să verificaţi zonele cu pliuri ale pielii.
În cazul în care s-a produs înţepătura, insecta trebuie îndepărtată şi zona dezinfectată.